Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Marta Nel·lo, degana de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV: “Un dels nostres punts forts es estar situats en un lloc estratègic”

Marta Nel·lo, degana de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV

Quins serveis ofereix la Facultat de Turisme de la URV?

En els últims anys hi ha hagut un interès per redissenyar tot el que és l’oferta formativa que teníem vigent, adaptar-nos als canvis de cadascun d’aquests sectors i estar en paral·lel de les tendències que hi ha. Actualment tenim dos graus: el grau de Geografia, Anàlisis Territorial i Sostenibilitat i el grau de Gestió en Turisme i Hoteleria.

A més, un element distintiu de la Facultat és també l’oferta en l’àmbit de màsters. Per la banda de Turisme, hi ha el Master Destination Management que té un perfil de recerca i professionalitzador. Per la banda de Geografia, hi ha el Màster interuniversitari d’Anàlisi i Gestió del Territori: Planificació, Governança i Lideratge Territorial que es fa conjuntament amb les universitats de Granada i Màlaga. Aquests màsters ens donen visualització i promoció a escala internacional.

A part, hi hauria la part de doctorat que cobreix el vessant de recerca i que tanca el cicle. A més, en els darrers anys també hem ampliat l’oferta complementària en l’àmbit de postgraus mitjançant la Fundació URV i s’ofereixen cursos per ampliar coneixements i fer especialitzacions més professionals. Però tota aquesta oferta acadèmica té aquesta solvència perquè està en un Campus que té un equipament i infraestructures que acompanyen.

Com es treballa a la Facultat de Turisme de la URV?

Aquí hi ha un equip de direcció que fa la gestió de la Facultat pel que fa als estudis i als equipaments. Això és el nucli. És cert que aquí s’hi ha instal·lat el Departament de Geografia, però no n’hi ha cap altre. En el cas de Turisme es nodreix de la força docent d’altres departaments com Gestió d’Empresa, Economia o Dret. Aquest és un Campus petit i som els que som.

Estar al centre d’un territori tan turístic com la Costa Daurada us beneficia?

Pensem que és un dels punts forts. Si parlem d’una destinació turística com la Costa Daurada, que hi hagi uns estudis universitaris de turisme i amb tot el que té a veure amb la recerca ens fa estar en el millor lloc. Estem enclavats en un lloc estratègic perquè tens tota una sèrie de sinergies i col·laboracions que fa que hi hagi un ‘win win’ amb associacions, ajuntaments i patronats. Sobretot per la part de les pràctiques, que en Turisme tenen un pes molt important. Nosaltres tenim l’avantatge que les pràctiques les fem durant el curs i no a l’estiu, per tant quan acaben al maig ja les han fet i, com que l’empresari els coneix, tenen la possibilitat de ser contractats.

En aquest mateix sentit, afavoreix una major presència d’alumnes?

El fet d’estar en un lloc estratègic pot ajudar a fer que a Turisme hi hagi més alumnes, però hi ha altres factors que entrarien en joc com la gran oferta d’ensenyaments diferents o el fet de voler anar a estudiar a Barcelona. No és un element que hàgim valorat. És evident que pot ajudar perquè és una de les principals activitats econòmiques. Nosaltres una de les coses que sempre diem és que més d’un 75% dels alumnes que han acabat les pràctiques, a vegades, ja tenen l’opció de treballar. Això és un factor positiu i hauria d’influir, però aquí entren les motivacions personals de cada alumne.

A l’U-Ranking els graus que s’ofereixen a la Facultat de Turisme de la URV són dels millors valorats. De fet, el de Geografia i Anàlisis Territorial és el segon. Quina valoració en feu?

El fet d’estar en aquestes posicions en els U-Ranking és el resultat de la feina ben feta. Però no només en l’U-Ranking sinó en d’altres a escala internacional on la URV està molt ben posicionada. En molts d’aquests rànquings, a vegades es valora la recerca, però també de les taxes d’èxit dels alumnes que han cursat aquell grau i la feina feta en l’àmbit de docència. Al final són aspectes que també et posicionen i això ajuda.

En aquests mateixos rànquings, la URV sempre se situa als primers llocs dels pel que fa a investigació. Quina feina es fa des de la Facultat de Turisme?

La part de recerca no depèn de la Facultat, sinó que és en l’àmbit de departaments. Per tant, aquí és una feina de professors i de grups de recerca. Aquí hi ha el grup de recerca GRATET que està vinculat al Departament de Geografia i té un vessant turístic, però està format per investigadors que tenen diferents projectes de recerca. El fet de tenir professors i investigadors punters amb un renom internacional per la Facultat és important perquè fa que sigui viva. I pels alumnes també és un valor afegit i els enriqueix molt.

Al Campus també s’hi ha ubicat el Parc Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya. Tot i no estar vinculats, manteniu algun tipus de col·laboració?

Sí. El fet de tenir-lo al costat fa que hi hagi unes sinergies i que sigui un centre neuràlgic i estratègic que sobredimensiona encara més la capacitat d’impuls i de visualització. Col·laborem junts en el sentit que hi ha moltes accions en l’àmbit de promoció, formació o difusió que també es fan aquí en col·laboració amb la Diputació. Per exemple, s’ha col·laborat en algun tipus d’oferta acadèmica en postgrau o alguns dels nostres alumnes fan les pràctiques al Parc i, en molts casos, si han quedat treballant.

A més, al Parc també hi ha associacions importants, com la de Càmpings o la d’Hoteleria i la proximitat ajuda al fet que hi hagi col·laboracions de treball conjunt. Per exemple, s’ha demanat assessorament als professionals de les associacions per al nou grau. Projectes que a vegades arriben a la Facultat i no és la típica part formativa, sinó que se centren més en la recerca també es deriven al Parc Tecnològic.

És una relació natural i que no tothom ho té a Espanya. El fet que estiguis en un Parc Científic on hi ha un centre de referència internacional i que tingui una Facultat és un tàndem que ajuda també a estar una mica més al dia de tot el que pugui passar. És una relació important.

Quina importància té per al territori tenir un dels millors espais de formació i de recerca en Turisme de tot Catalunya?

El fet que Vila-seca com a municipi apostés per ser un centre de referència en l’àmbit acadèmic, però també en l’àmbit de recerca i innovació, l’ha ajudat. Com a destinació turística també fa que sigui una destinació que dona a entendre que creu en un sector turístic professional i de qualitat. Pel que fa al territori més immediat com seria la Costa Daurada fa que hi hagi unes sinergies que fan que hi guanyem tots, ells com a destinació i nosaltres com a espai de formació i recerca.

Però fins i tot a escala catalana, perquè no només mirem cap a la platja sinó que també mirem cap a l’interior. Estem en una posició estratègica i això ho hem vist en el fet que, per exemple, estiguem en el III Congrés de la Cuina que des de la Facultat de Turisme de la URV estem coordinant a escala provincial. És un dels punts forts que tenim com a facultat a escala de territori, ens volem implicar amb els diferents agents públics i privats i el territori et respon. Això en certa forma vol dir que ens necessitem. Les relacions s’han de cuidar molt i aquí hi ha una part de col·laboració entre tots per fer que el sector tingui qualitat i projecció.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desarticulat un grup criminal per estafar 360.000 euros a una agència de viatges de Girona

Notícia següent

Detingut un lladre després de ser sorprès robant en un bar de Lleida

Notícies relacionades