Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Els viticultors del Penedès fan vaga per protestar pel preu del raïm que els paguen les grans empreses del cava

Els pagesos es concentren i fan marxes lentes de tractors per denunciar que cobren per sota del cost de producció

Pla mitjà de la pancarta que ha encapçalat la marxa dels viticultors. (ACN)
Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors del Penedès han organitzat una jornada de vaga en la verema aquest dijous per protestar pel preu que les grans empreses productores de cava els paguen el raïm. Han denunciat que les companyies enguany han imposat una retallada del 28% respecte l’any passat, que en alguns casos deixa en 0,30 euros el quilo de raïm. Els viticultors han afirmat que la xifra està per sota del cost de producció, estimat en uns 40 cèntims. Després de concentrar-se davant el cementiri de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) s’han desplaçat fins a les instal·lacions de Codorniu i Freixenet, on s’han reunit amb directius i han llegit un manifest, respectivament. També s’han manifestat davant l’Ajuntament del municipi. A continuació s’han desplaçat cap a Vilafranca del Penedès per protestar davant del consistori i el Consell Regulador del Cava.
La principal reivindicació dels pagesos ha estat que se’ls hi pagui el raïm per al vi i el vi base destinat a vi i cava a un preu superior. Han considerat que amb la davallada d’enguany els viticultors estan condemnats a la ruïna ja que ni tan sols poden afrontar els costos de producció. En un manifest conjunt, les tres entitats convocants de la vaga han acusat les companyies elaboradores que mouen més volum de raïm de no pensar en el futur de la pagesia i del territori. També els han demanat que apostin per elaborar un cava que destaqui per la seva qualitat i no pas per ser barat. “Uns preus tan baixos enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen, atès que no hi ha prestigi sense un preu digne i just per a tots”, han emfatitzat en el manifest.

A banda també han posat de relleu la necessitat que el ministeri d’Agricultura limiti la nova inscripció d’hectàrees de vinya de la DO Cava. Una petició feta fa uns anys i que no només s’ha atès, sinó que enguany la xifra s’ha incrementat de 33.000 a 39.000 hectàrees. Per als viticultors això ha fet que hi hagi una saturació de raïm al mercat, amb 72 milions de quilos més, i enfonsi encara més els preus. “El mercat està saturat”, ha afirmat Rafel Ramon Martorell, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos a l’Alt Penedès.

Martorell també ha demanat que s’apliqui la zonificació de la DO Cava, amb la voluntat de diferenciar “millor un producte d’una qualitat relacionada amb un territori concret”. La DO abraça vinyes no només del Penedès, sinó també de Lleida, País Valencià o Extremadura. A més, ha afirmat que la baixada de preus del raïm del cava ha fet que empreses del Penedès que fan vi també hagin reduït l’import que paguen als seus viticultors. “És una vergonya”, ha sentenciat el sindicalista.

Concentracions a empreses i institucions

Els pagesos han començat la jornada dirigint-se a la seu de Codorniu. Allà han estat rebuts pel director general de l’empresa, Ramon Raventós, a qui han exposat la seva situació i li han fet arribar el manifest. Les dues parts han valorat satisfactòriament la trobada. Codorniu però, s’ha desmarcat de les acusacions i ha assegurat que ja estan enfocats a l’elaboració de cava ecològic -de més qualitat i amb un preu per al pagès superior- i que tenen contractes tancats a cinc anys amb uns 200 viticultors del Penedès amb un preu base de 44 cèntims el quilo, independentment de la qualitat del raïm de cada any.

“Contractem i treballem amb vinyes concretes i això es tradueix en un compromís per part nostra de tenir un preu base molt superior al que desgraciadament s’està treballant a la zona”, ha exposat Raventós. A més, s’ha mostrat partidari a la limitació d’hectàrees de vinya que hauria de regular el ministeri i ha posat en valor que el Penedès té “uns dels millors vins escumosos del món” i que tots els agents han de treballar plegats per promocionar-lo.

Seguidament, els manifestants s’han dirigit a Freixenet, on han llegit el manifest i n’han entregat una còpia a una treballadora perquè el fes arribar a la direcció. “A Freixenet ja saben qui som i què pensem, i nosaltres sabem què pensen ells. No tenim gaire bona sintonia”, ha lamentat Martorell.

Posteriorment s’han dirigit a l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, on han estat rebuts per l’alcalde Josep Maria Ribas, i part de la corporació municipal. Ribas ha expressat el suport a la reivindicació dels viticultors. “Esteu defensant el territori, esteu defensant el Penedès. Vosaltres sou la primera escala d’aquesta defensa i sense vosaltres el Penedès desapareixeria com a tal, per això aquesta administració i totes les administracions de la comarca estan recolzant avui la manifestació”, ha afirmat el batlle. A més s’ha compromès a penjar la pancarta amb el lema de la vaga a l’Ajuntament.

Finalment, els vaguistes s’han dividit i mentre uns han anat a concentrar-se davant d’altres empreses com Segura Viudas, Torres o García Carrión, altres s’han dirigit a Vilafranca del Penedès per reunir-se amb l’alcalde de la ciutat i per trobar-se amb el president del Consell Regulador del Cava a la seu de l’entitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Museu de Lleida reformarà la sala gòtica que acollia peces de Sixena i farà millores a l’edifici

Notícia següent

Emotiu homenatge al Vendrell per la víctima del Port Olímpic de Barcelona

Notícies relacionades