Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

El Priorat recupera fruiters de varietats tradicionals

Avatar photo

Més de 450 fruiters de varietats tradicionals de la comarca han estat repartits en el centre VITEC, de la Universitat Rovira i Virgili -a Falset- en el marc del projecte PECT 'Pobles Vius i Actius'

Aquest matí de dissabte, ha tingut lloc el repartiment dels 451 exemplars clonats a partir de 10 arbres fruiters de varietats tradicionals del Priorat a la seu de VITEC, Centre Tecnològic del Vi, a Falset. L’acte ha comptat amb la presència del diputat de la Diputació de Tarragona i alcalde de Falset, Carlos Brull; el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Priorat, Ferran Mestres, i el responsable de Vivers Corona, de Barbens (Pla d’Urgell), Josep Canela, que s’ha encarregat de la multiplicació dels plançons.

Aquesta acció ha estat iniciativa del Consell Comarcal del Priorat dins l’operació Dinamització agrària del projecte PECT ‘Pobles Vius i Actius. Territori equilibrat i innovador’, que lidera la Diputació de Tarragona.

XERRADA DIVULGATIVA

Els assistents han passat a la moderna sala d’actes amb què compta Vitec, per assistir a una xerrada sobre els arbres que acabaven de recollir, les cures i atencions que els serien necessàries i els diferents procediments d’empelt i multiplicació dels mateixos arbres. El primer a dirigir la paraula ha estat el diputat Carlos Brull, que ha donat la benvinguda als participants i ha volgut valorar el centre Vitec, com a exemple d’investigació enològica avançada i com a dinamitzador del territori. També ha destacat que aquesta iniciativa de recuperació de varietats tradicionals, és un pas petit però important, ja que requereix la col·laboració de moltes persones, per a frenar i revertir el despoblament que pateix la comarca. En aquesta línia ha volgut destacar dos projectes d’investigació i recuperació de varietats tradicionals, com el que es desenvolupa al Mas d’en Roger i el que en un futur representarà l’edifici de l’antiga tèxtil Falbar, recentment adquirit per l’Ajuntament de Falset. Brull ha assegurat que la Diputació de Tarragona sempre estarà al costat i donarà suport a projectes com aquest.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Ferran Mestres, ha explicat la gènesi del projecte, en el si del Parc Natural de Montsant, quan es va publicar un treball de recerca de les varietats de fruites i verdures tradicionals que va acabar desembocant en aquest projecte. Per Mestres, van fer just per a salvar desenes de varietats de vegetals que s’haguessin perdut amb tota probabilitat.

Finalment, ha parlat Josep Canela, pagès i historiador, ha començat glossant l’origen dels arbres fruiters, que des de la zona de Pèrsia se’n va anar estenent pel Mediterrani i arreu del món occidental. Canela ha seguit explicant que el primer empelt del qual es té constància en la història es va fer a la Xina 2.000 anys abans de Crist. Així mateix, ha contat la manera de reproduir varietats vegetals mitjançant empelt: com a partir d’una llavor creixen els peus o portaempelts i, en el moment oportú, cal empeltar-los o injectar-los (depenent de l’època de l’any). Així mateix, i davant l’interès de tots els assistents, ha explicat les diverses tècniques d’empelt i consells sobre poda, abonat i tractaments dels arbres fruiters. Canela ha comentat la demanda creixent de consumidors i restaurants per aquestes varietats de fruiters que han estat a punt de desaparèixer.

UN PROJECTE AMB MOLTS ‘PARES’

Alguns dels “pares dels arbres”, prioratins que han conservat i mantingut els arbres que s’han clonat, també participaran de l’acte aquest dissabte. Concretament, aquests són els arbres clonats:

Espècie  Nom de les varietats   Poble origen de l’arbre pare   Quantitat clonada  
Pomera       Manyaga                           Serra d’Almos                             40
Pomera       Gelada                                 Cabacés                                  55
Perera         Tendral                                Cabacés                                  53
Perera        Tendral                                Vilella Baixa                             50
Albercoc     Albercoc vell                        Vilella Baixa                              23
Préssec       Carlet                                 Cabacés                                  120
Préssec       De vinya                             CABACÉS                                  20
Cirerer      Molí de l’Estudiant                 CABACÉS                                  23
Cirerer        Cor de colom                       CABACÉS                                 41
Pruna         Clàudia antiga                      Poboleda                                  26

TOTAL 451

Els arbres aniran a 107 localitzacions diferents del Priorat, pràcticament arribaran a tots els pobles de la comarca. Seran 85 particulars qui els acollirà, un 35% dels quals es dedica al sector agrari i un 20% s’han interessat per les varietats tradicionals prioratines per tal de contribuir a la seva conservació i divulgació. A més, també acullen arbres entitats i 5 projectes municipals que tenen previst habilitar espais on plantar-los. Finalment, els 17 centres d’ensenyament de la comarca, de Prades i de la Serra d’Almos, també plantaran algun dels exemplars clonats.

PECT Pobles vius i actius

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) “Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador” vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’una banda, s’aplica la tecnologia a l’escola rural i la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l’altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat. Liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l’Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i  l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Absolt l’home que va envestir les creus grogues plantades a terra

Notícia següent

[VÍDEO] El jugador de rugbi desaparegut a Barcelona: ‘La meva vida està en perill’

Notícies relacionades