Balanç satisfactori de la Junta local de seguretat a Calafell

La Junta local de seguretat s’ha mostrat satisfeta de les xifres generals, especialment per la caiguda de les incidències relacionades amb el topmanta i el lleure nocturn

Els fets delictius van baixar un 4,3% a Calafell durant 2016, en relació a l’any anterior, segons dades presentades a la Junta local de seguretat: van passar de 2.294 fets coneguts el 2015, a 2.196 el 2016. A més, el nombre de casos resolts també es va incrementar, concretament en un 2,32%, tot passant del 30,6% al 32,9%.

El nombre de detencions es va mantenir, de 168 a 165. El 90% d’arrestats van ser homes, i el grup d’edat amb més detencions el de majors de 36 anys (35,8%), seguit de molt a prop dels que tenen entre 26 i 35 (33,9%). Per nacionalitat, el 68,5% eren espanyols.

El 55,7% de casos va ser atés per la Policia local, i el 44,3% restant, pel cos dels Mossos d’Esquadra.

La Junta local de seguretat s’ha mostrat satisfeta de les xifres generals, i especialment per la caiguda de les incidències relacionades amb el topmanta i el lleure nocturn. La major presència policial i les inspeccions a establiments han reduït les alteracions d’ordre públic i les denúncies per consum d’alcohol a la via pública. Que el major desplegament policial reporti un menor nombre de casos és indicatiu del valor preventiu dels operatius que s’han organitzat, sobretot a les zones de més risc per la concentració del lleure nocturn i del comerç il·legal.

Tanmateix, la Junta local de seguretat s’ha mostrat preocupada pel repunt d’alguns fets delictius, com els furts en habitatges, arran de l’onada de robatoris que hi ha hagut en trasters, o els robatoris amb violència, com les estrebades o els atracaments a botigues. Tot i tractar-se d’un nombre de casos reduït, ha causat alarma que s’hagin més que duplicat. I això, en un any en el qual les xifres globals de delictes contra el patrimoni, entre tots els tipus, van millorar, ja que van baixar un 6,8%.

També ha valorat negativament, i ha anunciat accions, l’increment dels casos de violència de gènere, que van pujar un 11,5%, junt amb les intervencions per conflictes familiars, que van augmentar un altre 11,1%, així com per agressions entre persones, moltes de les quals també en l’àmbit domèstic, que van fer-ho un 7%.

El delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, ha explicat que “hem constatat que la xifra de delictes està baixant, tant a Calafell, com a la comarca del Baix Penedès i al conjunt del Camp de Tarragona.La feina conjunta de la Policia local i del cos de Mossos d’Esquadra estan donant uns resultats satisfactoris. Estem parlant d’una de les millors xifres en els últims 10 anys”.

Peris ha afegit que “no obstant, no baixarem la guàrdia, sobretot en els ‘punts calents’ derivats de l’estacionalitat i de les grans afluències de gent, tot treballant preferentment de forma preventina”.

De la seva banda, l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha indicat que “estem contents per les xifres globals, però ens preocupa que hagi pujat la violència de gènere i els robatoris amb entrada a domicili i amb violència”. Ha subratllat que “la problemàtica que genera el carrer Monturiol s’ha reduït molt, amb la meitat de denúncies que l’any anterior, i que en el control del topmanta tenim el millor resultat de pràcticament tota la demarcació de Tarragona”.