Antoni de Martí i Franquès, protagonista del cicle de patrimoni d’aquest juny a Tarragona

La cinquena edició d’aquesta iniciativa proposa la descoberta de la figura d'aquest científic a través de conferències, exposicions, visites i lectures dramatitzades de l’1 al 14 de juny

De l’1 al 14 de juny se celebrarà un nou cicle de patrimoni que, en aquesta cinquena edició, està dedicat a Antoni de Martí i Franquès (1750-1832). L’any que es commemora el 190è aniversari de la seva mort s’han programat quatre conferències que ens permetran conèixer més a fons la figura d’aquest científic altafullenc.

Al primer dia, l’1 de juny, l’Arxiu Històric de Tarragona acollirà les conferències “Antoni de Martí i Tarragona”, on Salvador J. Rovira i Gómez descobrirà la Tarragona que visqué Martí i Franquès, i “L’arxiu patrimonial dels Martí d’Ardenya” que anirà a càrrec de Montserrat Sanmartí. Dijous, 2 de juny, a la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, Maria Dolores Gimeno explicarà la relació del científic amb personatges de l’època a través del seu epistolari amb la conferència “La perspectiva europea a l’epistolari de Martí i Franquès: corresponsals, política i cultura”. I dimarts 7, a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, Antoni Roca-Rosell dedicarà la darrera conferència, “Antoni Quintana Marí, pioner de la història de la ciència”, a aquest estudiós de la figura i el llegat de Martí i Franquès.

La programació d’aquest cicle es complementarà amb una visita teatralitzada pels carrers de la Vila Closa d’Altafulla el dia 11, una exposició a l’Arxiu Històric de Tarragona que donarà a conèixer “L’arxiu de la família Martí” i una mostra de la documentació del científic cedida per Antoni Quintana a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de la ciutat.

L’actor Fermí Fernández, acompanyat de la música de professors i alumnes de l’Escola Municipal de Música de Tarragona, clourà el cicle amb una lectura dramatitzada de diversos episodis de la vida de Martí i Franquès el dia 14 de juny a la biblioteca del Seminari de Tarragona.

Aquest cicle de patrimoni està organitzat per la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, la Biblioteca del Seminari, la Reial Societat Arqueològica de Tarragona, l’Arxiu Històric de Tarragona i l’Estudi Blanch i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla, l’Escola Municipal de Música Tarragona i el Museu d’Història de Tarragona.