Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

“S’ha de planificar cap a on vol anar Reus amb l’ajuda de la ciutadania”

Noemí Llauradó. Foto: DMJ.

Estem a poques setmanes de les eleccions municipals i toca fer balanç. Quina valoració fa del pacte de govern entre PDeCAT, ERC I Ara Reus?
En general ha estat un balanç positiu, però és cert que la confecció del consistori ha fet que hagi estat un govern en minoria i, per tant, hi ha hagut la necessitat de pactar sempre els acords amb la resta de grups de l’oposició. En les regidories d’ERC aquests acords i consensos podem dir que han resultat exitosos. Podem parlar del pacte de ciutat per la salut, el pla local de salut pública, la creació del Consell Municipal de Salut, que també ha estat gràcies a l’acord amb les forces de l’oposició, o també, en l’àmbit de la participació ciutadana i transparència, l’aprovació del reglament de participació, els pressupostos participatius o el pla de polítiques LGTBI.

Això també és una mostra del tarannà que tenim les dues regidores d’ERC. Hem arribat a acords per fomentar, sobretot, el diàleg. Creiem que és una base que s’hauria de fer extensiva, no només quan hi ha un govern en minoria, sinó que també, si arribés a confegir, a un govern majoritari, de parlar amb la resta de forces de l’oposició.

Fa poc heu presentat, amb els companys de govern, la memòria d’aquesta legislatura. Quins han estat els projectes més destacats d’aquesta darrera legislatura?
Bé, crec que la dinàmica de la participació ciutadana és la que hem de posar molt en valor. Hi ha molta gent, i així ens ho han vingut dient des de que vam entrar al govern, i fins i tot abans, que té moltes ganes de participar i fer propostes. Per canalitzar totes aquestes propostes, hem creat un reglament de partícipació i diferents consells municipals. L’important ha estat oferir un canal per poder-se expressar.

En la presentació de la seva candidatura, al novembre de 2018, es va mostrar molt crítica assegurant que a Reus li falta un projecte de Ciutat. Exactament, què vol dir amb això?
Nosaltres creiem que s’ha de planificar cap a on vol anar Reus, i on volem imaginar la ciutat en un període de 10 / 15 anys. Necessitem projectar i somiar quina ciutat volem per a la ciutadania que hi vivim. Hi ha molta gent que té ganes de dibuixar aquesta ciutat en els propers 10 / 15 anys. A vegades, la situació o les circumstàncies fan que no es planifiqui en aquest mig, llarg terminí que és necessari, i només es fan les coses que són més urgents o que cal atacar en aquell moment immediat. Nosaltres creiem que allò que és important s’ha de poder projectar i planificar i, a més a més, per fer-ho no s’ha de fer de manera unidireccional des de la institució, sinó que s’ha de fer amb el conjunt de la ciutadania. Això s’ha de fer amb canals de participació que siguin rigorosos i que la gent realment vegi una conseqüència de les seves propostes. Evidentment, després s’ha de fer un retiment de comptes de tot això que s’ha projectat i que s’ha fet de manera participada.

La regidora d’ERC, Noemí Llauradó, durant l’entrevista amb La Ciutat. Foto: DMJ.

Per altra banda, ha lloat la capacitat de diàleg del govern en qüestions on no heu coincidit. Això és important per a governar bé una ciutat, oi?
És essencial. Per nosaltres és essencial el diàleg. Els grans acords de la ciutat, si es fan amb l’acord de gran part dels grups municipals, tenen més possibilitats que arribin als seus objectius, i per tant que es puguin fer efectius. Aquesta és una de les dinàmiques per la que nosaltres sempre apostarem i parlarem amb tots els grups municipals per arribar a aquells objectius que són beneficiosos per al conjunt de la ciutadania. 

Hi ha grans acords que creiem que s’han de dur a terme amb el conjunt dels grups municipals. Per exemple, un pla educatiu de ciutat, un pla de cultura o el pacte de ciutat de salut. Creiem que en aquestes qüestions hem d’anar tots a una i no s’ha de limitar tot només en un mandat, sinó que tingui una projecció molt més enllà que coincideixi, potser, amb aquesta ciutat que somiem de 10 /15 anys.

