Els viticultors del Penedès aturaran la verema el 5 de setembre per reclamar un millor preu del raïm

Denuncien que els grans cellers els volen pagar 30 cèntims per quilo i "portar-los a la ruïna"

Imatge de l'assemblea que els viticultors han fet a la plaça de l'Ajuntament de Vilafranca aquest 16 d'agost de 2019. Foto: ACN
Els viticultors del Penedès han fet un pas endavant aquest divendres per exigir als grans cellers un preu just pel seu raïm. Després d’aparcar més d’un centenar de tractors a la Rambla de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès, els pagesos han decidit en assemblea a les portes de l’Ajuntament fer una vaga general el 5 de setembre. Així, els concentrats s’han compromès a no collir “ni un sol gra de raïm” i bloquejar els accessos dels grans cellers. L’objectiu de la mesura de pressió, segons Eudald Planella, d’Unió de Pagesos, és aconseguir obrir un diàleg amb els grans cellers per desbloquejar una situació que compromet seriosament el futur del sector. Finalitzada la concentració, representants dels sindicats agraris s’han reunit amb el director general de l’INCAVI, Salvador Puig.
Després de la concentració de dimecres on els sindicats agraris van llegir un manifest conjunt per reclamar un millor preu pel seu raïm, els viticultors del Penedès s’han tornat a reunir aquest divendres per consensuar mesures de força per obligar els grans cellers a incrementar els 30 cèntims per quilo que volen pagar aquesta temporada, gairebé un 30% menys que en la passada.
Per gran majoria, els més de 200 viticultors que han participat a l’assemblea davant l’Ajuntament de Vilafranca han acordat fer una vaga general el pròxim 5 de setembre, en plena verema, per obligar els grans cellers a seure a la taula de negociacions amb la mediació de la conselleria d’Agricultura i l’INCAVI.
Rafel Ramon, coordinador comarcal de l’Alt Penedès d’Unió de Pagesos, ha deixat clar que la voluntat dels pagesos es trobar uns solució pactada i que els grans cellers tenen un marge de gairebé tres setmanes per tancar un “acord just” amb els pagesos. Amb tot, ha afegit que el sector “està fart de promeses” i que calia fer aquest pas endavant.
Els pagesos esperen que aquesta resposta conjunta del sector faciliti un acord, en el cas contrari no descarten ampliar a més d’una jornada l’aturada “fins que s’atenguin les seves demandes” perquè “ja no tenen res a perdre”.
Com s’ha comentat durant l’assemblea, tant la conselleria d’Agricultura com l’INCAVI estan disposats a seure amb els viticultors per escoltar les seves demandes i mirar de trobar una solució al conflicte.
De fet, un cop finalitzada, una delegació de representants sindicals s’han reunit amb el director general de l’INCAVi, Salvador Puig, on s’ha acordat que dijous vinent, 22 d’agost, la conseller Teresa Jordà es reunirà amb els viticultors a la seu de l’INCAVI a Vilafranca. Puig, en declaracions a l’ACN, també ha informat que es convocarà una cimera amb les grans empreses del cava, les patronals, el Consell Regulador del Cava i les organitzacions de viticultors per tractar de la situació del sector.
A la concentració també s’hi ha sumat l’alcalde accidental de Vilafranca del Penedès, Pere Vernet, per mostrar el suport del consistori a les demandes dels viticultors. Vernet ha assegurat que aquestes conflictes es produeixen quan les decisions “es prenen lluny del territori”. “Quan no controles el territori passen aquestes coses. Preus injustos per a una agricultura cada cop més maltractada”, ha afegit. També ha recordat que com es tracta d’economia circular “si no hi ha raïm no hi ha cava, i si no hi ha cava no hi ha feina i ja podem plegar tots”.