El Voluntariat per la llengua busca nous participants a Reus i als municipis del Baix Camp i el Priorat

El CNL organitza el projecte “Fem un beure?” i una sortida per camins de Reus conduïda per una voluntària

0
378

Coincidint amb l’inici dels cursos de català per a adults del tercer trimestre, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura posa en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) a Reus i a la comarca del Baix Camp i del Priorat, una iniciativa que promou l’ús de la llengua catalana en àmbits quotidians amb la formació de parelles lingüístiques.

Voluntaris i aprenents dediquen una hora a la setmana durant deu setmanes a parlar en català. Així, doncs, per desenvolupar el programa necessitem més persones voluntàries que parlin en aquesta llengua i aprenentes que fa poc que l’estan adoptant i que vulguin conversar i implicar-se en les activitats que s’organitzen des del CNL.

Les parelles d’aquesta edició es coneixeran en un acte formatiu que tindrà lloc el dia 4 de maig a les 19 h al Club Natació Reus Ploms (avinguda de Marià Fortuny, 5), en què participarà M. Dolors Sardà, presidenta del CNL i regidora d’Ensenyament i Política lingüística de l’Ajuntament de Reus, i les dinamitzadores del Voluntariat.

El voluntari inverteix una hora setmanal del seu temps durant deu setmanes a conversar amb l’aprenent en el municipi que tots dos hagin escollit a fi que aquest guanyi seguretat i fluïdesa parlant en català en àmbits reals i distesos. Per això, i com a novetat per a aquesta edició, el CNL ofereix la proposta “Fem un beure?”, unes trobades col·lectives setmanals en establiments col·laboradors del programa que faran de punt de trobada per a tots aquells que vulguin xerrar en català mentre prenen alguna cosa.

El Voluntariat per la llengua també es pot fer amb la modalitat virtual, que permet practicar català a través de la conversa per mitjà de plataformes de videoconferència. Aquesta nova modalitat neix amb l’objectiu de facilitar la pràctica del català a persones que no poden fer un voluntariat presencial.

Activitats per a voluntaris i aprenents

Els integrants de les parelles lingüístiques poden participar en les activitats complementàries que el CNL organitza per a elles. Per a aquest trimestre es prepara l’assistència a dos concerts de música clàssica, una passejada per camins de Reus de la mà d’una voluntària, a més d’altres activitats a Cambrils i a l’Hospitalet de l’Infant, i de pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors amb alumnat dels cursos de nivell bàsic 3 i altres aprenents.

Punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua

Les persones que estiguin interessades a participar-hi com a aprenentes o com a voluntàries poden adreçar-se al CNL de l’Àrea de Reus, situat al carrer de l’Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat), al Servei Local de Català de Cambrils, al Servei Comarcal de Català del Baix Camp o al Servei Comarcal de Català del Priorat . O poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat/participa-hi.
També es poden dirigir al Casal de Joves La Palma i tant a la Biblioteca Central Xavier Amorós com a la Biblioteca Pere Anguera, al Punt del Voluntariat de Cambrils, a la Biblioteca Infant Pere de Hospitalet de l’Infant, a la Biblioteca de la Selva del Camp, a la Biblioteca Municipal de Montbrió, a la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig del Camp, a la Biblioteca Antoni Gaudí de Riudoms, a la Biblioteca de les Borges del Camp i a la Biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset.
Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 100.000 parelles

FER UN COMENTARI