Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

La Coral Verge del Camí de Cambrils inicia els actes de celebració del seu 50è aniversari

Avatar photo

La primera trobada de corals cambrilenques obrirà aquest diumenge la programació

La Coral Verge del Camí iniciarà el programa d’actes de celebració del seu 50è aniversari el proper diumenge, 11 de març, amb una trobada de corals cambrilenques. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la presidenta de l’entitat, Lídia Utset, acompanyades del regidor de Cultura, Lluís Abella, i la a directora de la coral, Núria Ortoneda, han presentat avui les primeres activitats especials de celebració d’aquest mig segle de trajectòria.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha afirmat que la coral és tota una institució a Cambrils i ha destacat el seu nivell musical, la seva implicació en el municipi, el seu paper d’ ambaixadora en les seves gires fora del territori i el mèrit de mantenir l’activitat ininterrompudament durant mig segle. Per la seva banda, el regidor de Cultura ha repassat la trajectòria de la coral i ha posat en valor figura dels diferents presidents i presidentes i directors i directores, així com la tasca dels 500 cantaires que hi ha passat durant aquests 50 anys.

La presidenta de l’entitat, que també ha volgut remarcar el paper social de la coral més enllà de la música, ha repassat el programa d’actes, que encara és viu i es preveu la incorporació de més activitats que s’aniran concretant a mesura que avanci l’any.

L’acte escollit per començar la programació és molt significatiu ja que s’ha impulsat, per primera vegada, la celebració d’una trobada de corals cambrilenques, que comptarà amb l’actuació de set formacions vocals al Santuari de la Mare de Déu del Camí. Serà doncs un bon reflex de la llarga tradició coral del municipi amb cors estables documentats des de l’any 1907.

Justament, fruit d’aquesta tradició, naixia a l’any 1968 a l’entorn de la parròquia de Santa Maria, la Coral Verge del Camí gràcies a l’empenta del mestre Àngel Recasens (1937-2007) que va dirigir la Coral fins a l’any 1981. Des del 1996, la direcció va a càrrec de Núria Ortoneda. I des del 2011 la formació també compta amb un cor infantil dirigit per Esperanza Miguel.

Avui els seus actuals membres són a punt per celebrar l’aniversari d’una entitat associativa que ha aconseguit mantenir una activitat ininterrompuda, un prestigi musical a nivell català i un cos associatiu de 250 persones.

L’objectiu més important i essencial ha estat sempre la música, però sense oblidar mai el compromís ferm amb Cambrils vers el seu desenvolupament cultural i social. A més, en aquests 50 anys, aprofitant les diverses gires fora del nostre territori, la projecció de Catalunya a l’exterior ha estat també una responsabilitat assumida per totes les generacions que han passat per la Coral.

Per aquest motiu la Coral Verge del Camí vol celebrar el seu llarg recorregut amb tota la família, amics, socis i institucions que l’han acompanyat durant mig segle de trajectòria musical. Des d’aquest mes de març fins a les properes festes de Nadal, s’han programat actes per a tots els públics especialment a la Cripta de l’Ermita, entorn únic lligat estretament a la història de l’entitat. A l’any 1971 la Parròquia de Santa Maria va cedir l’ús de la Cripta a la Coral Verge del Camí. Des de llavors, aquest emblemàtic espai ha estat la seva seu on s’han realitzat nombroses activitats tant programades per la pròpia entitat com per l’Escola de Música, el Festival Internacional de Música, els centres educatius, l’Ajuntament de Cambrils o les Entitats locals de caire cultural. Recordem que un conveni amb el Consistori signat al 2007 va permetre la seva total rehabilitació com a sala de concerts de cambra tal i com avui la coneixem.

Des d’inicis d’aquest any 2018 ja és a la venda un nou CD amb cançons nadalenques de la Coral Verge del Camí anomenat “Què li darem”, gravat íntegrament a la Cripta. Va ser el preludi del gruix d’actes previstos emmarcats dins els Cicles de Concerts de primavera i tardor que es realitzen a la Cripta de l’Ermita en conveni a l’Ajuntament de Cambrils, on enguany es programaran activitats diferents. Per exemple, es convidarà a participar a entitats cambrilenques amb les que la Coral hi ha tingut relació. També es comptarà amb músics que en els seus orígens foren cantaires de la Coral.

