Costes de l’Estat i l’Ajuntament de Calafell estudien mesures per pal·liar la pèrdua de sorra a les platges del municipi

El subdelegat del govern central a Tarragona, Jordi Sierra, ha visitat Calafell per reunir-se amb l’equip de govern municipal i tractar sobre la problemàtica de les platges

Costes de l’Estat i l’Ajuntament de Calafell estudien mesures per pal·liar la pèrdua de sorra que els temporals produeixen a les platges del municipi. Costes ha avançat que té reservada una partida econòmica per si cal fer una actuació d’urgència. I l’Ajuntament, de la seva banda, ha posat sobre la taula solucions a mig termini, que no consisteixin únicament a fer aportacions de sorra.

El subdelegat del govern central a Tarragona, Jordi Sierra, ha visitat Calafell per reunir-se amb l’equip de govern municipal i tractar sobre la problemàtica de les platges. Durant la visita, han anat a la platja de Mas Mel, la més afectada per l’erosió marítima i que va patir força estralls durant un temporal l’estiu passat.

El subdelegat del govern ha aprofitat per explicar que Costes compta amb una partida econòmica per atendre actuacions urgents de conservació de les platges i que s’ha fet una reserva de recursos per actuar, si cal, a Calafell.

Segons Sierra, “el canvi climàtic fa que es reitirin les llevantades que patim a la costa de la demarcació de Tarragona, que deixen les platges en un estat poc òptim”. Ha afegit que “Costes està mirant quines mesures es podrien prendre perquè les platges mantinguin el nivell turístic que volem”.

En aquest sentit, el subdelegat del govern ha subratllat que “tenim una reserva de diners per si calgués una actuació urgent de regeneració. Però a més, l’Ajuntament està estudiant una alternativa, consistent en un sistema de dunes que pogués autoregenerar la platja. Costes no la dóna encara com a alternativa, però mirarà si es pot desenvolupar”.

De la seva banda, l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, “l’alternativa de les dunes l’estem mirant de fa temps i ara l’hem posat sobre la taula, com a solució possible per a mantenir la platja, com per per poder aportar la sorra que calgui, en cas de tempora, sense haver d’anar a buscar-la a altres llocs”. Ferré ha posat com a exemple els casos de les platges de Creixell i de Torredembarra: “Creiem que aquí també és possible, potser no al mateix nivell, però sí d’una forma fàcil de tenir sorra i acumular-la”.

L’alcalde ha recordat que “l’última regeneració de les platges de Calafell ha aguantat 25 anys i ha estat un èxit. Però la platja no deixa de tirar enrera, la qual cosa ens preocupa. I per això hem plantejat, en aquesta reunió amb l’Estat, que potser cal una actuació immediata en cas de temporal, però que cal també una solució a mig termini, siguin les dunes o una altra gran regeneració”.

Ferré ha avançat, a més, que “l’Ajuntament elaborarà el projecte de les dunes i mirarem d’obtenir finançament de l’Estat, de forma que, entre tots, tinguem platja uns quants anys més”. L’alcalde ha apuntat que hi ha una estimació del cost del projecte de dunes, que se situaria entre 200.000 i 300.000 euros, en el tram de platja comprés entre el Port i l’Estany, però pendent de la redacció d’un projecte definitiu.