La Pobla de Mafumet es prepara per acollir, un any més, diverses activitats associades a la celebració de la Setmana de la Ciència, que en la seva 28a edició tindrà lloc del 10 al 19 de novembre. En el cas pobletà, l’oferta associada a la Setmana de la Ciència porta el segell del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili. Aquest ha organitzat fins a quatre propostes a la Pobla de Mafumet, els dies 11, 14, 16 i 18 de novembre. Totes elles estan adreçades a un públic familiar i estan recomanades per a persones majors de 7 anys.
Tot plegat començarà la tarda del dissabte, 11 de novembre (19.00 h). El Casal Cultural acollirà la conferència titulada ‘Ciberseguretat i privacitat a les nostres llars’, una temàtica de màxima actualitat i que serà abordada per Bruno Pérez Juncà, pèrit judicial informàtic forense i expert en ciberseguretat i privacitat, temàtiques de les quals és col·laborador i divulgador habitual en mitjans de comunicació com són habitual a RTVE, TV3, Onda Cero, La Vanguardia, Cadena SER, Catalunya Ràdio i RAC1.
La conferència, explicada de manera senzilla i planera, es basa en fets reals per exposar els perills amb els quals s’han trobat famílies que no han protegit els seus integrants. Un relat dur i esquinçador en el qual es donen les eines i conceptes bàsics per poder protegir les nostres llars sense disposar de grans coneixements. Aquesta activitat és gratuïta i d’accés lliure.
La programació de la Setmana de la Ciència a la Pobla continuarà el dimarts 14 de novembre (19.00 h), amb el taller ‘Científiques en acció… Experimenta!’, a càrrec de Barbara Vastenavond, directora executiva del programa Repte Experimenta. L’activitat ofereix tres reptes científics en una proposta educativa gamificada pensada especialment per a alumnes d’ESO i famílies amb joves de 10 a 16 anys, amb la finalitat d’apropar el jovent al camp de treball de les científiques i incrementar els referents femenins en ciència. Els participants, dividits en equips, hauran de resoldre tres reptes científics: encendre un terròs de sucre (descoberta de la catàlisi i els catalitzadors), intercanviar dos líquids d’un got a un altre sense moure o tocar els recipients (descoberta del flux laminar) i construir una compostadora amb residus de casa (tractament dels residus com a recurs i descoberta del procés compostatge).
Dos dies després, el dijous 16 de novembre, serà el torn de la conferència ‘Què en saps dels rellotges biològics?’, una interessant ponència que permetrà als seus assistents descobrir quins factors regulen aquests rellotges que permeten adaptar els processos interns del cos humà i quins hàbits alimentaris poden ajudar-nos a “posar en hora” aquesta maquinària biològica. La conferència serà pronunciada per Gerard Aragonès, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV.
Tant el taller ‘Científiques en acció… Experimenta’ com la conferència ‘Què en saps dels rellotges biològics?’ tindran lloc a la sala polivalent del Casal Cultural i són gratuïtes, si bé cal inscripció prèvia a través del correu electrònic [email protected].
Finalment, la programació de la 28a Setmana de la Ciència a la Pobla de Mafumet es veurà completada el dissabte 18 de novembre amb la sortida cultural al Museu de la Ciència CosmoCaixa, a Barcelona. La visita permetrà als pobletans participants de la mateixa descobrir impressionants fòssils animals i vegetals, conèixer més a fons l’univers, observar alguns dels dinosaures més espectaculars de la Patagònia o realitzar experiments increïbles, entre molts altres atractius, en una proposta gratuïta amb inscripció prèvia, fins al 15 de novembre, a l’Ajuntament pobletà.
La Setmana de la Ciència és una iniciativa organitzada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i que pretén apropar la ciència i divulgar la mateixa entre la població catalana, amb la col·laboració de diferents entitats i organismes, entre els quals la URV.