Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Un nou discurs contextualitza la figura dels artistes reusencs en l’àmbit local

Avatar photo

El Museu de Reus ha renovat el relat i muntatge de la sala permanent d'artistes locals

El director del Museu de Reus, Marc Ferran, i la regidora de cultura, Montserrat Caelles, durant la presentació del nou discurs a la sala permanent d’autors reusencs. Fotografia: Alba Sancha

D’ençà que el 2000 s’inaugurés -al Museu de Reus- l’exposició de la sala permanent dedicada als autors de la ciutat, aquesta no havia experimentat cap modificació ni en la seva distribució ni en el seu discurs, fins ara. Tradicionalment, el relat sobre els autors reusencs s’havia centrat en la seva obra i figura, mitjançant un discurs lineal. La nova proposta del Museu de Reus, però, trenca amb aquest muntatge més clàssic per oferir un nou relat que contextualitza la figura i l’obra dels autors en l’àmbit local, de manera que es facilita “entendre el desenvolupament de les arts plàstiques a la ciutat”, tal com ha explicat el director del Museu de Reus, Marc Ferran.

Del total de les 95 obres que recull l’exposició entre olis, aquarel·les, dibuixos i escultures, cal destacar la incorporació de dues noves obres de Joaquim Mir, cedides en dipòsit per part del MNAC, i dos nous autors al repertori: Joan Rebull i Modest Gené. El nou muntatge es presenta a través de quatre dimensions que repassen la trajectòria dels autors locals contextualitzada en la realitat d’aquell moment a la ciutat, segons ha apuntat Ferran.

Per una banda, el relat comença presentant l’etapa d’aprenentatge dels artistes reusencs. En aquesta es destaca el paper de l’Escola de Dibuix, que l’Ajuntament de Reus va crear el 1848, o acadèmies particulars com la d’Antoni Verdaguer. El segon àmbit se centra en la consolidació dels artistes, on sobresurt la figura de Marià Fortuny i Marsal, que va esdevenir la principal influència per altres artistes locals com Baldomer Galofre, Josep Tapiró i Josep Llovera.

D’altra banda, el tercer àmbit tracta l’entrada de l’art reusenc a la modernitat, amb la figura destacada d’Hortensi Güell i Güell. Marcat per un exaltat idealisme i amb una clara influència del romanticisme, com ha apuntat el director del museu, Güell defensava els seus ideals fins a les darreres conseqüències. Tant és així que, fins i tot, va retratar prèviament la seva mort, ja que es va suïcidar a la platja de Salou. Tot i això, també cal destacar la figura de Joaquim Mir durant aquesta etapa, amb un clar interès pels paisatges dels voltants de Reus. Finalment, en l’últim àmbit expositiu del paisatge i volum, l’escultura adquireix gran protagonisme amb la figura de Joan Rebull i Modest Gené, les dues noves incorporacions al repertori de la sala permanent d’autors locals del Museu de Reus.

“Reus és ciutat de pioners”, ha pronunciat la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, per això és important “entendre a través de les obres la importància dels artistes al país”, ha destacat. La nova disposició artística, sota el títol “Reus i els seus artistes (1850-1939)”, s’obre al públic aquest dijous, a partir de les 19h.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’activitat ‘Anem a buscar el Tió’ dóna tret de sortida al programa nadalenc

Notícia següent

Pérez: ‘El pressupost de 2018 renova l’aposta social i prioritza la inversió en Cultura, Ensenyament i Turisme”

Notícies relacionades