Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

La Mancomunitat Penedès-Garraf incorpora més control econòmic als nous estatuts i obre l’ens a tota la vegueria

La presidenta defensa que els últims dos anys s'ha reforçat la supervisió interna per evitar desviaments de diners com els d'èpoques anteriors

La Mancomunitat Penedès-Garraf ha incorporat més control en la gestió econòmica en els nous estatuts, amb l’objectiu d’evitar desviaments de diners com el que va detectar la Sindicatura l’any 2012 i que van comportar una condemna judicial contra l’ex tresorera per haver-se apropiat de gairebé 66.000 euros. La presidenta, Rosa Huguet, ha destacat que “la voluntat és que mai torni a passar una desídia com aquella”, si bé ha assegurat que els últims dos anys ja s’han adoptat les mesures de supervisió interna que ara queden recollides als estatuts que l’ens ha aprovat en un Ple extraordinari aquest dijous. D’altra banda, els nous estatuts, que actualitzen el document fundacional de 1981, amplien l’envergadura de la Mancomunitat, que s’obre a acollir municipis del Baix Penedès i l’Anoia, per tal d’abraçar tota la vegueria Penedès. Finalment, la normativa també permet oferir nous serveis intermunicipals, com la grua per retirar vehicles, els cossos d’agents cívics o la neteja forestal.
Els nous estatuts de la Mancomunitat aprovats al Castell de Castellet i la Gornal (Alt Penedès) arriben un any després que l’Audiència de Barcelona condemnés l’ex tresorera de l’ens a nou mesos de presó per haver-se apropiat indegudament de 65.839 euros entre els anys 2006 i 2013 – Abans del judici havia retornat els diners-. El jutge va constatar que va quedar-se aquests diners desquadrant les nòmines, duplicant pagaments a les factures, fent abonaments indeguts de quilometratge i pagant despeses irregulars a favor seu.

En paral•lel, l’estiu del 2015 la Sindicatura de Comptes havia emès un informe sobre els comptes de la Mancomunitat de l’exercici 2012, on va constatar una manca del control de la despesa. A banda de detectar que la tresorera s’havia fet ingressos irregulars a si mateixa, també va alertar que alguns treballadors havien cobrat complements no previstos a la normativa i que el president també rebia una quantitat fixa al mes paral•lela al sou sense haver de justificar-ho.

El mateix informe de la Sindicatura qüestionava que la funció interventora dels comptes la fes el gerent, que era la mateixa persona que fiscalitzava i aprovava els moviments de diners. Alhora, advertia que durant el 2012 hi havia hagut un excés de serveis contractats de forma directa sense justificació per fer-ho així, i senyalava que hi havia hagut contractacions que no arribaven als requisits mínims que es demanaven als plecs de clàusules de les adjudicacions.

Amb els nous estatuts, la presidenta Rosa Huguet sosté que la situació d’èpoques anteriors “no podria tornar a passar perquè es posa una cura absoluta en la transparència”. “Els temps també han canviat i, allò que abans tenia una lògica, avui no la tindria”, ha afegit, assegurant que l’actual presidència i gerència “treballen amb claredat i els comptes són a l’abast de tothom”. En aquest sentit, l’ex tresorera va ser acomiadada quan Huguet va assumir la presidència la tardor del 2015, i des d’aleshores també s’ha modificat la gestió interna, que ara queda regulada per escrit als nous estatuts.

Pel que fa a l’àmbit d’actuació de la Mancomunitat, els estatuts aprovats aquest dijous permeten que l’ens ampliï el territori que abraça actualment –amb tots els 33 municipis de l’Alt Penedès i el Garraf-, de manera que s’hi puguin adherir les poblacions del Baix Penedès i l’Anoia. L’objectiu, segons ha detallat Huguet, és aconseguir que l’ens sigui “més avantatjós per a tothom”, ja que, ha assegurat, la incorporació de més municipis permetrà ampliar els recursos econòmics i amortitzar més els serveis.

Actualment, la Mancomunitat ja ofereix serveis puntuals a alguns municipis d’aquestes comarques en qüestions com el tractament de residus, però ara confia incorporar-los com a membres de ple dret. Cunit, l’Arboç i Sant Jaume dels Domenys són alguns dels ajuntaments que ja han mostrat interès per entrar a formar part de l’ens, segons s’ha fet públic durant el Ple d’aquest dijous.

Finalment, en relació a les competències, els nous estatuts reformen els àmbits de gestió fixats a la regulació del 1981 i incorporen la possibilitat de prestar nous serveis als ajuntaments si així ho demanen els mateixos consistoris. Per exemple, es planteja la possibilitat d’oferir serveis de biblioteca pública, de gestió d’equipaments esportius o serveis funeraris.

Al mateix temps, també es regulen alguns serveis que la Mancomunitat ja ha començat a prestar, malgrat no estar inclosos anteriorment en els estatuts, com la gestió intermunicipal dels incendis forestals i dels plans d’alerta per nevades.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Escola de mares i pares ofereix una xerrada sobre “Inclusió i sexualitat”

Notícia següent

Restitueixen el cos de Salvador Dalí amb les restes extretes per fer les proves d’ADN

Notícies relacionades