Calafell s’oposa a la pretensió d’Endesa de cobrar als ajuntaments la “factura” de la pobresa energètica

La companyia amenaça de tallar l’electra a 70 famílies vulnerables si l’Ajuntament no paga 55.593 euros

Imatge de la regidoria de Benestar Social de l'ajuntament de Calafell. (Cedida)

L’Ajuntament de Calafell se suma a la protesta generalitzada dels municipis catalans, als quals la companyia elèctrica Endesa pretén cobrar la “factura” de la pobresa energètica. En el cas de Calafell, l’empresa reclama 55.593 euros i amenaça que, si l’Ajuntament no paga, l’1 d’octubre tallarà el subministrament a 70 famílies.

L’Ajuntament s’està coordinant amb la resta de municipis afectats, que són uns 250. Endesa els reclama uns 10,5 milions d’euros. Segons la Llei de Pobresa Energètica, les “pèrdues” econòmiques per no tallar llum, aigua o gas, s’han de repartir al 50% entre les companyies i l’Administració. Des de la Generalitat, el món local i fins i tot la Mesa del Tercer Sector, es recorda, que si no s’ha pagat és perquè Endesa no ha volgut signar cap conveni amb la Generalitat, tal com estableix la llei.

La tinent d’alcalde d’Igualtat i Drets Socials, Helena Rubio, considera que “la llei diu clarament que no es pot tallar un subministrament a persones en situació vulnerable. O sigui que, si Endesa o qui sigui tira endavant els talls, cometrà un acte il·legal”.

“Però és més”, afegeix Rubio, “és intolerable actuar amb ultimàtums a les institucions, o fer xantatge usant, com si fossin ostatges, les persones més febles. Estem parlant d’empreses amb beneficis multimilionaris i resulta incomprensible tanta preocupació per uns milers d’euros, i tan poca pels drets de les persones”.