Núria Batet: “L’aposta de l’estiu és a l’aire lliure”

Entrevista a la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Torredembarra

0
884

-Ara amb l’entrada del mes d’agost, quins esdeveniments culturals destaquen a Torredembarra?
Ara Torredembarra està ple de diferents activitats, de tot tipus com turístics i esportius, que també són importants en l’àmbit de tota Catalunya. En l’àmbit de cultura, tenim el Festival Roca Foradada i, a finals de mes, celebrem la Festa Major de Santa Rosalia, que és la nostra festa gran de la localitat.

-Un any més, torneu amb el Festival Roca Foradada, quines novetats destaquen aquest any?
Primer de tot, la manera de difusió. Aquest any era el primer que posàvem les entrades a la venda a través d’Internet i això ens ha fet arribar a un públic potencial al qual potser abans no hi arribàvem. A més, el preu assequible de les entrades -6 euros la general i 5 euros la reduïda- provoca que molta gent hi pugui assistir amb facilitat.

En segon lloc, el format del cartell que provoca que la imatge no estigui tan lligada amb un tipus de música més clàssica i el canvi d’espais pel que vam apostar farà ja 3 anys perquè l’espai se’ns quedava petit i no podíem encabir a tota la gent allà. Ha tingut molt bona acollida per part del públic perquè és més còmode el lloc per seure i l’entorn de darrere és més bonic. El canvi de lloc ha agradat i pensem que ha estat un encert perquè ara tenim una capacitat d’entre 300 i 400 persones.

-En què us baseu a l’hora de programar els concerts del festival?

Ho programem des de la regidoria de Cultura amb l’assessorament de diferents agents amb la idea de tenir una aposta amb dies que no se superposin amb altres actes programats a Torredembarra i també de tenir diferents estils perquè el públic tingui diferents opcions. Busquem grups que realment pensem que poden aportar i que tinguin diferents estils perquè tenim gent que va completament a tot, però també en tenim una altra que només acudeix al concert del grup que li agrada.

-Ens pots explicar una mica els artistes dels tres concerts que queden del festival?
Aquest divendres 10 a la plaça d’Antoni Roig i Copons, a Baix a Mar, actuaran Pep Poblet, Nito Figueras i Txell Sust amb cançons de Queen i Michael Jackson, entre d’altres. Aquest és l’únic concert gratuït de tot el festival. Per la seva banda, Josué García i Andrés Bastiani acompanyats d’Oscar Ribera a la percusió oferiran un repertori instrumental de Jazz i Bossa Nova dimarts 14 a la plaça de l’Església de Clarà.

Per acabar, el dissabte 25 d’agost al Port Esportiu tindrà lloc el concert d’havaneres de Port Bo. Aquest grup s’ha mantingut al llarg dels 10 anys del festival i segueixen omplint perquè tenen un gran públic perquè són un grup clàssic, que crida l’atenció de la gent que no es d’aquí i que presenten un recital de qualitat.

-En què ha canviat el festival des dels seus inicis?
Una mica en el tema dels estils perquè abans hi havia concerts d’orquestra de cambra de música clàssica, ara intentem fer aquests recitals de petit format durant tot l’any. El que no ha canviat és la intenció de fer els concerts a l’aire lliure, mai ens hem plantejat dur-los a terme en un espai tancat. Precisament perquè creiem que són concerts pensats per fer a l’aire lliure, l’aposta de l’estiu és a l’aire lliure.

-Seguint amb grans esdeveniments de l’estiu torrenc, teniu la Festa Major de Santa Rosalia, quins són els dies grans?
Les entitats comencen a realitzar activitats des de l’últim cap de setmana d’agost i la programació de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, a nivell de protocol de seguici festiu, comença el dia 2 de setembre. Els dies grans podríem dir que són el 2, el 3 i el 4 de setembre perquè és quan es realitza el gran gruix de les activitats de la Festa Major.

-Quant de temps hi ha de preparació de tots els actes de la Festa Major?
La comencem a planejar des de Setmana Santa o així per reservar els grups i que els tinguem segurs per actuar durant els dies de la Festa Major. Sobre tots els grups d’orquestra de gent gran s’han de tindre amb molta antelació de temps. Enguany, ja us puc avançar que tenim 4 grups de renom que són l’Orquestra Costa Brava (dilluns 3), el grup de rumba catalana Ai Ai Ai (dissabte 1), el grup The Penguins amb el seu projecte Reggae per Xics (dimecres 29) i Miquel del Roig (dilluns 3). Aquestes quatre actuacions les vam començar a preparar amb molta antelació. Això sí, sobre el mes de juliol és quan comencem la preparació forta perquè els actes de la Festa Major ja hi són a prop.

-Quanta gent hi ha al darrere en l’organització?
Molta gent. Hi participen totes les entitats del Seguici Popular i també les associacions del municipi de tots els àmbits com de joventut, d’esport, de cultura, etc. Les entitats fan activitats durant els dies de la Festa Major i, al final, podríem dir que se l’acaben fent seva i és un moment important per elles perquè es poden mostrar; l’esperit festiu de Torredembarra es mostra més en la Festa Major. Sí que és veritat que també es poden mostrar a la Festa Major petita del Quadre de Santa Rosalia, però a la festa gran li dediquem més dies i més pressupost; és una culminació festiva.

-Quins actes destacarien aquest any?
A part dels grups programats dels quals hem parlat anteriorment, tenim actes molts característics de Torredembarra com són La Desvetlla dels Gegants, que es celebra el diumenge 2, i La Carretillada dels Diables de Torredembarra, que es duu a terme el dimarts 4; són dies importants i que, potser, ens diferencien d’altres municipis del costat o del territori.

-Hi haurà accions o campanyes aquest any en contra dels actes sexistes?
L’any passat vam començar a donar indicacions i aquest any seguirem fent-ho. Tenim present la creació d’un protocol contra les agressions sexistes que vagi molt més enllà d’actes puntuals que es puguin prevenir a través de campanyes. Tenim el compromís d’engegar aquest protocol amb tots els actors (escoles, associacions…) i ja estem en contacte amb institucions que ens ajudaran amb el tema perquè creiem que és una cosa molt important i que no ho podem deixar de banda. Les festes d’aquest any i de l’any anterior ens estan ajudant a fer la diagnosi per poder enfocar el protocol d’una manera més correcta. Realment tenim el compromís de realitzar aquest protocol i ja hi estem treballant perquè no només sigui per fets puntuals com la Festa Major sinó per tot tipus d’actes com el Carnaval, el cap d’any, etc.

FER UN COMENTARI