Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

L’Hospital de Reus diu que l’aturada de l’accelerador respon a l’organització d’estiu

Les previsions del centre apunten que es tornarà a obrir l'equipament el 30 de setembre i es garanteix que es farà abans si és necessari

L’Hospital Sant Joan de Reus defensa que l’aturada de l’accelerador lineal de l’antic centre durant l’estiu respon a “criteris organitzatius” i no d’estalvi econòmic, i garanteix que cap pacient haurà d’esperar per rebre el tractament de radioteràpia. El centre ha explicat que l’accelerador de l’hospital vell es va aturar el 16 de juliol i que els pacients es van programar als altres dos acceleradors del centre nou. Segons les seves previsions, l’accelerador de l’antic centre tornarà a obrir-se al voltant del 30 de setembre. El cap de servei de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud, Joan Borràs, ha afirmat que l’accelerador ara aturat “no està tancat” i que està “contínuament preparat i en manteniment” per poder-se obrir quan faci falta, sigui perquè augmenta el nombre de pacients o en cas d’avaria de la resta d’equips disponibles. D’altra banda, s’apunta que al nou hospital està previst instal·lar un nou accelerador lineal d’última generació per substituir el que ara s’ha aturat quan es tanqui de manera definitiva, en dos o tres anys.
La regidora i presidenta del Consell d’Administració de l’Hospital, Noemí Llauradó, ha apuntat que s’ha creat “un alarmisme innecessari” i “infundat”. A més, considera que s’ha creat “confusió” que només ajuda a “comprometre el prestigi dels professionals” del centre. “És decebedor que temes tan sensibles es vulguin aprofitar per fer política”, ha lamentat.

Concretament, a l’hospital vell s’estaven tractant 13 pacients, sis dels quals acabaven la mateixa setmana en què es va programar l’aturada i set restants, amb tractaments més llargs, es van programar a l’actual hospital perquè disposava de capacitat suficient. Així, defensen que Oncologia de l’Hospital Sant Joan “mai ha tingut llista d’espera” i que els pacients són atesos de manera immediata.

“Cap pacient se n’ha ressentit i cap pacient haurà d’esperar”, ha insistit Borràs, que ha explicat que programen els tractaments i que poden “preveure” en un parell de setmanes com encabeixen els pacients que es van generant. D’aquesta manera, si els pacients augmentessin d’una manera considerable i els equipaments en funcionament no els poguessin assumir, cabria la possibilitat de tornar a obrir el servei ara aturat a l’hospital vell. “En cap moment cap pacient estarà aturat sense fer tractament”, ha conclòs.

El cap de servei de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud ha detallat que agrupar tots els pacients que necessiten tractament de radiologia en un mateix centre facilita l’organització: “n’hi ha que estan ingressats aquí, i d’altres que també reben quimioteràpia, a més de radioteràpia, i estan aquí”. Els acceleradors lineals en funcionament no veuran augmentada la jornada per rebre els pacients del vell hospital, perquè els usuaris que canvien de centre s’encabiran en els buits de l’agenda. “Sabem el dia que entra cada pacient i mentre hi hagi equilibri no cal ampliar torns”, ha explicat Borràs.

El tancament de l’accelerador lineal de l’hospital vell durant l’estiu suposarà un estalvi d’uns 20.000 euros. Amb tot, Borràs ha explicat que “tot i que la conseqüència és un estalvi, que pot ser positiu”, no és aquesta la “primera finalitat”. “Des d’Oncologia per cap preu acceptaríem fer res que pogués condicionar la qualitat que rep un malalt”, ha dit. “Es tracta d’un recolliment organitzatiu”, ha explicat el cap de servei, que ha assegurat que aquesta manera d’actuar també passa amb altres serveis mèdics amb l’objectiu de millorar la gestió dels malalts i que per això els ha “sorprès” la repercussió. Borràs ha admès que seria “una imprudència i un despropòsit” tancar un accelerador lineal, i ha defensat que aquest no és el cas.

Sobre la denúncia del PSC, que va apuntar que sospitava que el tancament es devia a una petició del Govern a complir per materialitzar el consorci entre el CatSalut i l’Ajuntament de Reus, Borràs ha apuntat que “seria inversemblant” que això fos així. “El Departament de Salut té coneixements tècnics i sap que això es giraria en contra d’ell, perquè l’haurien de tornar a obrir”, ha considerat Borràs, que creu que seria una “incongruència”. “Mai Salut farà un plantejament que suposi una desatenció o canviar el flux, perquè hauria de tractar aquests pacients a Barcelona”, ha opinat.

En un futur, a l’Hospital Sant Joan de Reus es projecta un quart accelerador en un termini de dos a tres anys, que acabarà substituint el que ara s’ha aturat. Aquest nou equipament s’instal·laria al nou hospital, en un tercer espai que ara està buit.

L’Institut Oncològic de Catalunya de l’Hospital Sant Joan és el centre de referència per a tota la demarcació en oncologia i atén 3.500 nous casos anuals de càncer, 1.800 dels quals requereixen tractament de radioteràpia practicat entre els tres acceleradors de Reus i un a Tortosa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Vila-seca en Comú presenta dos propostes per garantir un habitatge digne i assequible

Notícia següent

Arriben les Festes Majors d’Amposta 2018

Notícies relacionades