Dr.Henríquez, oncòleg: “El càncer és per a l’esser humà una de les noticies més estressants”

Avatar photo
Dr.Ivan Henríquez després de l’entrevista. Foto: Laura V-M.

Quina situació oncològica tenim a Tarragona?

Durant els últims anys hem evolucionat moltíssim des de tots els punts de vista possibles. Disposem de noves tecnologies, nous fàrmacs, nous mètodes d’imatge i nous coneixements. Estem dins d’una situació molt positiva per poder tractar a tots els pacients durant el mínim temps possible i amb la major efectivitat.

Disposem de les màquines necessàries per donar un bon servei?  

En aquest moment disposem de quatre acceleradors lineals, tecnologia puntera. El desitjable seria tenir un mínim de cinc per no col·lapsar les màquines en un moment determinat. Tindre una cobertura de número de màquines per cobertura poblacional seria l’ideal. Cada cop hi ha més tractaments avançats i tecnologia més complexa, per tant necessitem temps i especialització. Tarragona disposa de màquines d’una excel·lent precisió, amb sistemes d’imatge que permeten reproduir en tot moment cóm i què estem fent. Donem un bon servei i cada cop estem més especialitzats.

Quina és la principal preocupació del pacient?

El càncer és per a l’esser humà és una de les noticies més estressants. La gran preocupació és si la seva malaltia es curarà o no. Això és un procés perquè nosaltres veiem al pacient i a la seva família i a mesura que anem parlant i tractant-lo arriba l’acceptació. És una noticia que sempre crea molta preocupació i ansietat.

Quins tipus de tractaments existeixen?

Existeixen molts tractaments que sols o combinats curen el càncer. Alguns casos els curem amb cirurgia, radioteràpia i quimioteràpia com a tractaments únics, altres necessiten de més d’un. Un dels tractaments més innovadors és la immunoteràpia. Un tractament dirigit que només afecta al que anomenem com a zona clau. Aquest tractament ha revolucionat l’estat de l’art de molts tumors, que fins ara no tenien un tractament efectiu. En un futur proper la radioteràpia associada a la immunoteràpia pot millorar la supervivència d’alguns tumors.

Cada vegada hi ha més casos?

La incidència a la província de Tarragona va en augment per diversos factors, però també disminueix la mortalitat. Cada vegada detectem més càncers durant la fase inicial i això és meravellós perquè hi ha més probabilitat de curació.

Quin percentatge de persones es cura?

En l’actualitat un 60% de persones es cura. L’any 1977 es curaven menys del 10%. Si en 50 anys hem avançat tant esperem que en 50 més la paraula ni existeixi. La idea és curar, és l’objectiu.

Encara hi ha gent que per por no va al metge?

Aquest tabú afortunadament ha anat desapareixent. Fa anys amb l’antiga tecnologia es veien molts efectes col·laterals, però ara han desaparegut. El diàleg és important durant la visita amb el pacient, dedicar-li temps i fer que es senti arropat, que no es tracti el càncer pensant en els efectes secundaris més que en l’efectivitat. És important no comparar el nostre càncer amb un altre i a les sales d’espera això passa molt. La situació de cada persona és diferent tot i tenir el mateix tipus de càncer.

És important fer-se revisions. Els tarragonins i tarragonines es fan les necessàries?

Sí, moltes. Tenim un dels primers registres de càncer a la província de Tarragona que s’ha desenvolupat en aquest país i és molt actiu als registres europeus, en el qual a través d’ells es fan campanyes i la gent respon molt bé. Cada cop hi ha més educació sanitària i això permet detectar el tumor en una fase inicial. Es dona molta informació i es fa difusió sobre els controls de prevenció que ens hem de realitzar.

A Tarragona sempre hi ha un tema de debat i es si l’aire de la ciutat és perjudicial.

L’evidencia dins els nostres registres no indica que hi hagi una major incidència per exposar-se a certs productes, no està demostrat. La contaminació està a totes les ciutats, però no hi ha una major incidència per tenir centrals nuclears. És un rumor de passadís.

Tenen alguna cosa que envejar els nostres professionals respecte als d’altres ciutats?

Existeix una competència sana entre professionals i institucions. Tots hem d’avançar per poder ser més competitius i disposar de les eines adequades per a que tothom es senti motivat i pugui competir amb qualsevol altre hospital. El ciutadà de la província de Tarragona mereix, necessita i exigeix que el tractin de la mateixa manera que si visqués a Passeig de Gràcia de Barcelona, no poden haver diferencies de quantitat ni de qualitat dins l’oferta sanitària.

Per finalitzar. Podem dir que ser positius pel que fa a aquest tema és possible?

L’Hospital Sant Joan de Reus és el centre de referència d’oncologia de la província. Tenim una cobertura poblacional de més d’un milió d’habitants i tenim infraestructures, desenvolupament i personal per donar resposta a totes les necessitats. Els professionals hem de seguir donant assistència, docència i investigació. Podem ser molt positius.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ciutadans denúncia els danys ocasionats al Castell de Torredembarra per la col·locació d’una pancarta de “llibertat presos polítics”

Notícia següent

El president de l’AEM, Sergio González, s’incorpora a la llista de Junts per Catalunya Lleida

Notícies relacionades