Comença una campanya de sensibilització de la tortuga babua a Tarragona

 Des de 1972, coincidint amb l’escalfament de l’aigua marina pel canvi climàtic, a les platges de Catalunya s’han registrat 10 intents de cria de tortuga babaua. D’aquests, només 5 han evolucionat amb èxit. La reproducció d’aquesta espècie en perill d’extinció es produeix entre els mesos de juny i setembre, quan hi ha més ocupació de turistes i banyistes a les platges. Per aquest motiu, la Generalitat ha iniciat una campanya de sensibilització perquè els usuaris de les platges no entorpeixin el procés de cria si es troben amb exemplars d’aquestes tortugues. A més a més de trucar al 112, si es detecta una tortuga o el rastre d’un niu s’ha d’evitar cridar, tocar l’animal, fer fotografies amb flaix o apropar-se a menys de 7 metres. La Xarxa de Rescat de Fauna Marina, la Fundació CRAM i l’Ajuntament de Tarragona han fet, aquest dijous, una jornada informativa i una classe pràctica que a la platja de l’Arrabassada.
Com han apuntat des de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina la meitat dels intents de nidificació de tortuga babaua (Caretta caretta) a les platges catalanes han fracassat a conseqüència del contacte amb humans. Després de dos intents de cria el 1972 i el 1990 a la comarca del Montsià, va ser a partir del 2006 quan es van començar a detectar intents de cria d’aquesta espècie en perill d’extinció de manera més regular a les costes catalanes, sobretot entre els mesos de juny i agost que és quan posen els ous.

En concret, es van registrar dos casos de cria al Maresme el 2006 i 2011, i 6 casos més entre 2014 i 2017 a la Selva, el Maresme, el Baix Llobregat i el Tarragonès. Aquest fet tan poc habitual a les costes de Catalunya, s’ha anat incrementant per l’escalfament progressiu de la temperatura de l’aigua, vinculat als efectes del canvi climàtic, que atrau la tortuga babaua. Fins ara, les platges de Grècia i Turquia, a la Mediterrània Oriental, eren les localitzacions preferides per aquesta espècie a l’hora de reproduir-se dins d’Europa.

Generalitat té en marxa una campanya informativa per acabar amb el desconeixement o amb comportaments incívics davant la detecció d’exemplars i nius d’aquesta espècie protegida ja que les altes temperatures de l’aigua fan preveure més postes durant les properes setmanes a Catalunya.

Les directrius a seguir són no molestar l’animal, no tocar-lo, no cridar, ni fer sorolls o llums, no fumar, no apropar-s’hi a menys de 7 metres, no fer fotografies amb flaix i no trepitjar el rastre, si es detecta.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

El Consell de la Infància proposa implantar la recollida porta a porta a Tortosa

El Consell Municipal de la Infància de Tortosa ha traslladat a l'alcalde, Jordi Jordan, diferents…

21 segons fa

Una parella xinesa es casa al Tibidabo amb 60 desconeguts com a convidats

Zheng Yasui i Liu Shuo són una parella de nacionalitat xinesa que s'ha casat al…

13 minuts fa

Reus s’omple de propostes amb el “Tasta Gaudí” i el Dia Mundial del Modernisme

La regidoria de Projecció de Ciutat ha preparat un bon grapat de propostes extraordinàries per…

14 minuts fa

Presó provisional pel detingut per l’atac a la protectora de Figueres

El jutjat ha decretat presó provisional per al detingut per agredir dos treballadors i tres…

24 minuts fa

Les bonificacions per l’ús de la deixalleria de Mollet creixen en mig miler de persones respecte de 2022

L’increment de persones usuàries beneficiades per l’ús de la deixalleria ha comportat un total de…

34 minuts fa

El PPC obre la porta a “asseure’s a parlar” amb el PSC si trenca amb l’independentisme

El PPC ha obert la porta a "asseure's a parlar" amb el PSC de Salvador…

40 minuts fa

Esta web utiliza cookies.