Manuela Moya: “La formació permet donar el màxim d’oportunitats a les persones”

Avatar photo

Regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Vila-seca

-A partir del mes d’octubre, a través de la URV realitzareu cursos d’anglès per a tota la ciutadana, quin és l’objectiu dels mateixos?
La formació d’anglès és un dels objectius que ens havíem marcat en aquest mandat i estem molt contents per haver aconseguit portar aquesta formació i tenir-la activa perquè no era un repte fàcil. Per nosaltres, és molt important la qualitat de tota la xarxa educativa que tenim al municipi perquè és fonamental per la qualitat de vida dels ciutadans de la població.

Des de l’Ajuntament de Vila-seca creiem que la formació és un dels grans elements de redistribució social; pensem que el millor que podem donar als nostres ciutadans és una bona formació. Volem potenciar l’anglès perquè tenim una carència, ja que veiem que el nivell d’idiomes dels alumnes de Batxillerat no és suficient. Llavors, oferim el nivell A2 i B1 perquè la universitat detecta que els alumnes quan arriben no tenen el nivell necessari per obtenir una titulació universitària.

-Com va sorgir la idea d’implantar aquests cursos a Vila-seca?
El Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili els ofereix als seus estudiants de grau. Llavors vam pensar que seria una bona idea perquè hem vist la bona acollida de l’obertura del servei del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) del Campus de Turisme i Geografia de la URV per part dels alumnes de Batxillerat. És un conveni entre la Diputació de Tarragona i els diferents campus de la URV, en aquest moment només els de Tortosa, El Vendrell i Vila-seca. Des de l’Ajuntament pensem que el CRAI és un instrument molt potent i, per això, creiem que fa falta conèixer. Ara veiem que més d’un 50% de tots els alumnes ho estan utilitzant moltíssim des del curs passat. En veure la bona acollida d’aquest projecte, en aquest àmbit de col·laboració és el que ens ha permès portar els cursos d’anglès perquè si aquest no hagués funcionat, no ens hauríem plantejat fer-lo.

-Quines són les característiques d’aquests cursos d’anglès?
Són cursos impartits i acreditats pel Servei Lingüístic de la URV i està adreçat a persones empadronades o que estudiïn a vila-seca, amb el requisit que hagin nascut en el 2002 i abans. És a dir, es pot matricular tothom a partir dels alumnes que fan ara 4t d’ESO; qualsevol persona que l’any que ve tingui més de 16 anys. Per tant, tothom hi pot accedir tant adults que estiguin treballant com estudiants de 2n de Batxillerat. Els cursos es duran a terme dues vegades a la setmana amb 2 hores cada dia. Després de la finalització del curs, que té una durada de 9 mesos, tindran una acreditació oficial per Cambridge. És tot un curs acadèmic on volem incrementar el consum d’anglès de la població en general.

-El preu total del curs és de 50 euros o això només és la matrícula?
Sí, el preu final és de 50 euros i això inclou els drets d’examen que es fan acabats el nivell B1, que són els exàmens oficials de Cambridge amb el marc comú de referència europeu. Creiem que és un preu molt bo perquè per fer un curs sencer d’anglès d’aquest tipus a qualsevol escola no baixa dels 500 euros. Llavors pensem que és una oferta molt important i, a més, estem satisfets al veure que després de la prova de nivell hi ha prou persones per omplir els cursos; cada curs té 20 places. Per tant, l’oferta s’ajusta bastant a la demanda de la nostra població i estic molt satisfeta perquè aquests cursos provoquen un salt qualitatiu molt important dels nostres ciutadans. La idea és que si, aquests cursos funcionen bé aquest any, fer-ne un nivell B2 per l’any que ve.

-Quins altres actes esteu plantejant des de l’Ajuntament amb la universitat?
Tenim molts àmbits de col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili. La universitat ens aporta molt perquè a través de la formació permet donar el màxim d’oportunitats a les persones, ens ajuda a obrir un univers als joves perquè tinguin el màxim d’oportunitat. Nosaltres volem que no hi hagi límits per als alumnes perquè tenen tota la vida al davant. Per això, hem apostat pels cursos d’anglès, ja que l’activitat turística és una de les principals en aquest país i en el nostre territori per tot el que tenim.

-Deixant de banda, les col·laboracions amb la URV, quins altres projectes educatius dueu a terme des de l’Ajuntament?
Cada any editem una guia amb tota l’oferta formativa que tenim al nostre municipi. En aquest mandat i dintre del Pla Educatiu d’Entorn, s’ha volgut donar una empenta especial a les activitats familiars. El pla gira entorn tres elements: el que passa a les famílies, el que passa a les aules i el que passa a la societat. Per a les activitats en família, a principi de curs es reparteix, a principi de curs, un calendari a totes les escoles i un llibret a totes les cases. Aquí hi consten gairebé 70 activitats amb propostes de música, club de lectura, hàbits saludables; i tenen molt bona acollida per part de les famílies amb activitats gratuïtes i obertes a tota la població.

-Deixant de banda l’ensenyament i de cara al medi ambient, fa poc es va dur a terme “Vila-seca Vilaflorida”. Com va anar la jornada? Quina va ser l’afluència? En què destacaríeu aquesta edició de les anteriors?
El moviment de “Vila-seca Vilaflorida” va al voltant de temes mediambientals i de qualitat de vida, d’educació mediambiental i de consciència de tots els beneficis que ens aporten els espais verds. També serveix com una promoció dels municipis. A més, la jornada té un component especial perquè li aporta al civisme una gran emoció. És una jornada ciutadana, lúdica i festiva perquè creiem que si ens ho passem bé, aprenem millor. Nosaltres som Vila-florida des del 2014 i ja hem estat avaluats pel jurat 4 anys, aquest serà el 5è any. I cada any la jornada és molt bona i estem molt satisfets per això.

La jornada d’aquest any ha estat sobre l’educació mediambiental, la qualitat i fer valdre dels espais públics i privats, i l’activitat de promoció del comerç local. És cert que a Vila-seca sempre tenim activitats mediambientals en la programació formativa des de P3 fins a Batxillerat, així tots els alumnes tenen aquesta educació integrada al llarg de la seva vida escolar. S’ha d’aconseguir una vinculació emotiva de totes les persones que integren la societat perquè aquesta és la millor manera de què cuidem els nostres espais.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Martín Pérez: “Cambrils és una zona molt interessant que té tots els elements necessaris per fer un gran festival”

Notícia següent

Daniel Rubio, d’Ara Reus, aplega a 150 persones en el seu primer meeting com a cap de llista en les eleccions del 2019

Notícies relacionades