Instal·len nou llambordes en memòria de víctimes del nazisme a Vilafranca

Aquest dimarts s'ha col·locat la primera peça en record de Josep Cerrillo Galimany

Llamborda ‘stolpersteine’ en honor a Josep Cerrillo just després de ser instal·lada al carrer de l’Ateneu, 50 de Vilafranca del Penedès. ACN

El Memorial Democràtic ha iniciat la instal·lació de nou peces ‘stolpersteine’ en record de víctimes del nazisme a Vilafranca del Penedès. Les llambordes es col·loquen a la vorera de davant de la darrera residència que va tenir la persona en llibertat i aquest dimarts s’ha instal·lat la primera al carrer Ateneu, a l’alçada del número 50, davant d’on va viure Josep Cerrillo Galimany.

Les vuit peces restants s’instal·laran al llarg de la setmana. Sis s’ubicaran també davant els antic domicilis de les persones deportades, però n’hi haurà dues que s’instal·laran davant el monument a les víctimes dels camps nazis al parc de la Pau en no haver-se localitzat el darrer domicili de les víctimes.

La neboda de Cerrillo, protagonista aquest dimarts, Teresa Puig, ha recordat que el seu oncle va sobreviure després de quatre anys al camp de Mauthausen, tot i que no va poder tornar a Vilafranca del Penedès fins als any 70, quan va obtenir la nacionalitat francesa. El captiveri nazi, assegura, va “consumir física i emocionalment” el seu oncle.

Les ‘stolpersteine’ recordaran, a més de Cerrillo, Damià Aleixendri, Pere Escudé, Josep Junyent Feliu, Josep Junyen Ferran, Eusebi Pérez, Josep Sanahuja, Ramon Guasch i Rafael Viñolas. El director del Memorial, Jordi Font, afirma que actes com aquests són “més necessaris que mai per les amenaces que ens assetgen i per fer front a les temptacions negacionistes”.

75.000 ‘stolpersteine’ arreu del món

El primer ‘stolpersteine’ el va crear l’artista alemany Gunter Demnig el 1996. Des de llavors, s’ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o l’Argentina. A Catalunya, se n’han col·locat prop de 200 en una trentena de municipis des de l’any 2017.

‘Stolpersteine’ és un terme alemany que vol dir “pedres que ens fan ensopegar”. Són blocs quadrats de ciment, d’un deu centímetres i amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dos conductors xoquen i els denuncien, un per anar begut i l’altre per consumir cocaïna

Notícia següent

Cinc grups de tres escoles de Barcelona estan en quarantena per la covid-19

Notícies relacionades