Eduard Pellicer: “Els agents de salut s’han creat perquè no hi ha res millor que explicar les coses entre iguals”

Entrevista a Eduard Pellicer, regidor de Joventut a l'Ajuntament de Cambrils

0
448

-Ara que el Nadal ja està aquí, quines són les activitats pels joves durant aquestes festes?
A Cambrils fem diferents activitats pel Nadal, però des de la regidoria de Joventut, l’estrella és la nit de Cap d’Any. Ja fa molts anys que l’organitzem amb l’objectiu de reduir l’ús del cotxe durant aquesta nit. 10 anys enrere, hi havia molta festa als municipis del costat com Reus, Salou i Tarragona; però a Cambrils no hi havia i els joves cambrilencs havien de marxar fora del municipi per poder divertir-se. Llavors ara la fem a Cambrils, específicament a l’Ateneu Juvenil, i és una nit que s’omple. Venen molt joves perquè és un preu assequible de 7 euros i portem grups de versions que criden l’atenció i que agraden a diferents sectors de la població. És cert que és una activitat centrada en els més joves a partir dels 16 anys, però s’hi pot trobar gent de diferents edats precisament perquè és una banda de versions i la gent vol sortir, ballar i passar una bona estona. Per tant, està obert a tothom.

-Teniu alguna novetat aquest any en la festa de Cap d’Any?
Sí, aquesta nit de Cap d’Any tindrem la Festa Fluor. Aquesta novetat constarà en diferents pintures de colors que, en posar-les sota una llum ultraviolada, brillen. Per tant, els joves disposaran de les pintures i, allà on es pintin amb aquestes, brillaran. Això ho fem per donar-li un toc diferent de la festa de Cap d’Any que realitzem cada any, a la que acaben venint entre 500 i 600 joves.

-De cara al 2019, quines activitats hi ha ja preparades pel jovent de Cambrils?
La setmana passada vam començar amb els agents de salut, que és un projecte que tenim amb l’Hospital Lleuger d’Antoni de Gimbernat de Cambrils. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del Pla Local de Juventut de l’Ajuntament, que té diversos eixos i un d’ells se centra en el tema de créixer sa i saludable. Vam creure convenient fer tallers de sexualitat i, per això, ara tenim a la infermera que va als instituts i que cada dimarts a la tarda està a l’Ateneu Juvenil per respondre qualsevol dubte. A més d’això, que és la iniciativa aquesta nova amb l’Hospital Lleuger, vam pensar que la millora manera d’explicar segons quins temes als joves era que els mateixos joves ho fessin. No hi ha res millor que explicar les coses entre iguals, que t’ho expliqui un noi que coneixes de la teva mateixa edat no és el mateix que ho faci una infermera.

-Com avança aquesta iniciativa dels agents de salut?
De moment, els agents de la salut de l’ESO, que són un total de 38 joves, han fet dues xerrades i només els hi queden dues més. Formem als alumnes en quatre temàtiques diferents: prevenció en l’assetjament escolar, sexualitat, efectivitat i prevenció de consum de substàncies tòxiques. Els alumnes d’ESO, a partir de segon any, i de Batxillerat poden ser agents de salut; però la formació dels tallers la fem per separat. Quan acabin la formació, que esperem que sigui durant el mes de gener, ja tindran capacitats per poder solucionar els dubtes dels joves als diferents instituts de Cambrils.

-Un altre projecte que torneu a engegar és la Galeria Urbana, en què consisteix?
Bàsicament, l’Ajuntament de Cambrils legalitza diferents parets del municipi per a poder fer il·lustracions o grafitis en aquestes. Llavors aquests espais els donem a joves de Cambrils o de municipis del territori que estiguin interessats a fer-ne ús i nosaltres els hi proporcionem el material (pintures i esprais). A més, els hi donem visibilitat com a autors perquè dins de la web de l’Ajuntament tenim un espai pels grafiters i per les seves obres. El que s’intenta des del consistori és que no es vegi aquest el grafiti com una cosa dolenta que embruta, sinó que es tingui la idea que és art. Vam dur a terme aquest projecte el 2015-2016 i no vam tindre cap queixa veïnal, així que la Galeria Urbana es va rebre bé.

-A la Guia Formativa pel 2019 també heu participat des de la regidoria de Joventut, quin tipus de cursos es faciliten?
Primer de tot, la novetat important d’aquest any és que, des del departament de Joventut, hem fet que els joves tinguin descompte a les diferents propostes que hi ha dintre de la guia. I en aquesta hi ha moltes activitats diverses, que fem tot l’any i que es realitzen conjuntament amb altres departaments. Tenim propostes de diferents temàtiques: creació artística i creixement personal i salut. Dintre de la temàtica de creació artística tenim tallers sobre fotografia i Instagram amb el mòbil, d’introducció al món del DJ i perquè els joves creïn la seva primera pel·lícula. Aquestes tres propostes comencen a partir de l’any 2019 i totes es duran a terme a l’Ateneu Juvenil.

Per la seva banda, a la temàtica de creixement personal i salut tenim 5 activitats dedicades pels joves de Cambrils. Tenim el projecte Endolla’t per millorar la manera de relacionar-se amb un mateix i amb els altres, i el projecte educatiu Akadèmia, que té com a finalitat l’acompanyament dels joves per descobrir qui són veritablement i quin és el seu lloc en el món. També un taller de com viatjar low cost i un altre de pràctica de twerk i booty dance; i, per últim, un curs d’alimentació pràctica i un per aprendre les tècniques efectives per fer presentacions dels treballs de recerca i/o projectes finals.

-Justament parlant dels treballs de recerca, teniu el projecte Societat de recerca…
Sí, és una iniciativa que vam iniciar fa 2 anys. A segon de Batxillerat es duu a terme un treball de recerca i aquest, encara que és una gran feina pels alumnes, només es presenta davant d’un tribunal de professors. Per això, vam fer aquest projecte amb l’objectiu que també puguin presentar el seu treball a l’Ateneu Juvenil i, des de la regidoria, busquem experts de diferents temàtiques perquè escoltin i després es produeixi un petit debat.

FER UN COMENTARI