Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Som Podem: “No volem un càrrec, sinó un canvi social”

Avatar photo

Avui entrevistem a Beatriz García Muñoz, Daniel Fernández Espinosa i Juan Vicente Martínez Navarro, representants de la candidatura Som Podem Catalunya dirigida per Noelia Bail per les pròximes eleccions primàries de Podem Catalunya.

 

-Quines són les bases de la candidatura de Podem?

Beatriz: Volem  recuperar les bases de Podem. Els seus punts forts són: el feminisme i el municipalisme per poder vincular-se amb el territori.

Daniel: Pretenem retornar la il·lusió dels orígens de Podem. Els ciutadans tenien més pes en la presa de decisions i això s’ha anat perdent. La candidatura és territorial, ja que la gent que hi viu és qui coneix els problemes del territori. Intentem recuperar la feina que es va fer durant l’última legislatura on ja participava la Noelia Bail i la Maria Martínez entre d’altres. En aquell moment era més fàcil que des d’un cercle es pogués traslladar un problema territorial al Parlament o fer una iniciativa parlamentària. Avui dia això és impossible.

Juan: Poques candidatures compten amb representants per tot el territori. Al fragmentar representants als municipis podem arribar a conèixer les mancances i necessitats de cada zona.

Beatriz: Un dels nostres fonaments principals és la construcció del partit des de baix. Tenim una cara visible i un clar contacte amb les persones i des d’aquest punt construïm el partit i el seu ideari. Tota aquesta informació, juntament amb l’organització, és la nostra forma de construir partit.

 -Com es defineix el partit?

Beatriz: Som feministes i treballem pel territori. On ara mateix volem tenir molta presència és en el terme municipal. Volem preparar el partit i participar en les pròximes eleccions municipals. Realment nosaltres ara mateix estem més avocats a la candidatura a nivell intern que no a nivell municipal. A partir del dia que acabin les eleccions començarem a treballar pel tema del municipalisme que és pel que ens estem preparant. Ara tenim moltes idees però encara no hem definit els projectes concrets, ho hem de preparar. Pensem que la manera d’aconseguir el canvi social i polític és a partir dels municipis. És la primera línia de contacte amb la gent i des d’on es poden defensar els drets socials i els drets de la persona. Aquesta és la nostra raó de ser: el canvi social. Per aconseguir-lo necessitem estar tant dins com fora de les institucions per poder defensar els drets de les persones.

-Quina és la trajectòria de Podem a Tarragona?

Daniel: Podem ha estat present des del principi. La Beatriz i jo hem format part de l’últim consell ciutadà municipal. A Tarragona som un partit encara petit que ha d’agafar força. Ens costa aparèixer als mitjans de comunicació per donar-nos a conèixer . És cert que havíem estat molt centrats en contactar amb associacions, ja que el nostre treball fins ara era cap a dins. Ara comencem a treballar des de fora. El que hi hagi gent de Tarragona representant el partit i presentant una candidatura que vol aconseguir representació de tota Catalunya. La candidatura està liderada per persones que ja tenen una trajectòria i això dóna confiança. Quan ens van demanar formar-ne part no ens ho vam pensar massa.

 -Quina és la vostra experiència en política? Veniu d’un altre partit?

Juan: Jo no havia estat militant a cap partit. Quan vaig començar a anar a l’institut si que em vaig involucrar en els sindicats estudiantils. Em vaig desenganyar una mica. Vaig tornar-me a involucrar en aquest món quan vaig veure que des del municipi es podia fer política. Quan vaig veure injustícies i retallades vaig pensar que alguna cosa havíem de fer. Em vaig encoratjar i vaig voler donar un cop de mà.

Beatriz: Jo tampoc havia participat mai en la vida política. Sóc infermera i antropòloga. Quan va sortir Podem vaig pensar: aquest és el meu partit! Ho vaig tenir molt clar. Tota la resta de partits no em representaven. Eren partits que estaven institucionalitzats i s’havien oblidat dels problemes de la gent. Nosaltres no venim aquí a fer política per aconseguir un càrrec sinó per treballar amb les persones i aconseguir un canvi social. Vaig pensar que l’eina per aconseguir tot això era Podem. És l’únic partit que realment es posa en contacte amb la gent i està pendent dels seus problemes.

