“Estem en molt bona situació per ser la força més votada”

0
460
Pau Ricomà. Foto: Cedida

Es veu preparat per assolir l’alcaldia?

Absolutament. I també molt compromès. Conec molt bé Tarragona, el seu teixit associatiu, els seus recursos productius, la rellevància de la seva història, tota la meva vida es lliga a la ciutat de Tarragona. Per formació, també he observat amb sentit crític la realitat d’altres ciutats i estic convençut que Tarragona i la seva gent són molt millors que el futur gris i avorrit que ens ofereix l’actual Ajuntament.

En què s’han basat per confeccionar la llista?

És la llista que sempre havia somiat fer i gràcies a la generositat dels que hi han volgut participar ha estat molt més fàcil del que pensava. La llista està formada per persones amb coneixement i experiència en diferents àmbits, des de la participació ciutadana, l’educació, la salut, el comerç o la indústria. En definitiva, és una llista que representa perfectament com és la ciutat en tota la seva diversitat i que té una clara vocació de guanyar i governar.

Creu que és suficientment forta com per poder governar la ciutat?

Sens dubte. Ja a l’oposició hem demostrat ser el grup més potent del consistori. Amb els instruments de govern a les nostres mans estic segur que de la mà dels veïns farem el gran canvi que Tarragona necessita.

Quins són els pilars bàsics del programa electoral del seu partit?

Estem en una ciutat que necessita un canvi de manera claríssima, una ciutat que gira l’esquena als ciutadans i nosaltres el que farem és posar la ciutat en mans dels ciutadans. Governarem amb valors, com l’honestedat, la transparència i la participació, tenir una administració sòlida i àgil, pròpia del segle XXI, i posar el treball en l’eix de les nostres polítiques, perquè volem una ciutat que generi oportunitats per a la seva gent, seran els pilars bàsics. També fer una ciutat per a les persones, no pels especuladors, prioritzant l’urbanisme social, basat en la regeneració, la recuperació i la rehabilitació, fent del Francolí el gran eix de cohesió entre Ponent, Nord i Centre i preservant els espais amb més valor natural i paisatgístic. Volem estendre l’Anella Verda i ens oposem a plans urbanístics desproporcionats com el de La Budellera. Estem convençuts que la cultura ha de ser un eix de transformació de la ciutat, i que el futur de Tarragona passa per ser capaços d’unir forces amb la resta de municipis i crear l’Àrea Metropolitana de Tarragona.

I les línies vermelles?

L’única línia vermella és continuar amb la inoperància de les darreres dècades. No volem governar com ho fa Ballesteros, volem fer un canvi de veritat.

Ha esmentat en més d’una ocasió que Tarragona és una ciutat a mig fer. A què es refereix?

Em refereixo al fet que Tarragona és una ciutat en què els poders públics s’han recolzat amb determinades elits locals de poca empenta, poc múscul i cap compromís cívic. En canvi, s’ha marginat els sectors més dinàmics, preparats i desacomplexats de la ciutat. El resultat és una ciutat sense horitzó, descohesionada, sense auto estima ni projectes col·lectius, desconnectada dels canvis que altres ciutats han sabut incorporar. És obvi que una ciutat amb les potencialitats de Tarragona demana a crits un canvi per prosperar. Volem una Tarragona oberta, inclusiva i del segle XXI.

Dins del seu projecte de ciutat i de territori destaca la creació de districtes per a un govern més pròxim a la ciutadania.

El que hem de fer és que Tarragona s’empoderi. Les relacions clientelars que l’Ajuntament ha creat han fet molt de mal a aquesta ciutat. Ens calen estructures de participació estables. Que asseguin en una mateixa taula entitats veïnals, centres educatius, serveis socials, centres d’atenció primària, i tots els grups municipals alhora. Hem de fer que els veïns siguin els veritables amos de la ciutat i intervinguin activament en la seva millora. Tot en un marc de la màxima transparència. Nosaltres faríem cinc grans districtes: Ponent, Nord, Llevant, Centre Històric i Eixample.

Des d’ERC aposten per promoure l’autoconsum amb energia fotovoltaica.

Ens hem de prendre molt seriosament la lluita contra el canvi climàtic. Tarragona és una ciutat que està especialment exposada per l’escalfament i el creixement del nivell del mar. Proposem bonificacions fiscals per l’autoconsum. Aquesta és una de les recomanacions del grup de treball d’Administracions Locals de la Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic, promoguda pel Departament d’Energia. Hem d’aplicar un conjunt molt variat de mesures, entre les quals la millora de l’eficiència energètica és molt important. I és clar, hem de renunciar al creixement de la ciutat en extensió, depredador de zones naturals, per fer habitable la ciutat ja construïda.

També han mostrat el seu desacord pel projecte comercial de Ten Brike.

La política comercial de Tarragona és un desastre. Està absolutament desequilibrada a favor de les grans zones comercials. El resultat és que estem perdent els comerços de proximitat i alguns carrers que fins fa poc eren comercials, comencen a tenir un aspecte fantasmagòric. És el resultat de la manca de rumb i de criteri dels governs de Ballesteros. Tarragona s’està convertint en una ciutat “donut”, amb un enorme forat al mig. Cap ciutat té futur sense un centre potent i atractiu. Estic absolutament compromès en treballar per capgirar aquesta situació.

A nivell general, què creu que passarà en aquests comicis, tenint en compte la diversitat de forces polítiques que hi ha avui en dia?

Estem en molt bona situació per ser la força més votada i per liderar el govern de canvi que Tarragona necessita.

Com seria Tarragona governada per Pau Ricomà?

Doncs clarament seria una ciutat amb objectius ambiciosos de millora de la qualitat de vida, de la cohesió social i de la igualtat d’oportunitats. Seria una ciutat completament diferent de la d’ara. Ambició posada en favor de la convivència i d’un futur digne per a la gent. Una ciutat on tothom compti, qui hi porta sis generacions i qui hi porta sis setmanes. Una ambició que no es traduirà en projectes megalòmans, ni amb deliris de grandesa, sinó en aprofitar les potencialitats que té Tarragona –i en té moltes- per la millora del benestar col·lectiu. Seria una ciutat neta, on la cultura es convertiria en un eix bàsic de transformació, que faria una aposta claríssima pel treball, per l’economia local i també per generar noves empreses a partir del sector químic. I sobretot una ciutat que miraria cap al futur.

Arribat el moment, amb quins partits estaríeu disposats a pactar? I amb quins no?

Per nosaltres hi ha dos principis inalienables compartits pel 80% de la ciutadania catalana: Llibertat i Democràcia. La llibertat s’ha convertit en els darrers temps en un bé molt preuat. Tenim presos i exiliats polítics. Hem d’acabar amb aquesta anomalia democràtica. I la democràcia és treballar perquè el poble pugui expressar lliurement les seves preferències polítiques i per fer ús del dret d’autodeterminació. Volem governar amb els partits que participin d’aquests grans principis.

FER UN COMENTARI