ICIQ i el Port volen convertir Tarragona en la capital de la transició energètica

Les dues entitats volen consolidar una economia més verda, competitiva i resilient

13 de juny de 2025 a les 16:59h

El director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Emilio Palomares, i el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Santiago J. Castellà, s’han reunit aquest dijous al matí a la seu de l’ICIQ, en la que ha estat la primera trobada institucional des del nomenament de Castellà com a president del Port, l'octubre de 2024. La reunió ha servit per establir sinergies i explorar línies de col·laboració entorn a un objectiu comú: impulsar la descarbonització de la indústria i situar Tarragonacom a referent europeu en circularitat i sostenibilitatdel sector industrial electrointensiu.

Ambdues institucions comparteixen la visió que cal construir una economia més verda, competitiva i resilient. En aquest context, Tarragona compta amb un ecosistema industrial únic i una oportunitat estratègica per liderar la transició energètica, la captació de projectes d'innovació i el desenvolupament de nous models de producció més nets i eficients.

“El coneixement científic ha de ser un motor de canvi per transformar la indústria. Des de l’ICIQ volem contribuir activament a fer de Tarragona un referent en innovació i sostenibilitat”, ha destacat Emilio Palomares, director de l’ICIQ.

“El Port de Tarragona ha d’esdevenir un agent actiu en la transformació ecològica de l’activitat industrial. Apostar per aliances estratègiques com aquesta és clau per avançar cap a un model econòmic sostenible”, ha afirmat Santiago J. Castellà, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

Un dels punts de la reunió ha estat el projecte de les unitats d’assaig mòbils de quatre tecnologies de descarbonització per la captura i ús de CO2 impulsat per l’ICIQ,Eurecat i la URV. L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar solucions conjuntes amb la indústria electrointensiva del territori per al desenvolupament i escalat preindustrial de tecnologies dedicades a la captura de CO₂ en processos industrials i el seu posterior ús per sintetitzar productes d’alt valor afegit.

Per part de l’ICIQ, també han assistit a la reunió Imma Escofet, gerent del centre; Ezequiel Soldevila, manager del departament de Finances, i Júlia Viladoms, responsable de la Unitat de Descarbonització Industrial. Per part de la delegació del Port de Tarragona, hi han participat Carles Segura, cap de l’Àrea d’Explotació, i Carme Tarragó, cap del Departament d’Innovació i Economia Blava.

La trobada ha posat de manifest la voluntat d’ambdues institucions de treballar conjuntament per promoure projectes transformadors que situïn Tarragona com a pol d’innovació i referent en la lluita contra el canvi climàtic.

Sobre l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)

L’ICIQ és una fundació del sector públic dedicada a la recerca en química que afronta grans reptes globals com l’emergència climàtica, la transició energètica i la salut de les persones. Des del 2014, ha estat distingit amb tres acreditacions d’excel·lència Severo Ochoa, consolidant-se com a centre de referència en catàlisi sostenible, energies renovables i medicina molecular. Amb seu a Tarragona, l’ICIQ compta amb més de 300 professionals —més de 260 dels quals es dediquen directament a la recerca—, distribuïts en 19 grups de recerca que desenvolupen projectes científics d’avantguarda combinant metodologies experimentals i computacionals. El centre ha obtingut 26 ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC), i nou dels seus investigadors i investigadores principals son professors i professores ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats).

L’ICIQ col·labora activament amb el món acadèmic i la indústria per transferir tecnologia, promoure aplicacions innovadores i formar talent científic al llarg de totes les etapes de la carrera investigadora, d’acord amb el segell europeu d’excel·lència en recursos humans (HRS4R). Com a centre CERCA i membre fundador del BIST, l’ICIQ està compromès amb la ciència oberta, la sostenibilitat, la igualtat d’oportunitats i l’impacte social de la recerca. Més informació a www.iciq.cat © 2025. Tots els drets reservats.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit