L’Ajuntament d’Altafulla i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) han signat un conveni de col·laboració per dur a terme un ambiciós projecte de recerca sobre el paisatge històric del terme municipal. L’estudi, previst per al període 2025-2026, combina disciplines com l’arqueologia, l’etnografia, la geomorfologia i la documentació històrica per analitzar l’evolució del territori des del període ibèric fins als nostres dies.
La iniciativa té un cost total de 31.822,50 euros, dels quals l’Ajuntament d’Altafulla n’assumirà 20.622,50 euros i l’ICAC 11.200 euros. El finançament municipal es distribuirà en dues anualitats: 7.288,50 euros el 2025 i 13.334 euros el 2026.
Aquesta col·laboració permetrà generar una base de coneixement rigorosa que donarà suport a la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i a una futura gestió sostenible del sòl.
El projecte sorgeix d’un procés iniciat al setembre de 2022, quan l’ICAC va lliurar a l’Ajuntament un primer document de proposta a instàncies de la regidora d’Urbanisme.
Tanmateix, la seva valoració es va ajornar fins a la formació del nou govern municipal després de les eleccions del maig de 2023. Finalment, al febrer de 2025, la regidora de Territori, Alba Muntadas, i l’arquitecte municipal, van reprendre el contacte amb l’ICAC per encaminar definitivament el projecte.
La coalcaldessa d’Altafulla i regidora de Territori, Alba Muntadas, destaca el valor estratègic de la recerca: “Aquest projecte ens ajudarà a prendre decisions informades sobre el territori, amb una visió que integra patrimoni, medi ambient i identitat local. No podem planificar el futur sense entendre com s’ha format el nostre paisatge al llarg dels segles.”
També ha remarcat: “La col·laboració amb l’ICAC és una garantia de rigor i qualitat científica. Amb aquest treball no només preservem el passat, sinó que dotem d’eines sòlides les polítiques de gestió i ordenació del nostre municipi.”
La recerca tindrà dues fases: una primera entrega a finals de juny de 2025 inclourà una anàlisi arqueomorfològica i cartografia SIG amb el registre del poblament conegut. El 2026 es desenvoluparà el treball de camp i l’estudi històric complet, culminant amb una memòria final que contindrà propostes per a la posada en valor del paisatge cultural.
El director de l’ICAC, Josep Maria Palet, ha subratllat: “Com a centre de recerca amb seu a Tarragona estem molt contents per poder treballar amb el nostre territori immediat. Aquest projecte representa una acció clara de transferència de coneixement de l’ICAC cap a l’administració, i és un bon exemple de com les ciències humanes poden ser aplicables i útils per respondre a les necessitats i reptes de la societat actual.”
Aquest estudi s’integrarà amb altres documents tècnics com l’informe d’una especialista ambientòloga i contribuirà a una ordenació territorial més justa i respectuosa amb el patrimoni d’Altafulla.
L’equip de l’ICAC que realitzarà l’estudi està format per Josep Maria Palet, director de l’ICAC i del Grup d’Investigació en Arqueologia del Paisatge (GIAP); Maria Jesús Ortega, investigadora adscrita de l’ICAC; Marta Flórez, responsable de la Unitat de Transferència i Impacte Social de l’ICAC, i Arnau Carbonell, tècnic superior arqueòleg i investigador adscrit de l’ICAC.
El parc natural de la Vall de Sorteny inicia la temporada d'estiu amb un ampli ventall d'activitats guiades i tallers…
"Els barris de la Vila, el Grau i el Pla d’Empúries conformaran l’àrea d’influència del projecte que l’Ajuntament d’Amposta presentarà…
El Nàstic Genuine disputarà la quarta i definitiva fase de LALIGA GENUINE Moeve 2024-2025 aquest proper cap de setmana a…
El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha rebutjat una moció de censura amb el PP en contra del president…
Després que el passat 24 d’abril el Consell Plenari aprovés el Pla Local de Joventut 2028 de la ciutat, aquest…
Diverses persones han resultat afectades per una deflagració de poc abast que ha tingut lloc aquest dijous poc abans de…
Esta web utiliza cookies.