Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El cicle formatiu sobre museus i gènere de Catalunya finalitza a Cambrils

Avatar photo

La jornada, que s’ha centrat en l’educació, s’ha portat a terme aquest matí a l’Ateneu Juvenil

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Lluís Abella, i el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, han inaugurat aquest matí el seminari sobre educació que tanca el cicle “Gabinet de curiositats. Museus, monuments i gènere”, impulsat per la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya. La sessió formativa, coorganitzada pel Museu d’Història de Cambrils, s’està portant a durant tot el dia d’avui a l’Ateneu Juvenil de Cambrils.

La ponència inaugural ha anat a càrrec de la mestra, psicòloga, professora de la Universitat de Vic i membre del Grup de Recerca, Gènere i Educació, Rosa M. Guitart, que ha parlat d’expectatives i estereotips en les interaccions i el traspàs de continguts des d’una perspectiva de gènere. A continuació, s’ha fet una taula d’experiències que ha comptat amb les intervencions de Núria Solsona, doctora en Ciències de l’Educació; Carlos Lomas, Catedràtic de Llengua Castellana i Literatura, i Ricard Huerta, artista i professor d’Educació Artística de la Universitat de València.

A la tarda, s’ha programat el taller “La mirada violeta” dividit en dos àmbits. Un es farà a la Torre del Port, es titula “Històries de vida vora el mar: el paper de les dones a la comunitat pescadora de Cambrils” i anirà a càrrec de les historiadores Aïda Sánchez i Cinta Mata. L’altre serà impartit per la investigadora Maria Cacheda a la Confraria de Pescadors i girarà al voltant de la coeducació patrimonial.

Finalment, els i les participants es reuniran a l’esplanada de les moreres del Moll de Ponent del Port de Cambrils per reflexionar i proposar canvis que incorporin a la normativa històrica la perspectiva de gènere a partir de les visites fetes a alguns dels espais del museu. Podeu trobar al programa complet del seminari en aquest enllaç.

El cicle “Gabinet de curiositats: museus, monuments i gènere” proposa reflexionar sobre els criteris que orienten la museologia, les narratives expositives, l’estratègia comunicativa i l’acció educativa dels equipaments patrimonials des de la perspectiva feminista i de gènere. La primera sessió, sobre documentació, es va fer el 16 d’abril al Museu d’Història de Catalunya. La segona, sobre les exposicions, va tenir lloc al Museu d’Història de Girona. I la tercera, sobre comunicació, al Museu Comarcal de Cervera. La de Cambrils ha estat la quarta i última sessió del cicle, adreçat als equips de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, Xarxa de Museus d’Etnologia, i Museus, Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

La idea de les jornades és dotar les persones professionals dels museus amb algunes eines metodològiques que permetin incorporar la narrativa femenina i feminista en els discursos museístics i així activar diàlegs que contribueixin a transformar la societat, millorant-la, a través dels museus i els seus discursos i recursos expositius.

El grup de treball de Museus i Gènere de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya està format pel Museu d’Història de Girona, el Museu d’Història dels Jueus, el Museu Comarcal de Cervera, el Museu d’Història de Cambrils, el Museu d’història de Catalunya i l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un gos de raça perillosa mossega a un home a Tarragona

Notícia següent

Torna la 2a edició de La Llotja amb més activitats per degustar els productes de la terra

Notícies relacionades