Montse Tomàs: “Volem enfortir la població donant coneixements bàsics per detectar síndromes d’alerta”

Avatar photo

Entrevista a Montserrat Tomàs, adjunta d'Infermeria del Centre d’Alta Resolució de Salou

-Ens podria explicar una mica què és la nova iniciativa Escola de Mares i Pares?
La iniciativa s’ha plantejat com una sèrie de xerrades sobre 5 temàtiques concretes. Aquests temes van ser escollits pels mateixos pares del nostre centre de salut de Salou. En total, vam realitzar al voltant de 50 enquestes i la majoria dels enquestats van ser famílies amb nens que ronden l’edat dels 6 anys. L’Escola de Mares i Pares ha començat amb 5 xerrades que es faran de forma cíclica; és a dir, una vegada que s’acabi la cinquena sessió, es tornarà a reenganxar la primera. Com l’horari és flexible perquè hi hauran xerrades al matí i unes altres a la tarda; per exemple, la sessió de la febre l’hem realitzat al matí, quan la tornem a fer d’aquí a uns mesos, la farem en horari de tarda. Així la gent que no hagi pogut vindre a la primera sessió ho pot fer a la segona perquè l’horari és diferent.

-Quines són les cinc temàtiques que es tractaran?
Per ordre de preferència, les temàtiques són la febre en els nens, les infeccions freqüents a la infància fins als 14 anys, l’alimentació (des del començament amb els nens fins a com mantenir uns hàbits alimentaris correctes perquè després repercutiran en l’edat adulta), els hàbits de la son i la puericultura. Aquest últim és un camp en el qual poden entrar diferents coses com, per exemple, la neteja de petites ferides que els nadons sofreixen quan porten el bolquer. Segons la temàtica de la xerrada, hi van uns professionals o uns altres; però sempre seran professionals en el món de la pediatria o de la infermeria. Per exemple, a la sessió de la febre hi van anar de pediatria i a la de les infeccions freqüents també. En canvi, a la xerrada de l’alimentació hi anirà personal d’infermeria perquè és un tema més encarat al seu camp. I, per últim, a la sessió de la puericultura pot ser que sigui combinat, una persona de pediatria i una altra d’infermeria. Normalment hi van dos professionals, més que res per si el grup és molt gran doncs poder contestar totes les preguntes dels assistents a les xerrades.

-Quina creu que és la importància de tindre aquesta Escola a Salou?
Principalment, amb l’Escola de Mares i Pares es volen donar eines que potser per nosaltres, els professionals que ens dediquem a tot això, podem considerar que són molt bàsiques; però que per la població els hi són de molta ajuda. I, moltes vegades, els dubtes que tenen els pares es poden resoldre des de casa sense haver de portar al nen a la consulta del metge. Per exemple, hi ha vegades que a un nen amb febre l’has de portar al metge de seguida; però si tens unes mínimes nocions, ja saps quins passos previs pots fer i en quin moment concret la febre és una síndrome d’alerta per portar el nen a visitar-se. Però clar és normal que els pares s’espantin perquè en un nen ara està bé i al cap d’unes hores canvia radicalment i això és el que possiblement espanta més als pares.

Per tant, el principal és enfortir la població donant uns coneixements mínims per detectar signes d’alerta en nens. L’important és empoderar a la població sobre aquests temes perquè, podem pensar que són molt bàsics, però al final omplen les consultes dels metges i es podrien solucionar des de casa. A més, també volem combatre els falsos mites que es creen perquè al final els pares sempre solen fer cas al que els hi diu la mare o la veïna i, a vegades, es crea un fals mite que no té cap fonament. Es creen idees equivocades que, amb aquestes xerrades, es volen combatre. A més, amb el format de xerrades podem arribar a més gent i els pares sempre tenen cercles d’amistat i la informació se la poden passar entre ells i això és una cosa bona.

-Pensa que els pares tenen mancances informatives?
Sí, des de les consultes nosaltres ja feia temps que veiem aquestes mancances. Fa un parell d’anys ja va sortir la idea de fer xerrades per informar els pares perquè a la consulta tens bàsicament deu minuts per pacient i no dóna temps de molt; no tens temps suficient per poder explicar les coses amb tots els coneixements que voldries donar. Llavors s’acaba donant una informació més reduïda de la que volíem per falta de temps, principalment.

Com he dit, feia anys que veiem aquestes mancances i volíem dur a terme xerrades però mai veiem el moment correcte per començar ni com fer-ho de la millor manera possible. Llavors, l’Ajuntament de Salou també se’n va adonar que hi havia certes mancances i vam començar a treballar en conjunt. L’Ajuntament posa l’espai i els mitjans de difusió, i nosaltres des del Centre d’Alta Resolució (CAR) de Salou posem els professionals necessaris i la temàtica. L’espai escollit per dur a terme les xerrades és l’Espai d’Infància Estació del Carrilet del municipi, que creiem que és una bona localització perquè està molt arrelada als infants i a les tardes dels dies laboral s’omple de nens amb els seus pares. A més, és un espai que està fora del centre mèdic i pensem que això és un punt a favor també.

-Quina és l’estructura d’aquestes xerrades?
Primer, hi ha una part més teòrica sobre el tema que es tracta a la xerrada. Els professionals expliquen l’explicació bàsica sobre la febre en els nens, per exemple, als pares per tal que tinguin aquests coneixements bàsics dels quals parlàvem fa un moment. Després d’aquesta part més explicativa, s’obre un debat entre les persones assistents i els professionals mèdics per resoldre dubtes que hagin sorgit durant la primera part de la xerrada.

-Les sessions estan obertes a tothom?
Sí, tant als habitants del municipi de Salou com a les persones que visquin als pobles del voltant. L’únic que han de fer per poder vindre és realitzar una inscripció, totalment gratuïta, a l’espai del Carrilet. Això ho fem perquè l’aforament és limitat, a la sala on les fem hi caben al voltant de 33 persones. També haig de destacar que la inscripció serà individual per cadascuna de les xerrades perquè potser a algú l’interessa unes sessions però no unes altres; per això fem les inscripcions individuals.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dow Tarragona, site de referència al sud d’Europa

Notícia següent

La desena edició del Gran Recapte aconsegueix 502 tones d’aliments a Tarragona

Notícies relacionades