Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

S’instal·len desfibril·ladors als centres cívics de Reus

Avatar photo

El projecte d’instal·lació de desfibril·ladors externs automàtics (DEA) als sis centres cívics de la ciutat, un dels més votats en el procés de Pressupostos participatius 2018, s’ha fet realitat en els darrers dies amb l’arribada i col·locació d’aquests aparells a cada un dels equipaments municipals. Aquest és un altre dels projectes votats dels Pressupostos participatius de l’any passat que entra en funcionament.

La posada en marxa dels 6 desfibril·ladors als centres cívics és fruit d’una proposta guanyadora dels pressupostos participatius 2018. Aquest projecte, valorat amb un import de 16.200 euros, va ser el segon projecte petit més votat amb un total 534 vots dels 10 projectes petits que van resultar guanyadors. La instal·lació dels dispositius anirà acompanyada de la formació a les persones que estan a les consergeries dels centres i als tècnics i tècniques que hi treballen.

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, i la regidora de Salut, Noemí Llauradó, han presentat aquest divendres els nous desfibril·ladors, en concret el dispositiu que ja es troba instal·lat al Centre Cívic del Carme.

El desfibril·lador extern automàtic (DEA)
El desfibril·lador extern automàtic (DEA) és un equip que compta amb un sistema computeritzat d’anàlisi del ritme cardíac que monitoritza el ritme del cor i, quan cal, allibera un xoc elèctric sense necessitat que la persona que l’utilitzi sàpiga reconèixer els ritmes cardíacs. El seu maneig és senzill, ja que únicament s’han de posar els elèctrodes adhesius que porta l’aparell a la persona que ha patit una aturada cardíaca.

El DEA permet poder fer front a parades cardíaques de manera imminent. Per utilitzar aquest instrument no cal tenir cap títol, ja que el procés de funcionament està molt ben explicat en les instruccions. Cada DEA està connectat amb el 112 i quan es fa ús de l’aparell es contacta amb el servei d’emergències automàticament.

L’aparell en qüestió és el remei més eficaç per guanyar segons en la més important contrarellotge, ja que permet reanimar en pocs minuts als que pateixen un col·lapse cardíac provocat per fibril·lació ventricular. En aquesta malaltia, responsable de la mort sobtada cardíaca, el temps d’espera és fonamental ja que per cada minut que passa una persona que pateix una aturada sense utilitzar un desfibril·lador, les seves possibilitats de sobreviure disminueixen entre un 7% i un 10%.Segons la Societat Espanyola de Cardiologia, als Estats Units i el Regne Unit, ha aconseguit recuperar fins a un 25% de casos en què la mort sobtada era el desenllaç més que previsible. Per aconseguir aquest alt percentatge, assenyalen els experts, només cal que el dispositiu s’activi en els cinc minuts següents a patir un accident cardíac.

Bona acollida de l’espai de joc familiar
La instal·lació dels desfibril·ladors és el segon projecte que es fa realitat fruit del procés de participació de democràcia directa corresponent a les inversions de 2018. El primer projecte a entrar en funcionament va ser el nou espai de joc familiar al Centre Cívic Ponent, que es va inaugurar a l’estiu i que en aquests poc més de dos mesos de funcionament ha acollit un total de 535 persones usuàries, amb una mitjana setmanal de 60 usuaris i usuàries.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Festa del 170 Aniversari del Tren al Museu del Ferrocarril

Notícia següent

La Generalitat cedeix la gestió del Palau d’Esports a l’Ajuntament de Tarragona

Notícies relacionades