L’Oficina Jove comarcal ofereix orientació per després de l’ESO

Aquestes xerrades estan pensades com un espai de trobada on els joves i les seves famílies rebran orientació i informació acadèmica i professional, a més de comptar amb un ambient d'intercanvi i debat

El Vendrell en transformació – Ajuntament del Vendrell

Acabar l’ensenyament obligatori sempre és una garantia, però no implica que els joves hagin d’incorporar-se immediatament al món laboral sense cap més formació. Per això molts d’ells es fan la pregunta: ‘Què fem després de l’ESO?’ Hi ha joves que ho tenen molt clar: seguiran els dos cursos de batxillerat i després estudiaran una carrera universitària. En canvi hi ha altres alumnes que no pensen en la universitat com a destí immediat, sinó que volen uns estudis que els permeti accedir al món del treball més ràpid.

Des de Jove Baix Penedès es proposa, per tretzè any consecutiu, la realització d’unes xerrades d’orientació acadèmica i professional, amb la finalitat que els pares i alumnes de 3r i 4t d’ESO coneguin totes les opcions formatives i laborals amb o sense graduat en ESO.
Aquestes xerrades estan pensades com un espai de trobada on els joves i les seves famílies rebran orientació i informació acadèmica i professional, a més de comptar amb un ambient d’intercanvi i debat.

La ponència de les xerrades anirà a càrrec d’Educaweb i inclouen una exposició dels elements a tenir en compte per tal de fer una bona elecció d’estudis, com el coneixement d’un mateix (habilitats, personalitat, interessos professionals…) i els condicionants de l’elecció.

A continuació s’expliquen les alternatives de formació al finalitzar els estudis d’ESO, amb el Graduat o sense, és a dir, els itineraris de formació segons l’oferta vigent; tenint en compte les característiques principals de cada formació i les seves sortides. També s’oferiran els contactes i les fonts d’informació de referència necessàries per a poder completar la informació.

A més, s’aportaran eines i elements de reflexió per tal que pares i alumnes comparteixin aquest moment important, que representa el punt de partida de la carrera acadèmica o professional.

Les xerrades es complementen amb un seguiment per als joves i pares que ho sol·licitin i que consisteix en la possibilitat d’accedir a una consulta personalitzada al Servei d’assessorament i orientació acadèmica de l’Oficina Jove del Baix Penedès.

Cal destacar que aquesta acció pretén millorar la transició dels joves de la comarca entre la formació i el treball, a més de voler implicar-hi les famílies, podent tenir la informació necessària, de manera que pugui repercutir en la projecció d’un futur engrescador i que contribueixi a reduir els alts índex de fracàs i abandó escolar fruit, massa sovint, d’eleccions poc reflexives, improvisades i condicionades.

El cicle de xerrades d’enguany té el següent calendari:

– Institut Ernest Lluch de Cunit: dijous 31 de gener a les 18:30h
– Institut Mediterrània del Vendrell: dimecres 6 de febrer a les 18h
– Institut Coster de la Torre de la Bisbal del Penedès: dilluns 11 de febrer a les 18:30h
– Institut l’Arboç: dimecres 13 de febrer a les 18:30h
– Institut la Talaia de Segur de Calafell: dimecres 20 de febrer a les 18:30h
– Institut Camí de Mar de Calafell: dijous 21 de febrer a les 18:30h.

Les persones interessades poden assistir a qualsevol de les xerrades, encara que no siguin alumnes del centre.