Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Els reusencs decidiran sobre inversions, amb un pressupost participatiu

Avatar photo

El procediment es dividirà en quatre fases que es faran efectives entre el proper 27 de novembre i l'abril de 2018

Per primer cop a la capital del Baix Camp, l’Ajuntament de Reus obre un procés participatiu per permetre que la ciutadania decideixi sobre els pressupostos municipals.  Es tracta d’una iniciativa que ja existeix a altres municipis del territori i que permet “donar forma de democràcia directa” a la implicació de la ciutadania, segons ha explicat la regidoria de Participació Ciutadana, Montserrat Flores. El projecte, però, ha trigat a arribar a la capital; la mateixa regidora ha admès que “Reus és la ciutat amb més de 100.000 habitants que encara no ho feia” i també ha reconegut que és una iniciativa necessària. Així doncs, a partir del dia 27 d’aquest mateix mes començarà tot un procés de presentació de propostes perquè siguin les persones les que “directament decideixen una part de les inversions municipals”, ha explicat Flores, amb una partida de 750.000 euros.

En aquesta iniciativa podran participar totes les veïnes i veïns de Reus, majors de 16 anys i empadronats a  la ciutat, a través de la plataforma www.participa.reus.cat, ja operativa amb la informació corresponent del projecte. A més, per no limitar ningú, s’habilitaran punts de participació als centres cívics, les biblioteques, a l’OAC i al Casal de Joves, de manera que les persones que no disposin de connexió a internet a casa també puguin implicar-se. L’objectiu és que s’estableixi una “col·laboració entre ciutadania i Ajuntament”, com ha explicat Flores, amb la qual es puguin prendre decisions “més consensuades”.

D’altra banda, la tipologia de propostes que la ciutadania podrà presentar serà ben àmplia, amb inversions de qualsevol àmbit però recordant que han d’estar “emmarcades en les competències de l’Ajuntament i han de pensar en comunitat”, ha destacat la regidora. Tot i això, cada proposta ha de ser, evidentment, viable tant des del punt de vista tècnic, així com de l’econòmic; haurà de respectar el marc legal i jurídic actual; no podrà representar cap cost addicional ni de manteniment; tampoc podrà suposar la contractació de nou personal; i, finalment, tampoc podrà servir per finançar la part d’actuacions vinculades a subvencions externes.

Períodes del procés participatiu

Amb la finalitat que tothom tingui les mateixes oportunitats de participació i per afavorir la sistematització del procediment, aquest tindrà diverses etapes. La primera s’enceta aquest mateix mes, el 27 de novembre, i s’allargarà fins al proper 17 de desembre, com ha anunciat Montserrat Flores. Es tracta de la fase de presentació de propostes, en la qual les proposicions rebudes es classificaran en dos grans grups: els petits projectes, de fins a 50.000 euros, i els grans projectes, d’entre 50.000 i 150.000 euros.

La següent etapa és la recollida de suports, del 22 de gener del pròxim 2018 fins al 4 de febrer del mateix any, i es dona només en cas que el nombre de propostes presentades superi les 40. En aquest cas, es tracta de fer una selecció per tal de disposar de les 40 propostes finalistes, 30 de petits projectes i 10 de grans projectes, segons ha puntualitzat la regidora de Participació.

A continuació, tindrà lloc la fase de votació de les propostes, del 28 de febrer al 18 de març. En aquesta etapa els ciutadans votaran per escollir les propostes que finalment s’inclouran en els pressupostos municipals. Cada participant podrà votar un màxim de 6 propostes, 4 vots a petits projectes i 2 vots a grans projectes, de manera que les 6 primeres de la categoria petits projectes i les 3 primeres de la categoria grans projectes seran acceptades, perquè la suma dels seus imports serà igual o inferior a 750.000 euros. L’acceptació de les següents propostes anirà en funció del crèdit restant fins a arribar al total del pressupost assignat. Finalment, un cop seleccionades les propostes, els pressupostos participatius estaran sotmesos a una fase d’avaluació, per garantir totes les fases del procés i recollir idees per millorar-lo.

La Comissió de Seguiment

La regidora de Participació Ciutadana ha acabat explicant que el procediment comptarà amb una Comissió de Seguiment, integrada per “quatre entitats del Registre d’Entitats”, representants de la ciutadania, així com representants veïnals i  personal tècnic. Aquest òrgan actuarà com a màxim responsable de fer el seguiment del procés i de fedatari dels acords presos, supervisarà les propostes validades tècnicament i les propostes finalistes, ratificarà les propostes seleccionades, haurà de validar la memòria final del procés i fer seguiment de la seva execució.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Arxiven el cas contra els pares de Nadia Nerea per exhibicionisme i pornografia

Notícia següent

Condemnat a 15 anys i mig de presó l’acusat d’assassinar a trets un home a Bordils

Notícies relacionades