La 22ª Fira del Cavall de la Fira de Sant Jaume obre amb el Campionat de Catalunya de Morfologia

La Fira de Sant Jaume s’organitza amb l’objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de Reus

0
915

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, inaugura aquest divendres, 21 de juliol a les 21.00 h la nova edició de la Fira de Sant Jaume. Com a actes previs, ahir 19 i avui 20 de juliol, té lloc al recinte firal, al Parc de la Festa, el Campionat de Catalunya de Morfologia de Pura Raça Espanyola, un certamen que s’havia realitzat en el marc de la Fira de Sant Jaume en passades edicions de la fira i que va tenir lloc per darrera vegada a l’edició de 2014.

Els dies 21, 22 i 23 de juliol tindrà lloc una nova edició de la Fira de Sant Jaume, que organitza Reus Promoció amb la col·laboració de l’Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona. La Fira de Sant Jaume s’organitza amb l’objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de Reus i un dels certamen firals més antics de Catalunya, que té els seus orígens en l’any 1343.

En els darrers anys el certamen ha anat evolucionant i actualment, la Fira ha consolidat un model lúdic i festiu, que manté el seu caràcter de “Fira de nit a Reus”. En horari de tarda-vespre, de 19 a 24 h, l’edició d’aquest any presenta un programa orientat especialment als aficionats als cavalls i al públic familiar. Per facilitar l’accés al públic, cal recordar que l’entrada a la fira és gratuïta i que disposa d’una extensa zona de pàrquing.

Un any més, els grans protagonistes de la Fira de Sant Jaume són sense dubte els cavalls, ja que en el marc de la fira s’organitza la 22a Fira del Cavall. Altres activitats destacades són els Sopars tradicionals a la fresca, elaborats amb productes de proximitat, i la tradicional Cursa de portadors de sacs d’avellanes. Les activitats de la zona infantil, amb les atraccions de fira i les passajades en poni, complementa el ventall d’activitats de la Fira de Sant Jaume.

El diumenge a la tarda, la Fira de Sant Jaume de Reus serà protagonista del programa «KM 0» de la xarxa de televisions locals de Catalunya, un programa d’entreteniment que durant l’estiu es realitza cada dia des d’un municipi diferent.

22a Fira del cavall
És l’apartat més destacat de la Fira de Sant Jaume. Organitzat per l’Associació dels Amics del Cavall de les comarques de Tarragona, es comptarà amb la presència de diferents centres d’equitació de la demarcació. Cal destacar que en aquests moments, la Fira de Sant Jaume és l’única fira de cavalls que es realtiza a Catalunya.

Com a novetat d’aquest any, aquest dies té lloc el Campionat de Catalunya de Morfologia de Pura Raça Espanyola, un certamen que s’havia realitzat en el marc de la Fira de Sant Jaume en passades edicions de la fira i que va tenir lloc per darrera vegada a l’edició de 2014. Organitzat per l’Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona i l’ANCCE, el campionat de Catalunya es recupera i es torna a realitzar a Reus i ho fa amb una excel·lent participació, ja que està previst que finalment s’arribi al centenar de cavalls inscrits. Aquest tipus de campionats valoren la morfologia dels animals de pura raça espanyola, la seva «bellesa», i la perfecció dels seus moviments. En total, es lliuraran 90 trofeus en 15 categories, dividits entre mascles i femelles. La majoria dels cavalls participants provenen de Cat alunya, però també hi ha exemplars de les Illes Balears, Alacant, Madrid, Cadis, França i Suïssa.

A destacar també altres proves que es realitzaran durant el cap de setmana, com el concurs de «Horse ball» (basquet a cavall) el divendres i el Concurs de Salt d’Obstacles el dissabte, proves que per la seva espectacularitat compten amb gran èxit de públic. El diumenge a la tarda tindra lloc el Concurs de Pole Bending i Barrel Racing. El dissabte al matí, a partir de les 9 h, el recinte firal acollirà el Concurs d’Alta Escola, i el diumenge, a partir de 2/4 de 9 h, el concurs de Doma clàssica. La Fira també comptarà amb la articipació de diferents centres hípics de la demarcació que realitzaran exhibició de diferents disciplines eqüestres el divendres i el diumenge a la tarda. Afegir també que cada nit es podrà veure l’espectacle eqüestre, que aquest any anirà a càrrec dels genet s Santi Serra i Florin Harabor. Es podrà veure divendres i dissabte a les 23 h i diumenge a les 22’30 h, i serà una actuació en que els genets realitzaran doma en llibertat i diverses especialitats acrobàtiques.

