Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Reus se suma en una campanya per reflexionar sobre la salut mental

Avatar photo

"Quan no sàpigues de què parlar parla" incideix en el fet que per donar suport a una persona que està passant per un problema de salut mental

L’Ajuntament de Reus se suma a la campanya d’àmbit nacional «Quan no sàpigues de què parlar, parla», organitzada per l’agrupació d’entitats socials Obertament, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i L’Obra Social «la Caixa», amb l’objectiu reflexionar i canviar els hàbits en relació a la salut mental. La campanya consisteix en dues línies d’acció: promoure a través dels mitjans de comunicació un major coneixement sobre la sal ut mental; i la instal·lació d’una mostra itinerant, que arribarà a Reus al voltant del 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, una commemoració, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental.

A Reus, la campanya compta també amb el suport del Grup Pere Mata, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals Dr. Francesc Tosquelles i la Regidoria de Benestar Social, que formen part de la Taula de Salut Mental del Camp de Tarragona.

L’àmbit laboral, la família i el grup d’amics són els tres escenaris principals sobre els quals es posa el focus per començar a combatre l’estigma més quotidià, les relacions personals que més afecten la persona que passa per un moment delicat de la salut mental.

Dos plafons de gran format expliquen la incidència de la discriminació per raó de salut mental en les esferes més importants de la vida. L’objectiu és que els vianants, atrets per unes dades que es poden veure des de lluny, s’acostin a participar en una enquesta interactiva i de l’experiència n’obtinguin una mirada més conscient sobre la problemàtica.

Un sofà, que ja havia estat protagonista en anteriors campanyes, és també el leitmotiv d’aquesta nova campanya informativa sobre la salut mental. És l’element que de nou convida a prendre’s una estona per aturar-se i poder parlar obertament sobre un tema que fa anys que està silenciat.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, destaca la importància d’aquesta campanya: «cal destinar recursos al problema de l’estigma, línia estratègica clau per millorar la salut mental. Si modifiquem els prejudicis, s’afavoreixen els processos de recuperació i es rendibilitzen els recursos. És el camí que cal seguir perquè continuem avançant contra l’estigma».

Les persones que han viscut l’experiència de passar per un episodi destacable d’haver de cuidar la seva salut mental són les encarregades de portar les seves històries per tal de fer caure els prejudicis que encara existeixen sobre el tema. Per això, aquestes mateixes persones són les que acompanyen a seure en aquest sofà als espectadors de les diverses poblacions on arribarà la campanya.

La campanya “Quan no sàpigues de què parlar parla” incideix en el fet que per donar suport a una persona que està passant per un problema de salut mental no cal ser-ne un expert, només cal deixar les pors a un costat i tenir la predisposició d’escoltar, com també d’obrir-se a compartir les preocupacions pròpies.

Obertament
Obertament és una agrupació d’entitats socials diverses, creada al desembre de l’any 2010, amb l’objectiu de lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d’algun problema de salut mental i per fer que esdevinguin protagonistes del canvi.
En l’àmbit internacional, Obertament forma part de la Global Alliance Against Stigma, un moviment mundial contra l’estigma i la discriminació en salut mental.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’EINA renova el certificat de qualitat i s’adequa a l’ISO 9001:2015

Notícia següent

Obres de millora al servei d’aigua a la urbanització El Pinar

Notícies relacionades