Una de les grans polèmiques d’aquest mandat ha estat la gerència de l’Hospital Sant Joan de Reus. Finalment, ha estat el CatSalut qui ha assumit el deute i ha fet de l’hospital un ens públic. Amb perspectiva, creu que aquesta ha estat la millor solució?
Evidentment, és la millor solució. És la que vam plantejar i la que la majoria de grups municipals també veien bé. El model que teníem ha estat un model d’èxits durant 30 anys. Però, evidentment, en tot aquest temps les coses han canviat moltíssim. El que permetia gestionar des d’un ajuntament un hospital fa 30 anys, ara mateix ja no ho permet. Bàsicament perquè els augments de necessitats en l’àmbit de recursos humans, en l’àmbit de medicaments, de tecnologies mèdiques, etc., cada vegada va més en augment. Això vol dir que cal una inversió molt important, i d’aquesta, que és necessària i que no volem deixar perdre, se n’ha de fer càrrec l’entitat que en aquest moment la pot fer front, i en aquest moment és la Generalitat de Catalunya. Per tant, aquesta aliança entre govern del país i govern de ciutat creiem que és la més positiva.

Ens pot fer cinc cèntims de quins seran els pilars bàsics del programa electoral d’ERC?
Nosaltres els hem definit en cinc eixos. Aquests són els que han anat sortint al llarg de les taules que hem realitzat en diferents sectors de la ciutadania, en la qual vam fer una anàlisi de la ciutat i quines propostes volien fer en aquest període de 10 / 15 anys: educació, cultura, construcció democràtica, l’entorn (entès com a urbanisme, empresa, etc) i també l’eix de l’atenció a les persones. Aquest darrer és on creiem que, des de l’àmbit municipal, ens hi hem de centrar més. Primer hem de fer que tota a la ciutadania tingui les seves necessitats més bàsiques cobertes i, a partir d’aquí, anar construint en participació, cultura, educació, etc. Primer es tracta de garantir aquests principis bàsics i, després, fer un salt qualitatiu en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. 

Aquests són els 5 eixos que anirem desgranant a mesura que presentem el nostre programa electoral que no és d’Esquerra Reus, sinó de la gent de Reus. Nosaltres hem volgut que la ciutadania que té propostes, que té ganes de que Reus faci un pas endavant, un impuls republicà que nosaltres li diem, vegi en ERC de Reus el canal per poder fer sentir la seva veu, perquè aquestes propostes tinguin el seu futur i puguin ser efectives.

Com seria la ciutat de Reus governada per Noemí Llauradó.
Una ciutat republicana. Això vol dir una ciutat amb els valors republicans que són els típics de la llibertat, fraternitat i igualtat, però també de la ciutadania de fer-se corresponsable de tot allò que fem de la ciutat. És a dir, no som uns mers administrats i usuaris de la ciutat amb una administració que ens dóna uns serveis, sinó que és la ciutadania la que està construint la ciutat conjuntament amb les institucions i se’n fa corresponsable. Aquesta és la ciutat que ens imaginem i que és, evidentment, republicana.

Arribat el moment, amb quins partits estaríeu disposats a pactar? I amb quins no?
Nosaltres ens sentim còmodes amb tots aquells partits que veuen que la millor solució per tenir una societat justa, equitativa és una república. Per tant, tots aquells partits que estiguin a favor de construir una república catalana i, evidentment, amb els partits de les esquerres. Amb les nostres sigles ens movem en aquests diferents àmbits. Gent d’esquerra, republicans i que volen la independència del país.

Quina creu que és l’acció més urgent que necessita la ciutat?
Una planificació de la ciutat. Fer un pla municipal de ciutat. Aquesta seria la primera idea que hauríem de posar a la pràctica, i fer-ho amb el conjunt de la ciutadania. No planificar asseguts des de l’Ajuntament com ens imaginem la ciutat, sinó fer realment un fòrum ciutadà per projectar com volem aquesta ciutat. Per tant, fer un pla municipal.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dos morts en l’incendi en un domicili de Remolins

Notícia següent

Sergi Prat, director artístic del festival Breus “Volem que la gent gaudeixi dels curtemetratges”

Notícies relacionades