Salut posa en marxa a Vilafranca del Penedès el cribratge massiu per detectar la Covid-19

L'objectiu és trobar-hi els portadors i poder tallar la cadena de transmissió de la malaltia

Aquest matí s’ha activat a Vilafranca del Penedès la recollida de mostres per fer PCR i poder fer un cribratge intensiu de possibles casos de COVID-19 en persones asimptomàtiques i joves, amb l’objectiu de trobar-hi els portadors i poder tallar la cadena de transmissió de la malaltia.

La consellera de Salut, Alba Vergés –que ha visitat aquest matí el Centre Cívic l’Escorxador del municipi on es fan les proves–, acompanyada per l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha destacat que “més enllà de l’individual hi va el col·lectiu” per frenar la transmissió del virus. I ha garantit que “amb aquesta consciència col·lectiva, nosaltres ho farem tot des del Sistema de Salut de Catalunya, absolutament tot, per poder ajudar col·lectivament a aturar els contagis, amb solidaritat i coordinadament amb l’Ajuntament. I, per descomptat, amb la solidaritat de tota la ciutadania, per aturar aquesta epidèmia i gestionar-la el millor possible.”

Les proves, que han començat a les 10 del matí a Vilafranca, van destinades a persones de l’àrea bàsica de salut (ABS) de Vilafranca, d’entre 19 a 40 anys i que en els últimes dies hagin tingut contactes socials sense respectar la distància física de seguretat, sense mascareta, en espais tancats durant molta estona o en reunions d’amics, aglomeracions, etc, encara que no tinguin símptomes i que no hagin estat en contacte amb algun cas positiu de COVID-19. Les proves es faran fins al divendres 14 d’agost de 9 a 13.30h i de 16 a 19.30h.

Vergés ha agraït, finalment, la bona resposta de la ciutadania a aquesta crida, ja que des que s’ha endegat la recollida de mostres aquest matí fins a les 14 hores, ja s’han fet més de 200 proves PCR i al llarg de la setmana s’espera fer-ne unes 4.000. I ha reblat: “Sempre hem de pensar a quanta gent estic posant en risc, a quanta gent estic implicant en aquesta transmissió si jo soc positiu o positiva avui”.

Per la seva banda, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha dit que tot i que les dades epidemiològiques a Vilafranca “són millors ara que fa dues setmanes, és positiu que es facin aquestes proves massives a Vilafranca per evitar futurs rebrots”. Regull ha explicat que en la franja de 19 a 40 anys hi ha unes 9.500 persones a Vilafranca.

“Espero que moltes persones d’aquest col·lectiu passin per l’Escorxador aquesta setmana per poder fer una radiografia de com estem actualment a Vilafranca”, ha assegurat l’alcalde, que també ha volgut fer una crida a no relaxar-se. “El fet que ara algú surti negatiu, no vol dir que es pugui relaxar. D’aquí dos dies es pot infectar i produir un brot. Cal seguir les recomanacions de distància social, higiene de mans i mascareta, així com evitar conductes de risc, com pot ser celebrar reunions familiars nombroses en llocs tancats, com la que al juliol ens va causar un brot a Vilafranca amb diversos positius”, afirmava Regull.

Finalment l’alcalde ha assegurat que l’afectació hospitalària de la COVID19 a l’àrea de l’Alt Penedès i Garraf és baixa “però en cap cas ens hem de refiar, sinó que hem de mantenir la màxima tensió per no tenir conductes de risc”.