Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El Gaudí Centre presenta el nou espai “El Park Güell de Gaudí”

Avatar photo

El 25 de juny de 2007, data en què es commemorava el 155 aniversari del naixement de l’arquitecte Antoni Gaudí, obria les seves portes el Gaudí Centre Reus, un espai de referència a la ciutat, un equipament de turisme cultural amb una important capacitat d’atracció de visitants, que s’inaugurava amb l’objectiu principal de dinamitzar turísticament la ciutat i situar la capital del Baix Camp en el panorama gaudinià mundialment reconegut.

Al llarg d’aquests 12 anys el Gaudí Centre ha contribuït de forma significativa a la dinamització econòmica de la ciutat des de diferents vessants: per un costat la comercial, però també en l’àmbit de la restauració o l’hoteleria, entre altres, destacant la seva important aportació al posicionament turístic actual de Reus i la seva identificació com a «ciutat de Gaudí».

Al llarg del últims 11 anys, i havent-ho comptabilitzat fins al passat 31 de desembre, més de 700.000 persones (concretament, 746.152 persones) han visitat el Gaudí Centre, una xifra que el converteix en l’espai turístic més visitat de la ciutat, assolint amb escreix els objectius inicials que s’havia fixat l’Agència de Promoció de Ciutat, impulsora del projecte i responsable de la seva gestió.

El Gaudí Centre és avui en dia un equipament museístic consolidat que contribueix a la difusió de la vida i l’obra de l’arquitecte reusenc de forma didàctica i interactiva, utilitzant maquetes, recursos audiovisuals i noves tecnologies per oferir una experiència única de visita pensada per a tots els públics, i que atreu visitants de tipologies diverses: turistes de proximitat, turistes que passen les vacances a la Costa Daurada, grups d’escolars, sèniors…

Un espai viu i amb voluntat constant de renovació
L’exposició que es pot veure al Gaudí Centre, tot i ser permanent, s’ha vist renovada en diferents ocasions amb l’objectiu d’actualitzar els continguts dels diferents àmbits i incorporar les últimes novetats de presentació museogràfica, amb l’objectiu de mantenir l’interès dels visitants i fomentar el seu retorn.

Les intervencions més destacades han estat les següents:

2009. «Gaudí natura original», a la tercer planta. Muntatge expositiu que mostrava el paral·lelisme de les obres de Gaudí amb els elements de la natura, i com Gaudí va saber observar i aprendre de l’entorn natural que l’envoltava.
2012. «Sagrada Família 1882 – 2026, a la segona planta, que mostra l’evolució cronològica de la construcció del Temple de la Sagrada Família, des de la col·locació de la primera pedra, l’any 1882, fins al moment que es preveu que la gran obra de Gaudí estigui finalitzada, cap al 2026.
2015. «Gaudí i el Modernisme», que amb la renovació de part de la primera planta explicava els punts de contacte entre l’obra de Gaudí i el Modernisme i incorporava un nou audiovisual, “Els somnis del Modernisme”, un espectacle multimèdia que amb tècniques de “mapping” que posava en valor l’obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, coetani de Gaudí.
Amb la inauguració del nou espai «El park Güell de Gaudí», l’Agència Reus Promoció continua treballant en la qualitat de la visita al Gaudí Centre, actualitzant els continguts expositius, amb l’objectiu de presentar nous atractius que enriqueixin l’experiència de la visita i mantinguin la capacitat d’atracció turística de l’equipament ja sigui per les persones de l’entorn més proper com per a totes les que venen de fora.

El nou espai «El Park Güell de Gaudí»
Després de quasi 12 anys de la inauguració del Gaudí Centre, aquesta intervenció vol procedir a la renovació d’una part del contingut expositiu de la segona planta, concretament l’àmbit dedicat a les principals obres del geni, en un espai dedicat a explicar el Park Güell.

Aquest nou espai segueix la línia de la resta del discurs museogràfic del centre, en el que es vol posar en valor les tècniques arquitectòniques que utilitzava Gaudí en els seus projectes.

Objectius:

– Incrementar la informació sobre el Park Güell: concretament els conceptes de sostenibilitat, pensament i arquitectura

– Millorar la didàctica de l’actual espai expositiu amb d’utilització de les últimes tecnologies en presentació de muntatges expositius

– Mantenir la capacitat d’atracció general del Gaudí Centre

Descripció del nou espai:

1- Maqueta interactiva: que inclou el muntatge de la «Sala Hipòstila» del Park Güell en metacrilat òpal sobre un mòdul que descansa damunt l’orografia real del terreny, complementada amb una pantalla de projecció audiovisual transparent on es podran visionar el continguts

2- Aplicació audiovisual: els visitants podran escollir entre tres micro clips audiovisuals que es dispararan des d’un monitor tàctil a la pantalla transparent, activant els efectes visuals de dos projectors sobre la pantalla situada a la maqueta. Els 3 continguts temàtics que es podran consultar són els següents:

«Sostenibilitat». Es podrà visionar els sistema ideat per Gaudí per la recollida, emmagatzematge i distribució de l’aigua de la pluja per la seva posterior utilització
«Arquitectura». Es mostraran sobre la maqueta els elements arquitectònics més singulars ideats per Gaudí en el projecte de construcció del parc
«Pensament». Es desplegarà als usuaris els principals elements que formen part de la iconografia gaudiniana
El sistema de l’aplicació audiovisual que s’ha utilitzat permet disposar d’un gestor de continguts que possibilita la modificació i renovació dels continguts de forma senzilla.

Empresa i pressupost
L’empresa adjudicatària d’aquest projecte és DIGIT «Enginyeria de sistemes audiovisuals» amb la col·laboració de l’empresa INTERVENTO «Museografia, il·luminació i audiovisuals», ambdues de Barcelona. L’import total de la intervenció museogràfica és de 25.000 € i està previst que es pugui inaugurar a finals del mes de març.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament destina 20.000 euros per modernitzar els comerços locals

Notícia següent

Pau Ricomà no veu amb bons ulls convertir l’aparcament Battestini en un dipòsit d’autobusos

Notícies relacionades