Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Les IV Jornades marítimes arriben a l’Hospitalet de l’Infant

Avatar photo

Inclouen quatre conferències, organitzades pel Campus Extens de la URV i el centre d’estudis del poble, amb la col•laboració de l’Ajuntament

El Campus Extens de la URV a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) han organitzat, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, les IV Jornades marítimes per aquest mes de juny.
Les Jornades inclouen quatre conferències: una per a cada dilluns del mes, que s’impartiran a les 19.30h, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant (a la Sala Ferrer Malet, concretament).

La primera, la del 4 de juny, duu per títol “Dels fenicis als romans. Comerç i guerra al litoral sud-català amb la mar com a protagonista” i anirà a càrrec del Dr. Jordi Diloli Fons, professor d’història antiga i arqueologia a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), que pertany al grup de recerca interinstitucional en arqueologia clàssica en arqueologia clàssica URV-ICAC-UAB. Des de 1989, ha participat en diversos projectes d’investigació sobre el poblament protohistòric a les comarques meridionals de Catalunya.

La segona xerrada, la de l’11 de juny, es titula “Els parcs submarins de Tarragona, un model de turisme sostenible”. Sobre aquesta matèria hi parlarà el Dr. Jaume Folch López, professor a la unitat de Bioquímica de la Facultat de Medicina de la URV. Folch és investigador integrant de la xarxa CIBERNED i del grup de recerca en malalties neurodegeneratives, de la Facultat de Farmàcia de la UB. La seva passió és la fotografia submarina i també és instructor de busseig especialitzat en biologia marina i ha coordinat i participat en diferents estudis del litoral tarragoní. A més és coautor d’una guia d’espècies marines del Parc Subaquàtic de Tarragona.

El títol de la tercera conferència, del 18 de juny, és “Sobre els ibers de Catalunya tot passant per l’Hospitalet de l’Infant”. Al voltant d’aquest tema girarà la xerrada del Dr. David García i Rubert, doctor en història, especialitzat en arqueologia per la Universitat de Barcelona (UB). És professor agregat de la UB i professor col·laborador de la UOC. En l’àmbit de la recerca, es dedica a l’estudi de la protohistòria del nord-est de la península ibèrica, és a dir, de la primera edat del ferro i de la cultura ibera, centrant els estudis, d’una manera més específica, en les terres del Sénia i de l’Ebre, on ha excavat en nombrosos jaciments.

Actualment dirigeix el Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) que fa excavacions a la Moleta del Remei, d’Alcanar; i a la Ferradura d’Ulldecona.
De la darrera conferència de les Jornades, del 25 de juny, se n’ocuparà Rut Geli Mauri, sota el títol: “Patrimoni subaquàtic al Baix Camp. Carta arqueològica i fonts escrites”. Rut Geli és arqueòloga del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), ha participat en nombroses excavacions i ha dirigit diverses actuacions a Calella, Llafranc, Tamariu i a Yenikapi (Turquia).

També ha codirigit les excavacions dels derelictes Deltebre I i Cala Cativa I i ha participat en diversos projectes d’investigació. Té nombroses publicacions i ha coordinat exposicions sobre les excavacions dels derelictes (restes d’un vaixell naufragat o del que contenia).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PSC acusa al govern de dedicar-se més a l’independentisme que a la ciutat

Notícia següent

Millores d’accés a l’Hospital Sant Joan per a persones amb mobilitat reduïda

Notícies relacionades