Però també es sortirà de l’entorn habitual de l’entitat i dels tradicionals concerts per programar actes a diferents indrets del municipi. Per exemple un ball folk o una exposició, sense deixar de banda la publicació d’un llibre o les activitats lligades a la difusió a través de les xarxes socials. Realitzar una nova web, obrir un perfil d’Instagram o portar a terme un lipdub van amb aquesta línia de projecció on line.

La creació d’un logo específic d’aquests 50 anys permetrà donar una continuïtat visual a tot el conjunt d’actes previstos que tindran el seu punt àlgid al cap de setmana del 20 al 21 de octubre. Llavors es complirà exactament el mig segle del primer concert de la Coral a Cambrils i per aquest motiu es convocarà una trobada d’excantaires de totes les èpoques amb un concert conjunt al Santuari de la Mare de Déu del Camí.

EL PROGRAMA

Diumenge 11 de març, a les 19 h, TROBADA DE CORALS CAMBRILENQUES.

Concert a la Cripta de l’Ermita amb la participació del Cor de Petits Cantors l’EMMC, Cor Guillem Fortuny, Coral infantil Verge del Camí, Cor Vivace de l’EMMC, Coral Les Veus del Casal, Coral Veus del Mar, Coral Verge del Camí. Preu entrada: gratuït. Ermita Mare de Déu del Camí. Organitza: Coral Verge del Camí.

Diumenge 15 d’abril, a les 19.30 h, ManiàTICS.

Representació teatral a la Cripta de l’Ermita a càrrec del grup de teatre La Teca de Cambrils. Preu entrada: 5 euros.. Organitza: Teatre La Teca i Coral Verge del Camí.

Diumenge 6 de maig, a les 19 h, RODA CORAL DE LA FCEC.

Concert a l’Ermita Mare de Déu del Camí amb la participació de Coral Noves Veus de Vinyols i Els Arcs, Coral Flor de Lis de Montblanc, Coral Espluguina de l’Espluga de Francolí i Coral Verge del Camí de Cambrils. Preu entrada: Gratuït. Organitza: Federació Catalana d’Entitats Corals de les comarques tarragonines i Coral Verge del Camí.

Dissabte 26 de maig, a les 19.30 h, TROBADA DE CORALS INFANTILS.

Concert a la Cripta de l’Ermita amb la participació de la Coral Infantil La Lira Roquetense de Roquetes i la Coral infantil Verge del Camí de Cambrils. Preu entrada: Gratuït. Organitza: Coral Verge del Camí.

Dissabte 17 de juny, a les 20 h, IXè JOVES INTÈRPRETS A LA CRIPTA.

Concert a la Cripta de l’Ermita amb la participació d’alumnes de l’Escola Municipal de Música de Cambrils. Actuacions de solistes i de grups de cambra. Preu entrada: gratuït Organitza: Escola Municipal de Música de Cambrils i Coral Verge del Camí.

Diumenge 19 de juliol, a les 20 h, ORQUESTRA DE CAMBRA DE LA FILHARMÒNICA DE COLONIA.

Concert a la Cripta de l’Ermita a càrrec de virtuosos de violí, oboè i violoncel amb repertori de Vivaldi, J.S. Bach, Txaikovsky i Paganini. Preu entrada: 20€. Organitza: Orquestra de Cambra de la Filharmònica de Colònia.

LA TRAJECTÒRIA

La Coral Verge del Camí de Cambrils es va fundar l’any 1968 a l’entorn de la parròquia de Santa Maria com a fruit de la tradició coral que tenia i segueix tenint aquesta vila. Fundada per Àngel Recasens, que en va ser el primer director, el van succeir M. Carme Duran i Mercè Lara. Des del 1996 la directora és Núria Ortoneda.

El seu repertori va des del Renaixement fins a la música contemporània, amb obres de música sacra i també populars catalanes i d’altres països. Entre el repertori cal destacar la interpretació del Carmina Burana de Carl Orff, Magnificat i Glòria de Vivaldi, Vesperae Solemnes de confessore i Missa Brevis en Fa major de Mozart, Salm 42 de Mendelssohn, Missa Brevis Sancti Joannis de Deo de Haydn, Magnificat de Bach i Requiem de Fauré.