Daniel: Jo, com els meus companys, tampoc tinc trajectòria política. Vaig sortir a les places amb el 15-M i era de la part que defensava que estar al carrer és necessari, però calia fer un pas més i tenir un partit instrumental a les institucions per poder portar les problemàtiques allà, que és on realment s’acaba decidint tot. Quan va sorgir Podem vam començar a conèixer més gent que estava interessada i ens hi vam involucrar.

 -Aquests dies s’inicien les votacions per escollir l’executiva del partit. Com veieu aquest procés intern?

Daniel: Des de dins ens fa una mica de vergonya tot el que està passant. Ens adonem que els mitjans no parlen de candidatures ni de programes sinó que se centren en qui denuncia a qui, si es portarà al Tribunal… Ens agradaria que es conegués el programa i començar a organitzar-se per decidir a qui es vota. Ja tenim prou enfrontant-nos a una candidatura encapçalada per Xavier Domènech. Té molt de poder mediàtic per haver estat diputat del Parlament de Catalunya.

Beatriz: Són unes primàries bastant convulses. Ens juguem continuar sent el Podem del qual estem parlant, el Podem de bases i de tots. No volem perdre la nostra filosofia d’anar de baix cap a dalt.  Hi ha candidatures que malauradament funcionen a la inversa. No volem formar part de la vella política.

-Que en penseu de la voluntat de Xavier Domènech de dissoldre el partit en altres organitzacions?

Beatriz: En primer lloc s’ha de destacar que, si realment ens representés, és una persona que ja forma part d’un altre partit. És coordinador general de Comuns. D’entrada  no som el mateix partit.

Juan: En el nostre codi ètic és impossible que un secretari general, o una altra persona que tingui qualsevol càrrec en un altre partit, pugui concórrer a les votacions amb Podem. Estem lluitant contra una candidatura que no juga en la mateixa divisió que nosaltres. És una mica David contra Goliat. Li està sortint bé la jugada perquè no necessita sortir als mitjans, les notícies li surten soles.

Beatriz:  No ens volem fusionar amb un altre partit de manera imposada. No anem contra la figura de Xavier Domènech però no creiem que hagi de presentar una candidatura dins del partit.

-Com pot aconseguir diferenciar-se Podem dels altres partits?

Beatriz: Creiem que la nostra candidatura és de les que està més preparada per poder assumir el lideratge de Podem a Catalunya. Hi ha molta gent que ja ha participat i ha estat en l’anterior directiva i saben una mica el funcionament intern de les institucions i del món polític en general. Això ens dóna molta força. Aquesta candidatura vol que estigui integrada en tot el territori. Volem que la gent participi dins del territori. Apropant-nos al territori detectarem les problemàtiques de cada lloc i podrem donar recolzament. Realment el que pretenem al camp de Tarragona és apropar-nos als moviments socials, a les associacions de veïns, als problemes de la ciutadania. Així els podrem recolzar des de la direcció del partit i a través dels representants que tenim a les institucions.  Tot ha de connectar-se  i és la millor manera de funcionar. Hem de tenir formació a les bases. Hem de crear una estructura sòlida i apostar per la formació a nivell municipal.

Daniel: És molt important que les persones que formen part del partit tinguin coneixements sobre com funcionen les institucions i els seus tràmits i que sàpiguen de política.

-Quins canvis del sistema veieu necessaris? I a Tarragona?

Daniel: Existeix un problema que s’arrossega des de fa temps i que nosaltres hem escrit al respecte. Sembla que conviuen dues Tarragones. Del Francolí cap a baix sembla que estiguem en un altre lloc. Pràcticament no hi ha inversions. Les associacions de veïns s’han de barallar constantment amb l’Ajuntament perquè inverteixin en aquella zona. En canvi, el  centre rep un major manteniment. La realitat és que els barris estan molt abandonats.  El nucli urbà queda a una banda i els barris disgregats. En comptes de recosir Tarragona volen construir  la Budellera.

