Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Reus se suma al Dia Mundial de la Salut Mental

Avatar photo

Enguany se centra en la prevenció del suïcidi

Reus se suma al Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra a tot el món aquest dijous, 10 d’octubre, i que enguany se centra en la prevenció del suïcidi, amb un acte a les 18.30 h al Centre Cultural Castell del Cambrer, moderat pel periodista Jordi Catañá Martí, en què es donaran a conèixer les experiències exitoses d’inserció laboral per les persones amb malaltia mental del Projecte Heura-Maragda, la Fundació La Fageda i&nbsp ; la Fundació Pere Mata. Aquest acte s’emmarca dins del cicle El Mes de la salut Mental, que va començar el passat dijous, 3 d’octubre amb la Taula Inaugural «Trenquem els mites del suïcidi. Dues mirades».

Aquesta commemoració, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. Els seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.

Enguany, la celebració se centra en la prevenció del suïcidi, un problema de salut global que, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), anualment provoca la mort de 800.000 persones arreu del món, una cada 40 segons. Al nostre territori, l’Anàlisi de la mortalitat a Catalunya indica que l’any 2017 es van produir 495 defuncions per aquesta causa.

Amb el lema “Parlar i escoltar, salva vides”, la jornada destaca la importància que les persones en situació de risc puguin expressar les seves emocions, sentir-se escoltades i trencar amb l’aïllament.

El Mes de la Salut Mental
Enguany, Reus acull per primer cop, «El Mes de la Salut Mental». Un cicle d’activitats i actes programats durant el mes d’octubre amb el lema «Connect@ amb la vida», organitzat per l’Ajuntament de Reus i les organitzacions que treballen en aquest àmbit a la ciutat: l’Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona (Aspercamp), l’Associació de Trastorn Bipolar de les Comarques de Tarragona, l’Associació de familiars de malalts mentals Dr. Francesc Tosquelles, la Fundació Villablanca, la Fundació Pere Mata i l’Institut Pere Mata. L’objectiu és fer visible les persones amb malalties mentals, per tal de fer front a l’estigma.

Per a més informació sobre el Mes de la Salut Mental a Reus es poden consultar les xarxes socials amb les etiquetes següents: #connectaamblavida, #reusSalut i #reus.

Programació Mes de la Salut Mental
Visites programades per a grups als Serveis Laborals de la Fundació Pere Mata. Per concertar la visita cal trucar al número de telèfon 977 390 011.

Fins al 24 d’octubre, de dilluns a divendres, de 17 a 20 h, també es pot visitar l’Exposició «Connect@ amb la vida!», una mostra de creacions de persones amb malalties mentals.

Dijous 17 d’octubre a les 18.30 h al Centre Cultural Castell del Cambrer: «Diàlegs sobre la salut mental», a càrrec d’Irene Barberán Soriano, psicòloga especialista en Trastorn de l’espectre autista de l’Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona, i Teresa Carot Subirats, psicòloga especialitzada en trastorn Bipolar de l’Associació de Trastorn Bipolar de les comarques de Tarragona. Modera Maria Josep Delor Bonfill, directora de la Xarxa Social de Salut Mental de la Fundació Pere Mata.

Dijous 24 d’octubre a les 18.30 h al Centre Cultural Castell del Cambrer: Projecció del documental «Veus contra l’estigma» i col·loqui posterior, moderat per Edgar Vinyals Rojas, president de la Federació Catalana d’Entitats de Salut Mental en 1a Persona – VEUS; i cloenda del mes de la Salut Mental i de l’exposició «Connect@ amb la vida».

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les visites nocturnes al Cementiri General de Reus tornen del 22 al 24 d’octubre

Notícia següent

Presentades 46 propostes als Pressupostos Participatius de Sant Pere de Ribes

Notícies relacionades