Pere Regull: “Els efectes de la pandèmia ens ha fet replantejar tot el pla de govern”

Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès. CEDIDA

Arribem a la meitat del mandat, quina valoració fa de com ha anat fins ara?

Ha estat un mandat marcat per la pandèmia i per unes repercussions que no han estat positives. Però sí que faig una valoració positiva de la gestió que s’ha fet des de l’Ajuntament. Hem assumit la lluita contra la pandèmia i els seus efectes, molt més enllà del que són les nostres competències suplementant, inclús, el que altres administracions superiors no han fet. Això ha suposat un esforç important que l’Ajuntament ha complert amb escreix. 

Cal dir, també, que els efectes que ha tingut la pandèmia sobre el pressupost municipal ens ha fet replantejar tot el pla de govern de la legislatura, però en comptes de fer marxa enrere, el que hem fet és apostar per fer una intervenció pública, keynesiana, que ens permeti reactivar la vida de la vila. Això és possible gràcies a la bona política econòmica que hem dut a terme i que ens permet tenir una situació amb prou solvència per a poder endeutar-nos i fer més inversions públiques que mai. La Vilafranca d’aquí a dos anys (temps en el que s’han de materialitzar aquestes inversions incloses en el Pla d’Intervenció Integral al Centre i al carrer Comerç-PIICC) serà molt millor.

Tots els projectes que tenien al cap els han pogut tirar endavant?

No. Com deia abans, els hem hagut de canviar. Acabarem tot el que teníem engegat (nou pavelló, renovació de la Casa de la Festa Major…), però alguns altres projectes els hem canviat i hem impulsat el PIICC per reactivar Vilafranca. 

Quin impacte ha tingut la covid-19 al municipi?

Ha tingut un impacte important en molts sentits: sanitàriament, com és lògic, però també econòmicament i socialment. Ha estat un any molt dur en el que la restauració i molta part dels comerços han estat tancats. Aquest és un altre dels motius pels quals apostem per una política de reactivació de la vila.

Des de l’Ajuntament quines ajudes socials i econòmiques s’han impulsat per pal·liar els efectes de la crisi?

Hem impulsat ajudes de molts tipus. Per una banda, les ajudes han consistit a aplicar menys impostos i menys taxes, especialment en aquells comerços que han hagut de tancar. Per una altra, també hem posat més diners al carrer a través de campanyes per fomentar el comerç de proximitat com els VilaFrancs o el marketplace (vilafranca.aprop.online). En el vessant social hi ha hagut un augment de totes les partides destinades a serveis socials, fins i tot les relacionades amb la formació per preparar i ajudar les persones a trobar feina.

Com encara la segona meitat del mandat que li queda per davant?

Amb molta força perquè ja està començant tot aquest seguit d’obres del PIICC, que han estat plantejades per donar feina a les empreses locals i comarcals, fet que tindrà una incidència important a Vilafranca. Són obres que incrementaran la qualitat de vida dels vilafranquins i vilafranquines. 

Un dels objectius d’aquest mandat és la regeneració del centre històric. En què consisteix la millora urbanística que es vol fer i quin objectiu té?

Consisteix a fer inversió al carrer. La crisi del 2009 va suposar una pèrdua mitjana d’ingressos mitjana d’uns 10 milions d’euros anuals durant els 10 anys que va durar la crisi. Durant aquest temps, la prioritat van ser els serveis socials perquè ningú es quedés enrere i això va fer que no es pogués fer inversió a la via pública. 

Ara recuperem la inversió a la via pública: arreglar voreres, places, carrers, reordenar la ciutat. Unes inversions que milloraran la ciutat, el medi ambient i la qualitat de vida dels vilafranquins i vilafranquines. 

Un projecte important que estan impulsant és la creació d’un carril bici que anirà fins a Santa Margarida i els Monjos. Quin benefici tindrà per al municipi i per a la comarca?

Serà un benefici molt important perquè afectarà moltes persones, tant de Vilafranca com de Santa Margarida i els Monjos, que podran anar a treballar amb vehicles sostenibles i més econòmics. En total, i comptant que Santa Margarida i els Monjos també allarga el seu carril bici, tindrem 6 km de carril bici que arribarà fins a la Ràpita.

L’experiència d’altres ciutats ens mostra que aquest canvi necessitarà un procés d’adaptació per part de la població, però, un cop s’assumeixi, serà molt positiu.  

Com estan les negociacions pel cobriment de les vies i la millora de l’estació?

Estan millor que l’any passat i pitjor que el que ve. Estem treballant per desencallar el tema.

Vilafranca del Penedès és una ciutat que viu molt intensament la seva Festa Major. Després de no poder-la celebrar el 2020, quins plans hi ha per aquest 2021?

El pla és celebrar el màxim que es pugui amb la màxima prudència i complint totes les normes sanitàries vigents. Recuperar al màxim la normalitat, tot i que ja sabem que no podrem tenir una Festa Major normal.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els Mossos detenen un conductor begut amb el permís suspès fins al 2029

Notícia següent

El reusenc Francesc Vallès, nou secretari d’Estat de Comunicació

Notícies relacionades