L’Ajuntament de Vilafranca presenta un pressupost de gairebé 60 MEUR per al 2022

Avatar photo

Es planteja com un any d’execució de molts projectes que s’han estat treballant durant el 2021

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat del tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, i del tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis Centrals i Hisenda, Aureli Ruiz, ha presentat en roda de premsa els pressupostos municipals per al 2022 que l’equip de govern portarà a aprovació del ple municipal el proper dimarts 21 de desembre.

El pressupost consolidat, és dir, l’Ajuntament i les diverses empreses i societats municipals, arriba als 59.919.189 €. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, recordava que el del 2022 és el pressupost del 3r any del present mandat i es planteja com un any d’execució de molts projectes que s’han estat treballant durant el 2021. “El 2022 preveiem executar la inversió planificada el 2021 i complementar-la. Acabarem els que ja estan en marxa i també n’iniciarem algun de nou però, no ens plantegem grans projectes. Garantirem pressupostàriament que les principals inversions del mandat 2019-2023 programades en diferents anualitats es puguin executar”, comentava. Un dels grans objectius del pressupost és garantir la qualitat dels serveis municipals.

“La pandèmia ens ha obligat a destinar diners a determinat serveis que , d’altra manera, no es podrien realitzar. Parlem de serveis culturals, esportius o educatius, àmbits molt afectats per la crisi, que necessiten d’un suport extra i un reforç per garantir-los”, explicava el regidor d’Hisenda. L’entrada en funcionament de la Casa de la Festa Major o l’obertura definitiva del nou pavelló poliesportiu amb tots els seus serveis també comportaran que augmenti la despesa per al seu manteniment.

El pressupost 2022 incrementa un 6,8% de la despesa corrent de l’Ajuntament per assegurar el manteniment dels serveis municipals i reforçar les àrees més afectades per la crisi. Així l’Àrea de Drets Socials que inclou Serveis Socials, Gent Gran o atenció a la dependència es dota amb una despesa suplementària del 10%. També per sobre del 6,8% d’increment se situen els serveis relacionats amb Ocupació.

Inversions

Les inversions s’enfilen fins als 7 MEUR. “L’any passat la inversió va arribar excepcionalment als 10 MEUR, quan en un any normal les inversions estan al voltant dels 4 MEUR. Per al 2022 7 MEUR no és una baixada important. Invertirem en aquells projectes que s’han de finalitzar i acabar de complementar”, comentava el regidor.

Pel que a les inversions més destacades, es preveuen 2 MEUR per al VINSEUM com a inversió més quantiosa en un sol equipament i que permetrà tirar endavant el projecte museogràfic. També es preveu una partida de 700.000 euros com aportació municipal per tirar endavant el Viver de Cellers, en una nau del c/ Comerç, en col·laboració amb la DO Penedès i la Generalitat de Catalunya. També es preveuen 1,2 MEUR en millores a l’espai públic, amb una part destinada als projectes del Pla d’Intervenció Integral al Centre i el carrer Comerç-PIICC, que preveu inversions en tots els barris, així com 2,5 MEUR en diferents millores a la xarxa d’aigües i clavegueram.

L’eficiència i la reducció de la despesa interna, el manteniment d’un deute baix de l’Ajuntament per evitar hipotecar les generacions futures, així com una càrrega fiscal baixa són altres línies mestres del pressupost 2022. “Intentem obtenir ingressos per altres vies que no siguin incrementant els tributs bàsics com l’IBI. Per exemple, els costos de la recollida i tractament de la brossa s’han incrementat un 17% en general però la taxa tan sols s’incrementarà a Vilafranca un 5%”. Pensem que repercutir en la ciutadania tots els increments de la despesa no és l’opció més adequada”, afirmava Ruiz.

Aureli Ruiz posava també de relleu els convenis amb les entitats de la Vila per que realitzin activitats amb un import d’1,6 MEUR. “És important donar suport a les entitats perquè puguin tirar endavant els seus projecte i la seva activitat. L’Ajuntament sol no ho pot fer tot”, remarcava.

Ruiz ha volgut ressaltar també el pressupost que s’invertirà en Cultura i Educació. “Malgrat no ser una competència municipal, hi dediquem un 10% del pressupost a cadascun d’aquests serveis. Som un ajuntament capdavanter en inversió en cultura i educació”, ha dit.

Projectes motor

Per la seva banda, Francisco Romero afirmava que el pressupost 2022 vol seu un “instrument útil en el moment que ens trobem, de sortida de la crisi però encara sota els efectes de la pandèmia. Estem contents de poder presentar un pressupost amb inversions amb un plantejament de sostenibilitat i per combatre les desigualtats”.

El tinent d’alcalde posava de relleu la capacitat del govern de trobar “projectes motor” que tenen repercussió en diferents àmbits de forma transversal, com és el cas del Vinseum o del PIICC, i el fet de planificar el futur amb instruments com el Pla d’Habitatge, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible o el mateix PIICC que permeten abordar nous projectes com la nau del c/ Comerç on s’ubicarà el Viver de Cellers per al qual ja s’ha obtingut la cessió anticipada per part de la propietat, amb més de 1.400 m2. Pel que fa a actuacions del PIICC, a més de les ja conegudes dels c/ Sant Julià, Carme o Banys, es preveu actuar també en un tram del c/ Sant Pere i a l’avinguda de Catalunya.

Totes aquestes actuacions estan previstes ja en el pressupost de 2002, però Romero no descartava obtenir més finançament extern per a noves inversions. “Tots són projectes que compleixen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i esperem que al segon semestre de l’any puguin arribar diners que ens permetrien accelerar inversions del Pla d’Habitatge o del PIICC, per exemple”, exposava el regidor.

Per cloure, l’alcalde Pere Regull remarcava el paper de l’Ajuntament amb una clara vocació d’intervenció en la vida pública i l’economia. “L’Ajuntament es podria limitar a fer el que per llei li toca, però en canvi aboquem més de la meitat del pressupost a serveis que considerem bàsics, més enllà del que preveu la llei, per exemple en serveis socials. I també en educació i formació, on fem una tasca de complementació brutal, amb 6 MEUR i un 10% del pressupost. El mateix es pot dir de Cultura, on aportem molts diners a les entitats perquè duguin a terme les seves activitats sense ànim fiscalitzador per part de l’Ajuntament”, ressaltava l’alcalde.

Finalment Pere Regull insistia en el fet que totes les inversions que es fan tenen vocació de fomentar l’economia de Vilafranca. “Projectes com Vinseum van més enllà de l’oferir un nou equipament cultural. És promoció de la ciutat, turisme… El mateix podem dir del Viver de Cellers, on Vilafranca assumeix el paper de capital del Penedès promocionant l’economia de la comarca i incentivant que els viticultors facin un salt endavant per elaborar el seu propi vi“, comentava l’alcalde.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Girona comença a enderrocar la fàbrica Simon per poder construir l’institut Ermessenda

Notícia següent

L’Hospital de Cerdanya tindrà facilitats per contractar sanitaris d’Espanya i França

Notícies relacionades