La Selva celebra el 400 aniversari de la Confraria de la Sang

La Sang és l'entitat més antiga de la societat selvatana i des de 1617 s'encarrega de promoure la Setmana Santa del municipi, reconeguda com a Festa Tradicional d'Interès Nacional

990

La Selva del Camp viurà el 400 aniversari de la Reial Congregació de la Puríssima Sang -més coneguda per als selvatans i les selvatanes com la Confraria de la Sang- durant la Setmana Santa. La Setmana Santa al municipi és la festa tradicional més arrelada i viu, des de sempre, una alta participació popular. Un dels fets més destacats serà l’assistència de l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol i Balcells a la processó del Calvari de Divendres Sant.

La Confraria de la Sang és l’entitat més antiga de la societat selvatana i des de 1617 s’encarrega de promoure la Setmana Santa del municipi, reconeguda com a Festa Tradicional d’Interès Nacional, amb una menció especial al Viacrucis del Calvari del Divendres Sant, declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional. Un dels components -tant a les celebracions litúrgiques com a les processons- que perfilen la Setmana Santa del municipi és la música. Un dels actes principals és el Ball de la Mort a la processó del Sant Enterrament que se celebra al municipi cada 50 anys. És únic a la província de Tarragona.

Per tal de commemorar aquesta efemèride especial, el municipi organitza tot un seguit d’activitats. Els actes que destaquen per vestir aquesta celebració donaran el tret de sortida i es faran el proper divendres 31 de març: es tracta de les conferències a càrrec de la Dra. Francesca Español i Beltran (sota el títol “Les confraries medievals: solidaritats i devoció)  i Joaquim M. Masdeu i Guitert que realitzarà una conferència sobre els “400 ays de la Confraria de la Sang”. A banda, també hi haurà la inauguració de l’exposició “400 anys de la Confraria de la Sang a la Selva”. Aquestes activitats es realitzaran al Castell de la vila.

XXI Trobada d’Armats

No obstant, l’acte principal i indispensable serà la XXI Trobada d’Armats de les Comarques Meridionals. Es realitzarà el proper diumenge 2 d’abril. L’organització de la trobada l’encapçala la Confraria de la Sang selvatana -amb el suport de l’Ajuntament de la Selva del Camp i de la Diputació de Tarragona-. Enguany s’espera reunir prop d’un miler de manaies procedents de vint-i-quatre localitats tarragonines i lleidatanes com són: (Alcover, L’Arboç, Bellpuig, Les Borges Blanques, Cambrils, Constantí, L’Espluga de Francolí, Flix, Juneda, Maspujols, Mataró, Montblanc, Montbrió, Mont-Roig del Camp, El Pla de Santa Maria, La Pobla de Mafumet, Reus, Riudecols, Riudoms, Tarragona, Valls, El Vendrell i Vilallonga del Camp). Cal destacar que la coincidència amb la celebració dels 400 anys ha motivat la participació de colles que no havien participat en les últimes edicions, o bé que no hi participen de forma habitual, com és el cas dels armats de Tarragona i Mataró, amb el resultat d’un èxit de convocatòria.

La Selva del Camp acollirà per segona vegada aquesta tradicional trobada, ja que l’any 1993 ja s’havia dut a terme. La Selva tornarà a reviure la trobada d’Armats, tot i que serà la més nombrosa que s’ha fet fins al moment, ja que comptarà amb un total de 974 armats que desfilaran pels carrers de la vila. Josep Masdéu Isern -alcalde de la Selva del Camp i vice-president de la Diputació de Tarragona- es mostra molt satisfet i il·lusionat durant la presentació pública de la Trobada i afirma que: “Els 400 anys de la Sang es tradueixen al saber fer, a la tradició i la conservació de les festes” i afegeix que: “La gent que viu fora de la vila, torna per Setmana Santa a La Selva per retrobar-se amb els seus orígens”.

Bet Altarriba Cabré

FER UN COMENTARI