Vilafranca celebrarà dilluns el Dia Mundial de la Poesia

Un any més, Vilafranca celebrarà el 21 de març amb un acte poètic a l’espai públic per commemorar el Dia Mundial de la Poesia

La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar aquesta diada, a Catalunya es celebra una gran festa de la paraula i les lletres. La Institució de les Lletres Catalanes fa la tria d’un autor/a a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial.

A Vilafranca l’acció poètica consistirà en la lectura del poema Si puc, de Gabriel Ferrater (1922-1972)  que anirà a càrrec de participants al programa de Voluntariat per la Llengua del Consorci de Normalització Lingüística Penedès-Garraf. Com en d’altres edicions, el poema serà llegit en diferents llengües.

Tots seguit tindrà lloc el recital/conferència La pàtria de Gabriel Ferrater a càrrec de l’escriptor Pep Antoni Roig.

Gabriel Ferrater va ser molt més que un poeta, però la poesia és la millor forma de comprendre la polièdrica i radical personalitat d’un dels grans intel·lectuals catalans del segle XX. A través d’alguns dels seus poemes, La pàtria de Gabriel Ferrater és una lectura comentada dels versos de l’escriptor reusenc, sovint carregats de dobles lectures, fascinants plecs ocults i homenatges meta-literaris. Què lliga la poesia de Ferrater amb la de Carner o March? Quin és el pes de la Guerra Civil en la seva obra? I sobretot, per què és tan important el pes de les dones en ella? Aquestes són algunes de les preguntes que susciten els seus poemes, a partir dels quals l’escriptor Pep Antoni Roig mirarà d’oferir respostes.

Pep Antoni Roig (1988) viu a cavall entre Barcelona i El Pla del Penedès, és escriptor i treballa des de fa anys de publicista. Filòleg de formació, va entrar a la universitat somiant ser professor de literatura i ha acabat escrivint campanyes publicitàries sobre productes que potser no necessitem, com ell mateix sempre explica amb ironia. Des de fa anys, però, és articulista i cronista a diversos mitjans de comunicació, precisament fent campanya en ells d’allò que més li apassiona: la literatura. Autor de la novel·la Abans de la boira (Edicions Andana, 2017) i articulista durant un lustre a El 3 de Vuit amb la columna “Plaerdemavida”, en l’actualitat escriu regularment al diari digital ElNacional.cat, on és una de les firmes de la secció de cultura amb la columna “Cafè, copa i piti” i director del podcast cultural “El cafè de la granota”.

La celebració d’aquest 21 de març tindrà lloc a les 6  de la tarda al pati de la Capella de Sant Joan, propiciant d’aquesta manera que sigui un acte obert al públic i que tothom que s’acosti a la Capella de Sant Joan pugui escoltar els poemes que s’hi recitaran al llarg de la celebració.