La Canonja aprova el seu Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima

També l'aprovació inicial del pressupost municipal per al 2023

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El punt més destacat de l’ordre del dia del ple municipal de l’Ajuntament de la Canonja, celebrat el passat 30 de novembre, va ser l’aprovació inicial del pressupost municipal per al 2023 que ascendeix a un import total de 14.156.600 € amb un capítol d’inversions d’1.888.100 €. La proposta va comptar amb el vot afirmatiu del PSC, l’abstenció de Junts i el vot en contra de Som Poble, Ciutadans i Esquerra.

L’altre punt d’importància del plenari va ser l’aprovació, amb el suport de tots els grups, del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) del municipi conforme als compromisos adquirits amb la seva adhesió voluntària al Pacte de les Alcaldies.

Aquest és un mecanisme per implicar a totes les administracions locals europees en l’adopció de mesures per afavorir l’estalvi energètic i les energies renovables. Els Ajuntaments signants assumeixen el compromís de reduir com a mínim un 40% les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) l’any 2030 respecte de l’any 2005 i l’adopció d’un enfocament conjunt per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

En el pla s’inclouen 25 actuacions que permetran reduir 8.679 tCO2eq, i assolir l’objectiu de reducció del 45% de les seves emissions de GEH per l’any 2030. La majoria de les actuacions es dirigeixen principalment a reduir el consum energètic derivat de l’activitat de l’Ajuntament, però també al consum energètic d’altres sectors inclosos en el PAESC: domèstic, serveis, transport i gestió de residus.

Per altra banda, el pla també contempla 15 actuacions d’adaptació al canvi climàtic que estan vinculades amb els següents sectors: edificis, aigua, agricultura i sector forestal, medi ambient i biodiversitat, salut, protecció civil, planificació urbanística i altres. Amb aquestes actuacions, el municipi incrementarà la seva resiliència davant dels diferents riscos i impactes causats pel canvi climàtic.

En el plenari també es van aprovar, entre altres propostes, les bases reguladores de la concessió de subvencions destinades a les empreses i nous emprenedors per a la promoció de l’ocupació al municipi, per tal d’incentivar la creació de llocs de treball i l’establiment de noves empreses; i les bases reguladores de la concessió de premis i accèssits amb motiu de la celebració del Carnaval.

Finalment, es va aprovar, amb el suport de tots els grups, una moció d’ERC en defensa de les dones iranianes. El ple va finalitzar donant resposta per part de l’equip de govern a diferents precs i preguntes dels grups de l’oposició.