Un miler de persones visiten el nou centre per l’Alzheimer a Reus

Avatar photo

Del 26 al 28 de setembre s'han celebrat jornades de portes obertes

La Fundación Rosa María Vivar ha conclòs les Jornades de portes obertes del nou Centre terapèutic d’estimulació cognitiva per l’Alzheimer i la Unitat de la memòria dels dies 26, 27 i 28 de setembre amb un miler de visites.

La Presidenta de la Fundació, Margarita Oliva, ha valorat la participació de manera molt positiva “estem molt satisfets de l’acollida que ha tingut el nou Centre. El repte de la fundació era proporcionar a Reus i al territori una infraestructura única, inexistent fins al moment, per donar servei a malalts d’Alzheimer i a les seves famílies. Ens ha emocionat molt sentir en pròpies paraules dels visitants, que els usuaris d’aquest centre estaran millor que a casa, tot just el que la fundació volia aconseguir”.

El Centre terapèutic d’estimulació cognitiva ha nascut per atendre de manera especialitzada a les persones amb Alzheimer i altres trastorns neurocognitius. La Fundació va treballar molt estretament amb l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp per tal de dissenyar un Centre pioner que tingués en compte totes les necessitats especials d’aquesta malaltia. El resultat, gràcies a la col·laboració altruista del despatx d’arquitectes GCA Architects i Belén Mutlló Paisatgisme, ha estat un edifici avantguardista de 1.070 m2 construïts en planta i 3.500 m2 de zona enjardinada que donarà servei a 80 usuaris al centre de dia i 60 usuaris més a la Unitat de la Memòria d’arreu del territori.

És un espai únic que s’organitza mitjançant diferents unitats de fusta disposades a l’entorn d’un pati enjardinat central i amb amplis finestrals que permeten l’accés directe als jardins terapèutics. Un ambient càlid, lluminós i acollidor on els usuaris es beneficien de les bondats del clima i el contacte amb la natura.

El centre diürn és un referent a nivell terapèutic que aplica de manera personalitzada un programa d’estimulació propi, amb 20 anys d’experiència, amb l’objectiu de potenciar les capacitats de les persones en totes les vessants: cognitiva, emocional, funcional, física i social i amb la finalitat d’incidir significativament en la millora de la qualitat de vida de les persones i dels seus familiars cuidadors.

Les teràpies no farmacològiques treballen totes les àrees de manera integral a través de la psicoestimulació cognitiva, teràpia ocupacional, fisioteràpia, musicoteràpia, tallers de cuina, teràpia amb gossos, teràpia exterior al jardí, entre d’altres.

Es realitza un treball específic al gimnàs i a la sala snoezelen. Aquesta sala és un espai amb equipament tecnològic i diversos materials multisensorials, com columnes de llum, llit d’aigua, projecció d’imatges i música que permeten estimular tots els sentits i fer teràpia basal amb grans beneficis.

La directora del Centre, M. Jesús Lerín, ha destacat la diversa tipologia de visites que s’han rebut durant les Jornades, tan de persones vinculades a la malaltia com d’altres persones que volen conèixer el projecte “Majoritàriament les visites que hem atès són persones interessades en el Centre, les quals volen conèixer en més detall les teràpies no farmacològiques i els seus beneficis. És molt important la detecció precoç de petites anomalies per aconseguir un diagnòstic precoç i iniciar les teràpies el més aviat possible per alentir la progressió dels símptomes i mantenir l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb Alzheimer.”

La Fundación Rosa María Vivar, sortejarà el proper dia 15 d’octubre, les 10 places per a realitzar el “Taller de memòria per a tothom”. L’entrenament de la memòria va dirigit a persones que sense presentar cap alteració vulguin potenciar les seves capacitats cognitives i l’agilitat mental. El sorteig es farà entre tots aquells que han visitat el Centre o han participat en la campanya gratuïta “Cuida’t el cervell” que aquest any s’ha fet més de 70 valoracions neuropsicològiques de screening.

Els tallers són un exemple dels diferents serveis de la Unitat de la memòria. És en aquesta unitat on es despleguen totes les tècniques i coneixements adquirits sobre la memòria i l’estimulació cognitiva del professionals de l’Associació d’Alzheimer però que van dirigits a altres tipus de públic, com són l’entrenament de la memòria i també la rehabilitació de danys cerebrals adquirits amb seqüeles reversibles.

La Fundació enceta ara una nova etapa amb la posada en marxa del Centre per tal d’iniciar la seva activitat en breu i esta organitzant un acte benèfic a favor de l’Alzheimer al Teatre Fortuny, el proper 30 de novembre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Miquel Pueyo diu que Lleida ha de dialogar i liderar amb respecte els municipis del seu entorn

Notícia següent

Torna la pluja d’espurnes amb la Gran Nit de Foc

Notícies relacionades