La Coral Verge del Camí ha actuat arreu del país i en diverses regions de l’Estat Espanyol com Aragó, Castella, Extremadura, Madrid i Astúries. També ha cantat en diversos països com Alemanya, Flandes, Euzkadi, França, Occitània, Suïssa, Argentina, Uruguai, Portugal, Irlanda i Itàlia. Fruit de la seva trajectòria i de la tasca com a ambaixadora de Cambrils i Catalunya, la Coral va rebre el premi Èxit 2008 concedit per la Federació d’Empresaris de Cambrils (FECAM).

També ha participat en diversos concursos dels quals cal destacar el Concurs de Cant Coral a Gorizia (Itàlia), 1974; Certamen Internacional de Cant Coral “Villa de Avilés” (Astúries), 1990, on va rebre el segon premi; “Festival de Masas Corales de Ejea de los Caballeros” (Aragó), 1994, on guanyà el 1er premi; Concurs de Música Coral d’Igualada, 1996, on obtingué el 3er premi i el Concurs de Nadales de Port Aventura, 2005, on obtingué el 2n premi.

Ha participat en diversos cicles musicals i festivals com ara el Cicle “Tomás Luis de Victoria y su entorno” a Madrid, 1989; “VII Festival de Música Sacra” a Sogorb, 1990; “Festival de Música Sacra” a Santes Creus, 1993; “Cicle de Concerts als Monuments Vius” al Castell d’Escornalbou, 1996; Festival Internacional de Villa Carlos Paz (Argentina), 2001; al FesCat 2002 a Llívia; al VI Festival Mediterrània d’Arrel Tradicional de Manresa al 2003 i al programa “Xarxa Coral” convidats per l’Orfeó Català al 2014.

Així mateix, destaquen les actuacions realitzades al Palau de la Música Catalana (2001 i 2014), Monestir dels Jerònims a Lisboa (2003), Església de Santa Maria de Montserrat de Roma (2008), Auditori Josep Carreras de Vila-seca (2009), Aula Magna de la Facultat de Lletres de la URV a Tarragona (2010), l’Església de Sant Francesc a l’Alguer (2010), Teatre Fortuny de Reus amb el Messies Participatiu dirigits per Robert King (2011) i L’Auditori de Barcelona a l’Homenatge Coral a Rafel Patxot i a l’Obra del Cançoner Popular (2016).

Quan a enregistraments, la Coral Verge del Camí al 1971, va enregistrar un LP editat per EMI ODEON. Els darrers anys, ha editat també els següents CD: “La Nostra Música” (2003), “W.A. Mozart” (2004), el doble recopilatori “40 anys” (2008) i “Què li darem” (2017) amb Nadales d’arreu del món.

A Cambrils, entre d’altres actes, participa anualment a l’Homenatge als Immolats del Setge de 1640, esdeveniment del qual en fou la promotora anys abans de la seva creació al 1983 per part de l’Ajuntament de Cambrils. També participa en l’acte institucional de l’Onze de Setembre, la Festa Major de la Mare de Déu del Camí o la Immaculada. A més, ha participat en diferents edicions al Festival Internacional de Música de Cambrils on hi destaquen dues produccions de Carmina Burana els anys 1977 i 2013, dirigides per Àngel Recasens i per Xavier Puig, respectivament, a més del Rèquiem de Mozart al 2015 dirigit també per Xavier Puig.

Per últim cal destacar que l’entitat gestiona la Cripta de l’Ermita, edifici patrimonial datat al segle XVIII, on té el lloc d’assaig des de la seva fundació. El 2008 es va estrenar una renovació total de l’espai amb dues programacions estables anuals de primavera i tardor. En aquest context, la Coral Verge del Camí ha produït propostes pròpies com Cors d’Òpera (2009), La Nova Cançó (2011) i Sons d’Àfrica (2017).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tàrrega, ciutat amfitriona del “Coneguem l’Urgell sense presses”

Notícia següent

El Consell Comarcal del Baix Ebre s’adhereix als actes commemoratius i vaga del Dia Internacional de les Dones

Notícies relacionades