Ignacio Serrano: “L’equip de govern actual no aborda els problemes importants del municipi”

Entrevista al president i alcaldable de Treballant per Salou (TXS)

0
976
Ignacio Serrano, president i alcaldable de Treballant per Salou (TXS). Foto: EF

-Ha creat un nou partit anomenat Treballant per Salou, què l’ha impulsat a la seva creació?
Jo vaig estudiar polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i també a la Universidad Computense de Madrid (UCM). Llavors l’any passat vaig col·laborar molt amb els serveis socials de l’Ajuntament de Salou i això va ser una manera d’iniciar-me en la vida municipal. Feia temps que portava la idea de crear un partit polític perquè m’agrada molt Salou i volia aprofitar la meva formació. Però mai m’havia sentit atret pel municipalisme, però en veure que les coses no es fan bé, vaig decidir crear-ho definitivament. Va néixer l’estiu del 2018, però estem al registre de partits del Ministeri d’Interior des del 26 d’octubre de 2018. Llavors quan es convoqui el decret de les eleccions municipals, ens inscriurem.

-Entorn de quins eixos gira el partit polític?
El primer eix són les obres urbanístiques, que són un aspecte important i que fa falta a Salou. Per exemple, el tema de les voreres és un element que s’ha de tractar.

El segon eix és l’educació emocional, que és un punt molt important. La idea que teníem era iniciar-ho a les escoles i als instituts, però la competència la té la Generalitat de Catalunya i no ho podem portar durant hores lectives, sinó que haurien de ser extraescolars. Per això, encara estem mirant com ho podríem importar al municipi de Salou. De moment, he parlat amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) per veure com ho podríem implementar un programa d’educació emocional per a totes les persones del municipi, i els hi ha agradat la idea. Pot semblar una idea pelegrina, però quan els problemes s’enquisten, després és més difícil solucionar-los; i això acaba influint en el dia a dia de les persones.

-Per quina raó considera un eix fonamental aquesta educació emocional?
Crec que l’educació emocional és molt important perquè de la mateixa manera que estar sa físicament, també s’ha d’estar sa mentalment. Les persones som un 50% físic i un 50% mental. Tots anem regularment al metge a cuidar de la nostra salut física, però molt poca gent cuida la seva salut mental perquè anar al psicòleg encara no està ben vist o perquè val molts de diners. Per posar-vos un exemple pràctic, a Salou només hi ha una psicòloga per un municipi de 28.000 habitants; és un servei desconegut i que està infrautilitzat.

-Quina diria que és la situació de l’opinió pública de Salou?
Sempre he escoltat a molta gent jove de Salou (al voltant dels 25 i 30 anys) que diuen que els problemes importants del municipi no s’aborden. Per exemple, les vies del tren. Hi ha un corrent d’opinió a la localitat de salouencs joves que veuen que l’equip de govern actual no fa res amb aquests problemes. Personalment, crec que l’equip de govern actual ni els tracta ni tenen capacitat per fer-ho per falta d’imaginació; es necessiten persones noves. Hem de pensar que hi ha regidors que porten al consistori des de 1989, quan es va segregar Salou de Vila-seca. Amb això vull dir, si porten 30 de regidors i els problemes importants no els han tractat, presentar-se una altra vegada a les eleccions municipals serà més del mateix que han fet fins ara.

-Llavors considera que l’actual equip de govern no està fent un bon treball?
Rotundament, no. El govern actual no ha fet ni està fent un bon treball perquè, en cas de no ser així, segurament no em presentaria. Personalment, considero que els problemes importants de Salou no es tracten perquè existeix un maquillatge. L’abstenció de vot al municipi és molt gran, prop d’un 50%; el que significa que la meitat de la població que pot votar no ho fa perquè no se sent identificat amb Salou i amb els seus problemes. Hi ha persones que estan empadronats però que no viuen aquí i només venen durant els períodes de vacances; per això, no se senten identificades amb el municipi. L’altra part de la població que s’abstén, crec que ve perquè l’actual govern té uns vots aconseguits passi el que passi i pacta amb altres partits municipals. Llavors es produeix una possible desafecció ciutadana.

-Ha realitzat diferents reunions amb institucions de Salou, quina és la raó?
La idea principal era que em coneguessin i també per conèixer de primera mà les seves idees. Crec que abans d’implementar un pla que pot afectar a una institució, s’ha de parlar amb aquesta. Aquestes reunions m’han servit per això, per conèixer les institucions i per veure què tenen a dir. He vist que feia falta algú que els escoltés perquè l’altre dia vaig tindre una reunió amb una institució important, que no puc revelar el nom, i em van dir que era la primera vegada en 20 anys que un partit polític s’havia reunit amb ells. Això vol dir que existeix una falta de sensibilitat molt gran i veig que les institucions amb les quals m’he reunit m’han agraït que pogués apropar-me a ells. Encara tinc reunions fins al març, però no sé quantes en podré fer perquè les idees que trec d’aquestes les haig de començar a estructurar per intentar posar-les d’alguna manera en el programa electoral, que només pot constar amb més de 10 punts.

-Per acabar, sense ser de Salou, sinó de Saragossa, creu que això serà un impediment perquè els salouencs el votin?
Crec que la base que tinc em pot donar un bon resultat en el programa electoral. Les bones idees són l’única manera de tindre alguna oportunitat a les eleccions. També cal tindre en compte que estem a Catalunya i aquí es separa molt el catalanisme i l’espanyolisme; cosa que em pot beneficiar o perjudicar. Em pot perjudicar la polarització que existeix. Però em pot beneficiar perquè hi ha votants que no els interessa aquesta polarització i que poden estar oberts a votar a un partit que es preocupa únicament pel dia a dia de Salou i no té cap lligam ni amb un costat ni amb un altre. A més, tampoc tinc lligams amb partits de candidatura nacional i crec que això també pot ser beneficiós per mi.

Si existeix un partit que de veritat vulgui treballar pel municipi i amb una base de programa electoral bona, la gent el votarà. Personalment, puc assegurar que les bases del meu programa electoral són bones i no tenen res a veure amb la dels altres partits, en positiu vull dir. Crec que aquesta ha de ser la meva força perquè són idees originals que només requereixen pensar i preocupar-se per tindre una mica d’imaginació.

FER UN COMENTARI