Sopar de la Fira de sant Jaume
Aquest sopar tradicional vol posar en valor els productes de proximitat de qualitat i és, des de fa uns anys, una de les activitats amb més èxit de la Fira de Sant Jaume, ja que permet als visitants degustar a l’aire lliure un menú de productes autòctons.

La proposta per aquest any inclou una amanida de tomàquet del Camp de Tarragona, un assortit de carns a la brasa compost per xai, llonganissa i cansalada, conill «a l’ajillo» i les postres, a escollir entre mel i mató de Colldejou o codonyat clàssic Glady de Vinyols, tot acompanyat pel vi del Celler Masroig. El preu del tiquet del menú es manté en 10 euros i es podrà adquirir a la mateixa fira. També es podran comprar degustacions individuals. Totes les amanides i els plats de carn estaran amanits o cuinats amb oli d’oliva verge extra DOP Siurana.
Productors: Embotit Bondrià – Carnisseries Bonet i fills, Codonyat natural Glady, Formatges Colldejou, Celler Masroig.

21a Cursa de portadors de sacs d’avellanes, gran premi “Unió”. XXI Trofeu “Xola”
Un dels actes més emblempatics i genuïns de la Fira de Sant Jaume de Reus, on els participants es carreguen un sac d’avellanes de 58 quilos a l’esquena per completar un itinerari d’uns 900 metres aproximadament. La cursa es desenvoluparà el dissabte dia 22 a les 20’15 h en un circuit establert a prop de la Fira. La cursa de portadors de sacs d’avellanes és la primera de les tres curses que es realitzen cada any a Reus, Riudoms i Valls, i forma part del gran premi UNIÓ. Prèviament, a les 1945 h, es realitzarà l’exhibició de portadors de sac s d’avellanes, a càrrec del Club Esportiu Alba.

Espectacles de ball i espai de Reus Promoció
Amb l’objectiu de potenciar els actes lúdics, en aquesta edició també es recuperen els espectacles de ball a la nit, que comptaran amb la participació de diferents entitats de Reus: l’escola de balls de saló Wapachá (divendres), Sala New York (dissabte) i els grups Reus Country Line Dance i Country Line Dance Rose. Totes les actuacions tindran lloc a l’escenari de la zona de sopars a les 21’30 h.

D’altra banda, l’espai de Reus Promoció s’amplia, i a més de la seva funció de promoció turística de ciutat i punt d’informació de la Fira, aquest any també realitzarà promoció de les diferents activitats de la Capital de la Cultura Catalana. En aquest espai s’exposaran els gegants petits de Reus durant tot el cap de setmana, i s’hi realitzarà la promoció de productes gastronòmics vinculats a la ciutat: «vermut de Reus i oli DOP Siurana. En aquest sentit, cada dia de la Fira es realitzaran degustació de producte, de 19 a 20 h, vinculat a la DOP Siurana, i de 20 a 21 h, de vermut de Reus.

Zona infantil
Pensant especialment en el públic familiar i els visitants més joves, la Fira compta amb una zona infantil diferenciada, en la que s’ubiquen les tradicionals atraccions de fira, així com el circuït de ponis, en què poden pujar els nens i fer una breu passejada.

Com a novetat d’aquest any, i pensant especialment en el més petits, aquest any es comptarà amb la participació dels gegants petits de la Colla gegantera de Reus, que ballaran el dissabte a partir de dos quarts de vuit, i el Ball de Cavallets de Reus, que es podrà veure el diumenge a la mateixa hora.

FER UN COMENTARI