Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Ramón Figuerola: “El nostre és un Carnaval de tota la vida, que manté la seva essència”

Avatar photo

President de la Comissió de Carnaval de Vila-seca

Imatge de Ramón Figuerola, president de la Comissió de Carnaval de Vila-seca. Foto: EF

-Quan va néixer la Comissió?
Enguany és el cinquè aniversari. Abans se n’encarregava l’Ajuntament de Vila-seca i des de fa cinc anys ho gestiona la Comissió de Carnaval de Vila-seca. Des que va sorgir la comissió, hem intentat fer coses noves per cridar l’atenció de la gent i que més públic se sumi a la festa. Per exemple, el primer any vam fer la batalla de plomes, que era una guerra de plomes que es feia el diumenge del Carnaval; la gent havia de venir amb pijama i repartíem coca i xocolata pels assistents. Això ho vam fer durant 3 anys, però després vam veure que a la gent li costava sumar-se a les activitats que es feien el diumenge perquè consideren que és un dia de descans després del dia fort que és el dissabte.

La base, gairebé un 60%, de les activitats del Carnaval són iguals a les dels anys anteriors; però sempre intentem innovar. Enguany, com hi ha molt de temps entre el Cós Blanc de Salou i el Carnaval, el diumenge 17 farem un Vermut Carnavalesc a fora del Mercat Municipal amb les comparses participants. Cada colla farà una tapa diferent amb un preu simbòlic i tot el benefici serà per la mateixa comparsa. És el primer any que ho fem i estem expectants per veure com funciona, encara que l’acollida està semblant bona. A més, això pot ajudar a crear més bon ambient del que ja existeix.

-Una de les idees de la Comissió que hagi tingut molt bona rebuda i segueixi en marxa en l’actualitat?
Podríem dir que el concurs infantil pel cartell de Carnaval. Duem a terme un concurs amb els alumnes de les escoles de Vila-seca, de la Plana i de la Pineda per escollir el cartell municipal pel Cartell del Carnaval. Enguany, és el quart que fem aquest concurs i la veritat és que té molt bona acollida i sempre surten cartells molt diferents i creatius. Tenim un jurat professional que són els que deliberen i escullen els dibuixos que ells veuen que poden ser un cartell de Carnaval; donem primer, segon i tercer premi. Els nens premiats reben un premi en material escolar i al col·legi del primer premi rep una aportació en material escolat. L’any passat, l’escola va demanar tauletes electròniques i, fa 2 anys, llibres didàctics; el que necessita el col·legi en aquell moment.

Normalment, el concurs del cartell el fem abans de les festes de Nadal i recollim els cartells l’última setmana de classes de l’escola de desembre. Enguany, com el Carnaval cau en el mes de març, hem recollit els dibuixos justament després de les festes nadalenques. Nosaltres sempre busquem una figura i no un cartell com a tal. És a dir, el professional treballa sobre el dibuix i li posa tots els elements necessaris perquè sigui un cartell de Carnaval com, per exemple, amb les lletres donant la benvinguda a la festa. Cal destacar que el concurs només està obert a alumnes de l’escola, és a dir, de primer a sisè de primària. També sempre intentem que ho realitzin durant les hores lectives perquè no s’ho emportin a casa.

-Centrant-nos en els actes, quines activitats realitzareu el divendres del Carnaval?
Divendres és el primer dia que realitzarem alguna activitat perquè és l’arribada del Carnestoltes. Comencem amb la festa infantil, justament després que els nens surtin del col·legi. A la Pista Poliesportiva del Colomí, fem una concentració infantil amb balls, DJ, matalassets inflables i diferents tallers com de pintada de cares. A més, la Comissió convida als assistents que vénen disfressats a un berenar que consisteix en diferent brioixeria, sucs, xocolata i coca. Aquest dia aprofitem per donar al nen guanyador el premi pel cartell del Carnaval; donem un total de tres premis. També fem un petit concurs amb els nens que hi han disfressats i hi ha dos premis: masculí i femení. Com a novetat enguany, hi haurà un banc d’aliments perquè la gent porti aliments o coses de primera novetat per donar-ho a la Creu Roja de Vila-seca.

Una mica més tard, farem l’arribada del Carnestoltes. Normalment, un dels guanyadors de la rua de l’anterior s’encarrega d’aquest esdeveniment. Però aquest any és especial perquè la Comissió celebra el seu cinquè aniversari i llavors nosaltres n’encarregarem de l’arribada del Carnestoltes. La gent del teatre de Vila-seca seran els encarregats de ser la Concubina i el Carnestoltes, mentre que la Comissió anirem del seu seguici i farem una mica de sàtira perquè anirem de l’Ajuntament de Vila-seca, és a dir, de l’alcalde i dels regidors. Òbviament, la nostra intenció no és ofendre a ningú. Aquesta arribada la portarem amenitzada amb la Txaranga Band Tocats i anirem dels jardins del Castell Del Comte De Sicart fins a la plaça de l’Església, que és on fem el lliurament de la clau del poble al Carnestoltes i l’alcalde fa el seu discurs d’inici de Carnaval. Això és l’únic que fem divendres perquè hem vist que la gent no continua després d’això perquè molta gent està treballant a última hora amb els últims retocs per la rua de dissabte.

-El dia gran és el dissabte…
Sí, totalment; és el dia on la gent més participa i el que s’espera amb més ganes; la rua de Carnaval és l’acte més esperat i que es porta més temps preparant, nosaltres ho vam començar a preparar al mes de novembre. Normalment, a la rua sortim 15 o 16 colles fixes i 4 o 5 que van variant; enguany, quatre de les 19 colles participants vindran del Cós Blanc de Salou. Aquestes no entren al concurs de Vila-seca, sinó que només vénen com a convidades. A més, també pugen colles de la Plana, en canvi la Pineda mai se suma al nostre Carnaval.

La gent sempre vol que rua duri més perquè les colles fan un sacrifici de molts mesos per fer la carrossa i les disfresses per a després només poder gaudir-ho durant 4 hores. La rua comença a les 17.30 hores i acaba a les 21.30 hores; hem calculat que al voltant d’unes 15.000 persones s’apropen a Vila-seca per gaudir amb nosaltres del Carnaval. Per tant, ve molta gent de fora. Quan acaba la rua, a les 23 hores hi haurà ball al Pavelló Municipal fins a les 5 de la matinada. Normalment, hi ha un dj que fica música molt variada i al voltant del 90% de les persones de les colles s’hi sumen.

-Per acabar, quin tipus de Carnaval creu que té Vila-seca?
No és un Carnaval exclusivament de lluïment com ho pot ser el de Tarragona, per exemple; el nostre és de tota la vida. És un Carnaval de poble però que s’ha fet gran perquè arribem gairebé als 2.000 participants. A més, crec que si tinguéssim un de lluïment, molta gent no sortiria. Personalment, podria destacar el bon ambient entre totes les colles perquè és una rua molt familiar. Només cal dir que moltes colles compartim nau, llavors l’ambient és bo i, encara que hi ha competència, aquesta és sana. Moltes colles són carnavaleres des de petites i encara continuen amb l’essència del Carnaval.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Diputació i l’Ajuntament de Tarragona volen construir un hotel i un restaurant de luxe a la Savinosa

Notícia següent

El PDeCAT reclama que la Paeria doni compte mensualment dels seus plets

Notícies relacionades