Rosalía Alonso: “No és un servei només per persones grans, sinó per tothom que el pugui necessitar”

Avatar photo

Delegada del projecte del Servei de Teleassistència Domiciliària de Reus

Rosalía Alonso, delegada del Servei de Teleassistència Domiciliària de Reus. Foto: cedida

-En què consisteix aquest servei de teleassistència?
El Servei de Teleassistència Domiciliària de Reus, que gestionen l’empresa Tunstall Televida i l’Ajuntament de Reus, consisteix en el fet que cada persona elegeixi on romandre amb qualitat i, òbviament, on pugui estar protegit. Aquest servei se centra en la necessitat de cada persona donant-li prioritat a la percepció, tant del teu estat de salut i de la xarxa social de persones que tens; quins són els teus contactes (amics i família) i quina relació tens amb ells.

-Quines són les novetats que s’estan implantant en el servei?
Abans, amb l’anterior model, nosaltres fèiem només un servei i era igual per tothom. Realitzàvem una trucada mensual, una visita anual mínima al domicili, assignàvem detectors de fum i de gas. Ara, realitzem una vista d’alta en la qual determinem, mitjançant un sistema de més de 200 preguntes i una sèrie d’algoritmes, quin nivell d’atenció necessita aquell usuari en concret. La novetat principal és que nosaltres controlarem cada sis mesos l’estat dels usuaris del nostre servei per veure si la situació ha avançat i alguna cosa ha canviat, o tot segueix igual que abans. Amb l’anterior model, si no et passava res, t’anàvem a veure una vegada a l’any; amb el nou model, tenim una revalorització semestral si notem alguna mena de canvi i fem una visita al domicili per corroborar que aquest canvi existeix.

-Una altra novetat podria ser la nova delegació que es posarà a la ciutat…
Sí, al mes de març obrirem una delegació, que ja està pràcticament muntada. La delegació és on tindrem la base de la unitat mòbil, els equips, les terminals, els dispositius i un armari de custòdia de claus. A més, quan la unitat mòbil estigui en repòs també estarà alà. Però no serà un centre per sol·licitar el Servei de Teleassistència Domiciliària de Reus perquè això s’ha de fer a través de Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus, que són els que tenen la competència de donar informació i donar d’alta a un usuari. Qualsevol persona amb més de 65 anys o que tingui un gran de dependència 1 pot demanar aquest servei de teleassistència. Per tant, no és un servei només per persones grans, sinó per tothom que el pugui necessitar. Per qualsevol persona que pugui tindre una necessitat, encara que tingui a una persona que la cuidi. Per exemple, si la cuidadora ha de marxar un moment a comprar, els nostres detectors ens avisen si l’usuari s’ha aixecat del llit o si s’ha mogut d’un lloc de l’habitatge; per posar un exemple. Els nostres detectors estan connectats al terminal de teleassistència i, per aquí, sabem si hi ha una fuga de gas, si hi ha fum a l’habitatge o si algú no ha obert la nevera en 24 hores; la tecnologia ajuda molt a aquest servei de teleassistència.

-Quins nivells d’atenció teniu?
Actualment, tenim un total de tres nivells: bàsic, mitjà i alt. En el nivell bàsic tenim un 60% dels usuaris que reben una trucada cada 60 dies. En el nivell mitjà hi ha un 35% que són assignats, automàticament, amb un detector de gas. En l’últim nivell es troben un 5% del total dels usuaris, que tenen un dispositiu assignat i als que se’ls truca cada 10 dies. En casos excepcionals, també tenim un quart nivell en el qual els usuaris entren i surten segons les circumstàncies. Per exemple, ara fa molt de fred i tenim en aquest nivell a persones que viuen en un habitatge aïllat o que tenen més de 85 anys; els tenim en aquest nivell temporalment i els truquem diàriament mentre duri l’alerta de la temperatura.

-Quins són els objectius del nou model?
Bàsicament, els objectius és que cada usuari rebi el servei i la intensitat adequada segons les seves necessitats. Puc posar un exemple molt clar amb la meva mare. Ella té 85 anys i per edat aniria al nivell mitjà; però al ser totalment autònoma i tenint una xarxa social extensa, està al nivell bàsic. És a dir, la truquem una vegada cada dos mesos i no té cap mena de detector de cap mena a casa seva. L’important és que cada persona rebi l’atenció i la intensitat necessària, sense fer una sobreprotecció de l’usuari; que en el model anterior potser sí que la fèiem.

-El servei de teleassistència compta amb una unitat mòbil…
La unitat mòbil està disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. La unitat atén tant emergències socials o psicosocials. Si un usuari no respon en trucar-lo però ha arribat un avís al centre d’atenció que ha premut un detector, pot ser un error o una emergència com una caiguda al domicili. En el cas de les caigudes, la unitat mòbil atén quan no hi ha sang i dóna un suport quan hi ha sang i el servei d’emergència s’ha d’ocupar del cas. També atenem contingències, que són situacions en les quals no ha de passar res greu però ens fem càrrec. Ajudem a les activitats de la vida diària i si, puntualment, es necessita alguna cosa perquè la situació de l’usuari. Bàsicament, cobrim qualsevol marge que quedo amb l’atenció telefònica amb aquesta unitat mòbil. Crec que estem cobrint perfectament el nombre d’usuaris que tenim a Reus; en el 2018, vam tindre un total de 205 mobilitzacions. Tenim 3 persones treballant en torns per cobrir els més de 1.500 usuaris del servei que hi ha a la ciutat.

-Per acabar, quina és l’opinió dels usuaris que han utilitzat aquest servei fins ara?
Nosaltres realitzem enquestes de satisfacció als usuaris anualment i són realitzades per una empresa externa. Aquestes enquestes ens donen un 4,7 o 4,8 sobre un 5. Són preguntes que es fan escollint 100 usuaris a l’atzar i són sobre el centre d’atenció, sobre les unitats mòbil, sobre les coordinadores i sobre la satisfacció general amb el servei com en la percepció que els usuaris pensen que els aporta la teleassistència. La tranquil·litat i la seguretat és el que més ens trameten, tant d’ells com de les seves famílies. Personalment, com a filla em sento més tranquil·la coneixent que la meva mare té servei de teleassistència a casa.

Els informes ens donen una mitjana de 4,7 o 4,8; és obvi que nosaltres sempre volem anar a més. Un aspecte positiu és que el nivell de satisfacció de l’usuari no ha baixat i s’ha mantingut en aquests anys. Nosaltres sempre intentem millorar el servei i tindre un 4,8 em sembla un resultat molt positiu i molt bo; estic satisfeta.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Notícia següent

Elaine McParland: “Salou ha crescut gràcies al comerç i al turisme, així que la zona turística s’ha de cuidar”

Notícies relacionades