La Bisbal del Penedès dona el tret de sortida a l’inici de temporada dels Tres Tombs

La pregonera d'enguany ha estat l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú Neus Lloveras, qui va posar de relleu els punts forts i els reptes d'aquesta festa de tradició cultural

Ahir va tenir lloc a La Bisbal del Penedès el pregó de l’inici de temporada dels Tres Tombs a Catalunya. L’acte va tenir lloc al Centre Municipal de Cultura del municipi, i va comptar amb els parlaments de la presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs Tània Guasch, la pregonera d’enguany i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú Neus Lloveras, el Director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona Jordi Agràs i l’alcaldessa de la La Bisbal Agnès Ferré.

Van assistir l’alcaldessa de Cunit Montse Carreras, l’alcalde de Bonastre David Godall, l’alcalde de Llorenç del Penedès Jordi Marlés, l’alcalde de Sant Jaume dels Domenys Magí Pallarés, els regidors del consistori de la Bisbal i els diputats socialistes de Tarragona, Rosa M. Ibarra i Carlos Castillo.

Els punts forts i els reptes de futur dels Tres Tombs

L’acte va començar com és tradicional amb el Cant dels Segadors i a continuació, el torn va ser el de la pregonera d’enguany Neus Lloveras. Lloveras va remarcar que és molt important que aquesta festa es mantingui per cultura, per custom i per sentiment. Així mateix i sota el seu parer va indicar la importància de tenir present els punts forts i els reptes de futur dels Tres Tombs. Neus va indicar que els punts forts eren la tradició familiar, l’associacionisme i la col·laboració entre municipis; i com a reptes de futur, la capacitat de transmetre els valors de generació en generació, obrir-se en la participació i en l’organització de la festa i aconseguir que aquesta, no s’asociï al passat, sinó al present i al futur, sent una tradició de memòria històrica.

L’acomiadament de la presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs

Tània Guasch, presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs, es va acomiadar després de vuit anys al capdavant de la Federació, fent autocrítica i animant a la propera junta, a continuar treballant per que aquesta festa continuiï durant molts anys.

25 anys dels primers Tres Tombs a la Bisbal del Penedès.

L’alcaldessa de La Bisbal del Penedès, Agnès Ferré es va sentir molt congratulada d’acollir el proper dia 6 de maig, la XXI Trobada Nacional dels Tres Tombs al municipi i va indicar que seguirien treballant per tal que aquesta data sigui un èxit. Agnès va mirar enrere explicant com van començar els Tres Tombs a La Bisbal del Penedès. L’any 1992 va ser el primer any que el municipi acollia aquesta festa, fins que l’any 2010 l’anterior equip de govern no va donar el permís, es tancava una època on la festa havia estat cultura, tradició i esforç de la junta i de molts altres membres que havien treballat molt.

Set anys sense els Tres Tombs a la Bisbal del Penedès 

L’equip de govern encapçalat per Agnés, va decidir recuperar els Tres Tombs, l’any passat, després de set anys sense dur a terme aquesta festa. Ferré va explicar que la junta anterior, es va encarregar d’anar a l’Escola Ull de Llebre, classe per classe des de P3 fins a 6è de primària per explicar en què consistien els Tres Tombs i la seva història.

Sens dubte, enguany La Bisbal del Penedès es convertirà en història acollint la XXI Trobada Nacional dels Tres Tombs, el proper 6 de maig.