Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Lídia Utset: “L’entitat ha contribuït i segueix contribuint en la cultura musical de Cambrils”

Avatar photo

Entrevista a la presidenta de la Coral Verge del Camí

-L’any 1968 es va formar la coral, en què ha canviat aquesta en 50 anys?
Hi ha aspectes en què ha canviat molt i aspectes en els quals es manté més o menys igual. El que no s’ha modificat és l’objectiu de la coral, que és cultivar la música polifònica i promoure actes culturals. Però sí que ha canviat la manera de dur-ho a terme. Per exemple, en els seus inicis, i gràcies a l’empenta i la visió del fundador i director de la coral, Àngel Recasens, es va fer molta tasca de sensibilització i pedagogia musical, de promoció del cant coral i de la música. Això va provocar que es formés una escola de música a Cambrils o que s’organitzés un Festival Internacional de Música. La Coral va ser una de les promotores d’aquestes dues activitats musicals que avui són una realitat.

Ara, en canvi, la importància de la música polifònica ja està consolidada, i la Coral segueix la promoció d’actes culturals a través de l’organització, en conveni amb l’Ajuntament de Cambrils, de dos cicles de música (un de tardor i un de primavera). També produïm espectacles propis i gestionem l’únic auditori de Cambrils, la Cripta de l’Ermita de la Mare de Déu de Cambrils, en conveni amb la Parròquia de Santa Maria.

-Quines activitats teniu pensades per celebrar l’aniversari?
El 50è aniversari d’una entitat com la nostra, sense ànim de lucre i que ha dut a terme una activitat musical sense interrupció, és important i hem volgut celebrar-ho al llarg de tot el 2018. Ja vam començar el desembre de 2017 amb un nou CD amb cançons nadalenques anomenat Què li darem, gravat íntegrament a la Cripta sota la direcció de la nostra directora Núria Ortoneda. Al març al Cicle de Primavera i al novembre al Cicle de Tardor hem programat concerts especials.

La Coral vol celebrar amb tothom de Cambrils l’aniversari i, per això, també se surt de l’entorn habitual de l’entitat i dels tradicionals concerts per programar actes a diferents indrets del municipi. Per exemple, un ball folk o una exposició, sense deixar de banda la publicació d’un llibre o les activitats lligades a la difusió a través de les xarxes socials.

-Quins actes dels realitzats fins ara ha tingut millor acollida per part del públic?
Fa 50 anys que fem un concert nadalenc el cap de setmana abans de Nadal i aquest és un dels concerts que té més acollida. Sempre es fa a l’Ermita del Santuari Mare de Déu del Camí perquè té més capacitat i, enguany, vam acompanyar el concert amb un joc de llums de colors que van transformar la imatge de l’Ermita. Molts cambrilencs ens van comentar que els havia agradat molt i va ser una bona arrencada de l’aniversari.

-El cap de setmana del 20 al 21 d’octubre serà el punt àlgid perquè farà exactament mig segle del primer concert de la Coral a Cambrils, quins actes teniu programats per aquest cap de setmana?
És veritat, estem molt il·lusionats amb aquesta data i la volem celebrar amb tothom. Per això, el dissabte 21 a la plaça de la Vila volem ballar i passar-nos-ho bé amb el grup Traüt de Tarí, uns amics molt vinculats amb la Coral que ja ens han acompanyat en altres ocasions i que retornen després d’anys sense actuar amb aquesta formació.

L’altra activitat està més orientada cap als associats i cantaires de totes les èpoques. Volem passar tot un dia celebrant l’aniversari amb els excantaires i les persones que ens han acompanyat al llarg de 50 anys. Per això, preparem una diada amb un cant tots plegats, un dinar i altres activitats que ens permetin compartir rialles, anècdotes i records.

-Un dels vostres projectes per aquest aniversari és l’edició d’un llibre, com avança?
Quan vam fer 40 anys ja vam editar un llibre sobre la trajectòria de l’associació amb la seva història, les principals actuacions, la seva vinculació amb Cambrils, etc. Ara estem fent un llibre diferent que pretén mostrar l’aportació de pertànyer a una associació de cant coral. Per això, la periodista Cristina Sierra fa una entrevista a diferents persones vinculades amb l’entitat que amb la seva veu, anècdotes i sentiments expliquen les seves vivències i la trajectòria musical de la Coral. A finals d’any tenim previst presentar el llibre.

-Quants cantaires sou actualment?
Generalment, hi ha al voltant d’uns 40 cantaires. Tot i que sempre hi ha oscil·lacions, fet que a vegades dificulta la tasca de la nostra directora Núria Ortoneda. Encara que tots som conscients de sovint costa mantenir un compromís amb una entitat, a causa de circumstàncies personals o professionals. Per ser cantaire de la Coral es recomanable saber solfejar i fer-se soci de l’entitat. Animem a tothom a gaudir del cant coral, a passar una bona estona i a contribuir en la cultura musical de Cambrils.

-Què significa per la Coral dur a terme gires fora del nostre territori?
Des de bon començament la Coral Verge del Camí va sortir fora del territori català, sobretot per fer conèixer les peces de la tradició de cant coral de Catalunya. Així hem estat en diverses regions de l’Estat Espanyol com Aragó i Madrid; i també hem cantat en diversos països europeus com Alemanya i Itàlia. Tot i que a nivell organitzatiu és complicat sortir de casa, és molt enriquidor fer una gira a fora, perquè t’adones que tenim una tradició musical molt important i valorada a l’exterior. A més, reps un reconeixement fora de casa, per persones que no et coneixen i que valoren la qualitat musical de la coral.

-Quina creus que és la importància de tenir la Coral a Cambrils?
Crec que la Coral Verge del Camí ha contribuït i segueix contribuint en la cultura musical de Cambrils. Aquesta contribució permet organitzar, juntament amb l’Ajuntament de Cambrils, uns 17 concerts de música a l’any de molt bona qualitat i a preus molt assequibles. A més, la Coral ha participat en produccions molt ambicioses i en diferents edicions al Festival Internacional de Música de Cambrils. Cal destacar dues produccions de Carmina Burana els anys 1977 i 2013, dirigides per Àngel Recasens i per Xavier Puig, respectivament. Una altra producció important va ser el Rèquiem de Mozart, en el 2015 dirigit també per Xavier Puig.

També tenim un paper social per la nostra tasca de difusió de valors, d’identitat, de catalanisme i de cohesió social. A més, tenim un estret vincle amb les festivitats i actes singulars de Cambrils. Participem anualment a l’Homenatge als Immolats del Setge de 1640, en la celebració de la patrona de la ciutat, la Mare de Déu del Camí, en la festivitat de la Immaculada i en la celebració del Nadal, entre altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Pere Segura: “La Festa Major d’Estiu és un espai per gaudir i per compartir”

Notícia següent

Els joves del Campus d’Estiu celebren la 15a Festa de l’Arqueria

Notícies relacionades