El proper dissabte 12 de maig es descobrirà la placa castellera del 5d9f de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la façana de La Societat

Tot seguit es presentarà el llibre “Els orígens del fet casteller: del Ball de Valencians als Xiquets de Valls“ d’Àlex Cervelló

Tarragona Emoció Mediterrània – Tarragona Turisme

El proper dissabte 12 de maig a les 18h es descobrirà una nova placa castellera de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la façana de La Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca. Es tracta de la placa que correspon al 5d9f que va ser descarregat per primera vegada a la Bisbal el 15 d’agost de 2017 per la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La peça ha estat confeccionada per la ceramista baixpenedesenca Roser Oter sota l’encàrrec de l’Ajuntament de la Bisbal.

Tot seguit, a les 18.30h, l’Auditori Salbà del CMC acollirà la presentació del llibre “Els orígens del fet casteller: del Ball de Valencians als Xiquets de Valls”. Es tracta d’un llibre fruit de la feina d’investigació d’Àlex Cervelló que desvetlla dades interessants sobre el món casteller, com ara que la primera actuació castellera va tenir lloc el febrer de 1791 en el marc de les Festes de la Candelera de Valls, una informació que fa que l’origen dels castells s’avanci una dècada, ja que els estudiosos del tema l’ubicaven, fins a la sortida d’aquest llibre, al 1801. El volum argumenta que els Balls de Valencians són considerats l’antecedent directe dels castells, ja que es tractava d’un ball de caràcter religiós que finalitzava amb una petita construcció humana que va evolucionar fins que va donar importància a la torreta final, que la gent va acabar anomenant “castells”. La investigació de Cervelló també presenta el primer enxaneta documentat de la història, Jaume Fuster Foguet, conegut amb el renom d’”Anxaneta”, que hauria format part del ball de valencians vallenc durant la dècada de 1770.

Àlex Cervelló és investigador de la URV i ha dut a terme la seva recerca sota el paraigua de la Càtedra per l’Estudi del Fet Casteller d’aquesta universitat, comptant amb la col·laboració de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La presentació del llibre anirà a càrrec de l’autor, Àlex Cervelló i del president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Pedret. També es comptarà amb la intervenció de  l’expresident i membre de la Comissió d’Història i Identitat de la Colla Vella, Pep Solé Tarragó.