Beatriz: Hi hauria d’haver més zones verdes i més connectivitat entre ciutat i barris. Quan fan les coses realment no pensen en els ciutadans. També podrien establir-se millores culturals.

Juan: Un tema que es necessita millorar és la comunicació. Els ciutadans que viuen als afores tenen problemes per accedir a Tarragona. Hi ha pocs autobusos al dia i això és vergonyós. Sembla que visquem en un altre segle.  El traçat ferroviari es vol llevar també. Les ajudes de l’Estat per fer un ferrocarril tampoc arriben. Això provocarà una falta de comunicació entre Tarragona, Salou, Cambrils…

Beatriz: També cal destacar la segregació escolar. No podem tenir una escola pública de segona per una escola concertada que rep ajudes públiques. Existeix una discriminació per la seva condició social o econòmica.  En la sanitat també passa el mateix. La pública s’està degradant per culpa de la privada. No pot ser que la sanitat sigui per qui la pugui pagar. Ens deixem temes però n’hi hauria molts a tractar.

-Quines demandes socials i polítiques considereu que presenta actualment Tarragona?

Daniel: S’hauria de veure la feina que està fent l’Ajuntament. Quins plans hi ha en marxa, com es poden millorar… Des de fora ens costa molt rebre informació sobre qualsevol tema. En temes socials hauria d’ajudar als ciutadans dels barris. Molta gent es va quedar a l’atur amb la crisi i potser no ha pogut reinventar-se per tornar a treballar.

-Que en penseu sobre la gestió que s’ha fet dels Jocs del Mediterrani?

Daniel: No és el nostre model a seguir. Funcionen només a partir de grans esdeveniments. Almenys trobem que són uns Jocs del Mediterrani i no uns Jocs Olímpics com ens estan venent.  En el cas del futbol vindrà la sub-19 als Jocs del Mediterrani. Això ens dóna una mesura de la importància d’aquests jocs. Pel que fa a les inversions dependrà de les gestions posteriors a l’esdeveniment.  Si se li dóna a una empresa privada perquè realitzi les gestions  o si es manté com a gestió publica al servei de la ciutadania. Nosaltres creiem que hauria de quedar-se al servei de la ciutadania. No s’haurien de deixar les infraestructures abandonades.  Estem una mica a l’expectativa perquè sembla que l’Ajuntament no sap el que farà.

Beatriz:  Si hem de valorar la gestió feta fins ara podríem dir que ha estat una mica nefasta. Per començar eren els jocs del 2017, les obres van tard i no els hi arriben els diners. Quan inicies un projecte d’aquestes dimensions has de saber molt bé perquè el fas. Creiem que els jocs haurien de tenir un pla estratègic darrere per fer créixer Tarragona.

-Quin model turístic necessita Tarragona?

Beatriz: Tot i que és un tema que hem de treballar més, apostem per un altre tipus de turisme. El voldríem vincular amb el medi ambient i amb la cultura.  Creiem que hi ha aspectes  que no estan degudament promocionats.

Juan:  Hi ha més coses a potenciar a part de la platja. El turisme de “borratxera” no acaba de ser rentable. Ha de ser un turisme familiar i sostenible.

-Defenseu una candidatura feminista. Contribuireu a la inclusió de les dones en càrrecs emblemàtics dins el partit, per exemple?

Beatriz: És un tema que ens caracteritza. Volem potenciar la visibilitat de les dones. La inclusió de les dones serà una realitat si nosaltres sortim escollits aquestes eleccions.

Juan: Hi ha una frase que potser és concurrent, però que és totalment certa: Si hi ha una revolució aquesta ha de ser feminista.

Beatriz: Des del moment que apostem per un model feminista també mostrem una manera de fer política diferent. Volem un model cooperatiu, de consens i de grup sense figures. Tothom ha de tenir cabuda.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Actuació d’urgència a l’Amfiteatre de Tarragona per l’aparició de noves esquerdes

Notícia següent

Laís de Oliveira és guardonada amb el Premi Dow 2018

Notícies relacionades