Xavier Puig, regidor d’Espais Públics, Urbanisme i Mobilitat: “Som un govern jove, il·lusionat i amb molta empenta”

Avatar photo
Xavier Puig, regidor d’Espais Públics, Urbanisme i Mobilitat. Foto: LVM

Quin balanç fa d’aquests mesos de govern?

Faig un balanç molt positiu i alhora soc conscient que ens queda molt per créixer i millorar, penso que és modest i humil dir-ho. Quan dic que és molt positiu em refereixo al fet que hem donat un canvi d’imatge molt important a aquesta ciutat, tant pel que fa als gestos, com en l’actitud vers la ciutadania i les entitats. Nosaltres hem parlat de valors paisatgístics, hem preguntat per què es feia el pregó de Santa Tecla de portes endins, quan ha de ser del màxim prestigi per la ciutat i de portes enfora mirant a la ciutadania. També ens hem posicionat en qüestions que són d’injustícia contra la humanitat com les vulneracions de drets humans, clamant sense complexos les llibertats polítiques i combatent la discriminació de gènere, la lluita per la igualtat, el tractament de les persones refugiades, i tantes altres causes. Per tant el balanç, en el seu aspecte més positiu, és que som un govern jove que ve molt il·lusionat amb molta empenta per fer coses ambicioses a través del pressupost que aprovarem aviat. El balanç autocrític és que, efectivament, som un govern nou, de 9 persones, i per tant estem aprenent, tot i que tenim molta capacitat d’aprenentatge, i això és el que és important.

Una de les demandes de la ciutadania és tenir una Tarragona més adaptada a les persones amb mobilitat reduïda. Des del govern quines propostes plantegen?

Des del govern tenim un Pla d’accessibilitat i tirarem endavant el seu compliment, invertint més d’una partida del pressupost en millores d’accessibilitat a la ciutat. Seran unes millores que afectaran el transport públic, la via pública i els edificis municipals, com els Centres Cívics. La nostra línia és que cada any fem els deures millorant l’accessibilitat d’aquests espais i durem a terme accions com rebaixar els accessos als passos de vianants.

Darrerament ha esmentat que el tan esperat carril bici entre els Campus universitaris i la plaça Imperial Tàrraco veurà la llum el 2020.  

Aquesta és una de les apostes fortes que farem de legislatura, que no és altre que platejar els criteris de mobilitat de Tarragona. El principi filosòfic és que la ciutat ha de ser primer per les persones, després pels vehicles de mobilitat personal i el transport públic, i finalment per motos i cotxes elèctrics i d’altres. Aquest principi ara el tenim completament invertit perquè tenim la ciutat dissenyada i dibuixada perquè els cotxes s’hi sentin còmodes. El que hem de fer és crear espais per les persones i dins d’aquest canvi de mentalitat és primordial desincentivar l’ús del cotxe a favor de l’ús dels vehicles de mobilitat personal, bicis i patins elèctrics. Una part essencial és dotar d’infraestructura perquè les bicicletes puguin circular amb seguretat, i en aquest marc de canvi el carril bici és el protagonista principal. L’any vinent farem una aposta molt important fent una part del carril educatiu, la següent fase es realitzarà l’any 2021. La primera fase anirà des del Campus Sescelades, a la zona de Països Catalans, enganxant la població de Sant Pere i Sant Pau i la dels Quatre Garrofers, passant pel pont cap a la rotonda i l’avinguda Catalunya, fins a arribar al Campus Catalunya i Marquès de Montoliu, fins a finalment arribar a la plaça Imperial Tàrraco, on el carril farà tot el tomb. La segona fase del carril educacional anirà des de la plaça Imperial Tàrraco fins a agafar el fil de Ponent. Es tracta de fer un carril bici que uneixi 18 centres educatius i l’estació de busos, una aposta molt interessant que no només és de mobilitat sostenible i una manera segura, barata, eficient i saludable de viatjar, sinó una cohesió de centre i barris. D’altra banda aprofitarem per fer accessibles els passos de vianants que ens trobem al nostre pas.

Aquests mesos s’han reunit amb les diferents entitats veïnals de la ciutat i els barris. Quines conclusions han tret d’aquestes trobades?

La primera conclusió que traiem és que molta gent es pensa que el seu barri és el que està pitjor. És cert que hi ha moltes carències acumulades al llarg dels últims anys, i que hi ha hagut un estat d’abandonament i deixadesa. Ens hem reunit amb moltes associacions de veïns i federacions i la conclusió és que hi ha carències molt fortes que hem d’atendre. El nostre repte és poder intervenir en els punts principals de totes aquestes demandes que fan els veïns, tot i que haurem d’actuar de manera escalonada. Això es tradueix en fer actuacions de microurbanisme i de millora de l’espai públic  a tota la geografia de la ciutat de Tarragona.

Pel que fa a l’edifici del Banc d’Espanya, tenen algun projecte en ment?

Tenim un projecte pel qual fem una aposta important als pressupostos. Consisteix a fer una mena de banc de la ciència i coneixement de la mà de la URV. Això permetrà revertir la situació d’abandonament que el tenim ara i convertir-lo en un element de dinamització del centre de Tarragona. Serà un espai on la Universitat pugui obrir-se a la ciutadania explicant els seus projectes més punters i un pol d’atracció perquè els mateixos tarragonins i els visitants visitin el Banc d’Espanya i participin de les activitats.

I algun projecte per l’espai ocupat pel Fortí de la Reina?

Aquest espai està destinat a tornar a ser un restaurant. Estem treballant en un projecte per recuperar-lo fent la tramitació correctament.

Recuperar l’enrajolat de la Rambla és un altre de les peticions dels habitants de Tarragona. Serà una realitat?

Per nosaltres una de les qüestions de legislatura és arreglar la Rambla Nova que està en molt estat. Arreglar-la implica uniformitzar el paviment. Sobre si ha de ser enrajolat o no ho haurem de veure perquè el paviment té avantatges i no ha de ser tot del mateix color o de la mateixa textura. La gent amb el paviment no rellisca, en canvi les rajoles són problemàtiques, unes es trenquen, altres s’omplen d’aigua, i són cares i difícils de mantenir.

Tenen alguna alternativa estèticament més bonica pels blocs de formigó ubicats per evitar atemptats?

La tenim i estem treballant en elles. L’anterior govern els va posar per raó dels atemptats i nosaltres entenem que han d’haver-hi elements que ens protegeixin d’aquests fets, però no hem entès mai perquè s’ha trigat tant a canviar-los. La nostra obsessió és substituir-los el més aviat millor i ara mateix tenim la contractació entre dues empreses. La idea és canviar-los per uns requadres més elegants que facin la mateixa funció i que no tinguin l’impacte estètic que tenen els d’ara.

 

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Residència d’Avis Horts de Miró obrirà portes el dilluns, 9 de desembre

Notícia següent

Hector Maiquez: “Hem de trencar amb l’estereotip que Salou només és estiu i que les compres de Nadal s’han de fer fora”

Notícies relacionades