La tornada a l’activitat universitària ve carregada de propostes culturals. La Facultat de Lletres, el CRAI, el Servei Lingüístic, Publicacions URV i el col·lectiu Alma Mater de la Universitat han teixit un programa adreçat a tota la comunitat en el marc del Lletrafest 2025, una setmana dedicada a les Humanitats que tindrà lloc, principalment, al campus Catalunya del 22 al 25 d’abril. A banda, altres unitats de la Universitat també impulsen iniciatives i propostes per celebrar la diada de Sant Jordi.
Les activitats del Lletrafest s’han iniciat aquest dimarts 22 amb el taller d’acollida lingüística “Preparem-nos per al Sant Jordi” al CRAI del campus Catalunya. Posteriorment a la plaça de la Concòrdia Antoni Nomededeu, degà de la Facultat de Lletres i l’estudiant Verónica Povedano s’han encarregat del pregó, que ha donat el tret de sortida oficial al Lletrafest. Tot seguit el catedràtic de Filologia Catalana, Magí Sunyer, ha fet una xerrada explicant “Per què celebrem Sant Jordi?” i posteriorment s’ha iniciat l’actuació musical de Marcicona, guanyador del concurs de talents de la Festa Major de la URV 2025.
A les 16h s’ha programat la sessió “A Lletres fem coses”, presentacions de llibres i audiovisuals d’estudiants i professorat de la Facultat. Una hora més tard, a la sala de graus, té lloc el Club de lectura amb l’escriptora colombiana Lucía Donadío sobre la seva darrera novel·la Adiós al mar del destierro.
Dimecres, diada de Sant Jordi, s’ha organitzat un taller de llengua de signes catalana a les 11 a la sala de graus i una hora més tard, al pati del CRAI, es farà una lectura de poemes obert a tothom.
L’acte central de dimecres és el lliurament dels premis Josep Maria Pujol a la millor tesi doctoral en català, a la sala de graus a les 12.30h. Aquest guardó l’atorga la URV a través de la Comissió de Política Lingüística de la Universitat amb l’objectiu de prestigiar el català com a llengua de ciència i de recerca i estimular-ne l’ús.
Abans del lliurament dels guardons es farà el taller de llengua de signes catalana (a les 11 a la sala de graus) i a les 12h, al pati del CRAI, s’ha organitzat una lectura de poemes amb la participació oberta a tothom.
Les activitats de dijous comencen amb la presentació dels llibres Tot és a tocar i L’any més inesperat d’Àlex Susanna, organitzada pel Departament de Filologia Catalana, Òmnium Cultural del Tarragonès i l’APELLC. Hi intervenen els professors de la Facultat Montserrat Palau, Magí Sunyer i Pere Navarro.
Tot seguit, al pati del CRAI s’ha programat una sessió de maridatge de vi i tradició oral (contes lligats a l’àmbit de la vinya i el vi) amb Jordina Biosca, una activitat per a la que cal inscripció prèvia a aquest correu.
La sessió d’activitats de tarda s’inicia amb un Bingo popular a la cafeteria del campus Catalunya. Un cop acabi, totes les persones que tinguin talent musical són convidades a actuar a l’Eufòria de Lletres, a les 17 h a la plaça de la Concòrdia, un acte conduït pels estudiants Gio Gonzales i Verónica Povedano.
A la nit el Lletrafest surt del campus Catalunya i es trasllada a la sala El Cau de Tarragona, on a mitjanit s’ha organitzat una festa. L’associació cultural formada per estudiants de la URV, Alma Mater, sortejarà entrades a través del seu perfil a xarxes: @almamater_urv.
Divendres, darrer dia de Lletrafest, comença amb un vermut a les 13 hores a la plaça de la Concòrdia del campus Catalunya, amenitzat pel grup musical The Eightballs.
A les 16h s’han programat dues rutes guiades, una sobre Tàrraco Romana, conduïda per Joaquín Ruiz de Arbulo, i l’altra sobre la història de la llengua catalana a Tarragona, que farà Jordi Ginebra. Les places són limitades a 30 persones per ruta i cal inscriure-s’hi prèviament per correu electrònic.
Com a alternativa a aquesta activitat s’ha organitzat una tarda de jocs de taula a les 16h a la sala de juntes del campus Catalunya, coordinada pel professor dels Estudis de Comunicació Jan Gonzalo amb la col·laboració de l’Associació TGN Juga.
Els CRAI de la URV també han organitzat propostes pròpies en el marc de la diada de Sant Jordi. Del 22 al 30 d’abril s’ha preparat centres d’interès als CRAI de cada campus, amb una col·lecció de llibres de diferents temàtiques. En les mateixes dates es podrà participar en el “Sant Jordi Origàmic”, un autotaller adreçat a la comunitat universitària i a la ciutadania que consisteix a confeccionar punts de llibre en català, castellà i anglès. I als CRAI del campus Sescelades i al de Terres de l’Ebre es regalaran punts de llibre. I durant el matí del 23 d’abril al CRAI Medicina i Ciències de la Salut es lliuraran els premis als guanyadors del III Concurs de microrelats.
També es muntaran diferents parades de llibres solidaris a 1 euro amb la col·laboració de l’Oficina de Compromís Social i el Servei de Publicacions URV. Els beneficis es destinaran a fins solidaris a través de la URV Solidària. Els horaris de les parades es poden consultar aquí.
Totes les iniciatives del CRAI per Sant Jordi, punts de llibre tematitzats per descarregar i les activitats en imatges es poden descarregar de la Guia virtual Sant Jordi 2025 al CRAI, on també hi ha els apartats “Sant Jordi alternatiu”, amb recomanacions de llibres que donen una versió alternativa de la llegenda de Sant Jordi; “Sant Jordi creatiu”, que inclou vídeo-tutorials per crear manualitats de Sant Jordi enginyoses, proposades per personal del CRAI i “Sant Jordi internacional”, on es mostra com es viu i se celebra a diferents països la tradició de llibres i roses.
També coincidint amb la celebració de Sant Jordi, la Facultat de Química ha organitzat dimecres 23 a les 11 del matí la presentació del llibre Pensilvània. L’or negre dels Vilella. L’obra, de Josep Cruset, narra la història de la primera refineria de petroli instal·lada a les comarques tarragonines l’any 1879 a Reus. A l’acte de presentació hi assistiran el rector de la URV, Josep Pallarès, el degà de la Facultat de Química Joan J. Carvajal i Josep Poblet, president del Consell Social de la Universitat. També hi seran presents el regidor de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges, i el president de l’Associació d’Estudis Reusencs, Josep M. Casanovas.
Els dies 5, 7, 12 i 14 de maig es farà el curs de gestió empresarial Què et cal saber…
Avui dimecres, coincidint amb la Diada de Sant Jordi, Trapezi Reus, la Fira del Circ de Catalunya, posa a la…
El passeig Joan Brudieu s’ha convertit aquest dimecres en l’epicentre de la celebració de la Diada de Sant Jordi a…
La declaració institucional, aprovada per la Junta de Portaveus i promoguda per la Comissió de Coordinació del Consell Nacional LGBTI,…
L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 15 anys de presó un home que en va matar un altre en un…
L'Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Via Pública, començarà a portar a terme en els propers dies…
Esta web utiliza cookies.